O domačem kruhu in receptih za njegovo pripravo smo že večkrat pisali. Vodili smo vas skozi postopek izdelave kruha s figami in medom, makovih bombic, vilinskega kruha, pa sladkega bananinega in jabolčnega.
Tokrat smo se lotili najbolj osnovnega domačega kruha iz mešanice mok. Takšen kruh je najbolj vsestranski in se odlično poda tako k čokoladnemu namazu kot tudi k sirom in salamam. Uporabimo ga lahko kot osnovo za bruskete ali ga ponudimo k domači joti, na primer.
Sestavine za 800 g štruco
- 500 g moke, od tega
– 300 g bele pšenične moke
– 100 g ajdove moke
– 100 g pirine moke
- ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
- ščepec soli
- 2 žlici sončničnega olja
- 3 dcl tople vode
Priprava
Pripravo pričnemo s kvasnim nastavkom. V 1 dcl tople vode (ne prevroče) nadrobimo kvas, dodamo žlico moke in sladkor ter na sobni temperaturi pustimo, da naraste. Ta čas zatehtamo mešanico mok in presejemo v večjo posodo.
Mešanica mok (Foto: Falajfl)
V mešanico mok naredimo jamico, kamor vlijemo kvasni nastavek. Dodamo olje, sol in 1 dcl vode. Testo gnetemo z električnim mešalnikom z nastavki za kruh ali na roke. Počasi dodajamo še preostalo količino vode in gnetemo toliko časa, da bo testo gladko, ne preveč lepljivo in se bo lepo ločevalo od sten posode. Premajhna količina vode bo privedla do trdega kruha, čemur se vsekakor želimo izogniti.
Posodo prekrijemo s suho krpo in v toplem prostoru, kjer ni prepiha, pustimo, da vzhaja dobro uro. Ključ do okusnega, mehkega in bogatega kruha je ravno dolgo in počasno vzhajanje.
Testu za kruh dajmo čas, da lepo vzhaja (Foto: Falajfl)
Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na čisto in ravno površino, ki smo jo prej pomokali. Testo še enkrat dobro pregnetemo in ga oblikujemo v štruco. Pekač, v katerem ga bomo pekli, naoljimo in pomokamo ter vanj prestavimo naše testo.
Testo za kruh mora vzhajati dvakrat (Foto: Falajfl)
Pekač pokrijemo s krpo in pustimo, da testo še enkrat vzhaja. Tokrat bo dovolj 45 minut. Pred iztekom tega časa pečico ogrejemo na 180 stopinj. Kruh pečemo 30 minut, zadnje minute pa lahko vključimo ventilatorski program, da bo skorja bolj hrustljava.
Pečen domači kruh (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!
Pingback: Bruskete s feto in mocarelo | recept | spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi
Pingback: Kruhovi ocvrtki so odlična priloga k zelenjavnim in mesnim jedem
Pingback: Recept za hiter, enostaven in nadvse okusen tunin biftek