Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Makove bombice | recept

Makove bombice
Pečene makove bombice (Foto: Falajfl)

Okusi

Makove bombice | recept

Vrsta maka, ki se uporablja v prehrani, se imenuje vrtni mak. Pri pripravi jedi se uporabljajo modro črna drobna semena, cela ali zmleta. Ste vedeli, da vsebujejo narkotike? A brez skrbi, vsebnosti so zanemarljivo nizke.

Makove bombice iz domače pečice so idealne za družinske zajtrke ob vikendih, za malo bolj posebno malico, vsekakor pa so povsem neobhoden element dobrih domačih burgerjev, o katerih bo še dolgo govorila cela družina.

Priprava je podobna kot pri vsakem vzhajanem testu za kruh in kot takšna potrebuje svoj čas. Računajte, da boste od prvega koraka do pečenih makovih bombic porabili dobri dve uri in pol, zato pripravo časovno uskladite s preostankom kuhe oz. peke.

Sestavine (za 8 makovih bombic)

  • 500 g bele pšenične moke tip 500
  • ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
  • 0,5 dcl tople vode
  • 2,5 dcl toplega mleka
  • ščepec soli
  • čajna žlička sladkorja
  • 40 g stopljene margarine za peko
  • nekaj žlic makovih semen

Priprava

Najprej pripravimo kvasni nastavek. To storimo tako, da zmešamo 0,5 dcl tople vode (ne prevroče), nadrobljen svež kvas, žlico moke in sladkor. Pustimo, da na sobni temperaturi naraste.

Makove bombice

Moka v skledi (Foto: Falajfl)

Moko presejemo in v sredino naredimo luknjo, kamor vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Dodamo sol ter začnemo mešati. Postopoma dodajamo toplo mleko in stopljeno margarino. Nastati mora gladko testo, ki naj se lepo ločuje od sten posode. Če je testo presuho, po žlicah dodajamo mleko oz. če je premokro, po žlicah dodajamo moko. Posodo s testom prekrijemo s suho krpo ter ga pustimo približno eno uro, da vzhaja.

Makove bombice

Makove bombice premažemo z mlekom (Foto: Falajfl)

Ko je testo za makove bombice vzhajano, ga preložimo na ravno in pomokano površino ter ga razdelimo na 8 enakih delov. Vsakega od teh z rokami oblikujemo v kroglice in jih odlagamo na pekač s peki papirjem. Vsako od bombic narahlo pritisnemo od dno pekača in premažemo z mlekom in posujemo z makovimi semeni.

Makove bombice

Bombice pred drugim vzhajanjem (Foto: Falajfl)

Pekač z makovimi bombicami pokrijemo s prtičem in pustimo nekaj več kot pol ure, da ponovno vzhajajo. Pečico segrejemo na 180 stopinj in bombice pečemo okoli 25 minut, da so pečene in da lepo zarumenijo.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Mamljiv recept za domače burgerje iz svežih bombic in govejega mesa

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh