Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Kokosovi ježki | recept

ježki, kokos, čokolada, sladica, recept
Kokosovi ježki iz ostanka biskvitnega peciva (Foto: Falajfl)

Okusi

Kokosovi ježki | recept

Kokosov oreh je bogat vir hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Uvrščamo ga med t.i. funkcionalno hrano, ker poleg svoje hranljive vsebine ponuja še mnoge druge pozitivne učinke na zdravje.

Kokosove ježke lahko pripravimo na mnogo načinov. Na voljo imamo vse od enostavnejših do zahtevnejših postopkov in receptov. Falajfl vam tokrat predstavlja enega najlažjih: kokosove ježke iz ostanka biskvita.

Zgodi se, da povsem precenimo, koliko hrane in sladic je potrebno pripraviti za načrtovano zabavo ali praznovanje. Nihče si ne želi, da bi česarkoli zmanjkalo, ko imamo povabljene. In tako se zgodi, da hrana ostane. Kam s polovico torte, ki je še vedno v hladilniku? Ali z mafini oz. drugim pecivom? Enostavna in hitra rešitev se pravzaprav ponuja kar sama. Pripravimo lahko okusne kokosove ježke, ki bodo povsem lepo nekaj časa preživeli tudi v zamrzovalni skrinji in tako počakali na naslednjo priložnost za pogostitev. Ali na deževne dni ob kavici, ko želimo malce razveseliti same sebe.

Sestavine

  • ostanki torte, mafinov ali drugega biskvitnega peciva
  • mleti ali zdrobljeni piškoti (po potrebi)
  • čokolada v prahu (po potrebi)
  • 2 jedilni žlici čokoladnega namaza
  • 2 jedilni žlici kikirikijevega masla
  • sladka smetana (po potrebi)
  • sladkor (po okusu)
  • 1 ali 2 žlici ruma
  • kokosova moka za posip

Priprava

Ostanke biskvitnega peciva narežemo na majhne kocke in prestavimo v večjo skledo. Če režemo torto ali rolado, vključimo tudi nadev in preliv. Dodamo čokoladni namaz, čokolado v prahu in kikirikijevo maslo ter sladkor po potrebi oz. okusu, če je izvorno pecivo manj sladko.

ježki, kokos, čokolada, sladica, recept

Ostanke biskvitnega peciva narežemo in prestavimo v skledo (Foto: Falajfl)

Za povečanje količine mase dodamo zdrobljene ali mlete piškote po izbiri ter zalijemo s tekočino: sladko smetano in rumom, da dobimo voljno maso za oblikovanje lepih kroglic. Če je masa presuha, dodamo smetano oz. mlete piškote, če je premokra. Maso z rokami dobro zgnetemo in skledo za kakšno uro ali dve postavimo v hladilnik, da bo ježke lažje oblikovati. Nato iz mase oblikujemo kroglice velikosti dlani.

ježki, kokos, čokolada, sladica, recept

Ježki naj ne bodo preveliki ali premajhni, velikost dlani bo nekje ravno pravšnja (Foto: Falajfl)

Ježke povaljamo v kokosovi moki in jih položimo v papirnate posodice za mafine. Preden jih postrežemo, jih še enkrat ohladimo v hladilniku. Lahko jih tudi zamrznemo. Odtalimo jih tako, da jih večer pred pogostitvijo prestavimo na sobno temperaturo in jih tako pustimo čez noč.

ježki, kokos, čokolada, sladica, recept

Ježke povaljamo v kokosovi moki, po želji pa lahko tudi v mletih orehih ali čokoladnih mrvicah (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh