Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Destinacija Rogla-Pohorje | predstavitev regije

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
Pred centrom Noordung so mladi iz Vitanj predstavili tradicionalne plese (Foto: Falajfl)

Dogodki

Destinacija Rogla-Pohorje | predstavitev regije

Jesen je lahko lep letni čas. Temperatura je ravno pravšnja, ne prehladna in ne prevroča. Narava spreminja barve, gozdovi pa so polni gob, kostanja in drugih sadežev. Zato se ob jesenskih vikendih (in vseh ostalih, kakopak) kar samo poraja vprašanje: “Kam bi šli pa danes?” Nikakor ne predaleč, tujina je za dopust. Nikakor ne sme biti predrago, navsezadnje je do plače še daleč.

Vinska klet, Destinacija Rogla - Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Vinska klet Zlati grič je skrita v srcu Konjiških goric blizu središča mesta (Foto: Falajfl)

Očitni odgovori so očitni. Bled, Postojnska jama, mogoče na morje, v Koper ali Piran? Povsod smo že bili. Vse smo že videli. Slovenija je majhna, pravi žena. Ostanimo doma in glejmo nogomet, prav tako pravi žena. A dan je lep in takih je v življenju premalo. Zato gremo čez Trojane, eni proti morju, drugi proti … kaj sploh je onstran Trojan?

TUR infomat, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Slabemu vremenu navkljub je slavnostno odprtje Tur infomata potekala v dobrem vzdušju. Mize so se šibile pod dobrotami lokalnih ponudnikov, zato smo se Falajflovci trudili, da jih kar najhitreje razbremenimo. (Foto: Falajfl)

Destinacija Rogla-Pohorje

Onstran Trojan je seveda Celje. In še malo naprej Rogla in Pohorje, pod tem pa Maribor. In prav tja, ne v Celje ali Maribor, smo se na povabilo ekipe Turistične destinacije Rogla-Pohorje odpravili na zadnji uradni poletni dan letošnjega leta. Ves teden nas je toplo vreme vabilo v naravo, v petek se je temperatura ponekod v Sloveniji povzpela celo vse do 30° Celzija. A za soboto, ko naj bi cel dan odkrivali čare in zanimivosti tega kotička Slovenije, je vremenska slika napovedovala dež.

razpršeni hotel soba, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Razpršeni hotel je domiseln način uporabe praznih hiš v srednjeveških mestnih jedrih (Foto: Falajfl)

In sobota je bila res kisla, a le kar se tiče vremena. Mi smo se imeli prav fantastično. Začelo se je s slavnostnim odprtjem elektronskega informacijskega kioska v Slovenskih Konjicah. Pravijo jim Tur infomati, njih namen pa je obiskovalce zalagati z informacijami vse dni v letu ob kateremkoli vremenu. Ker je bil dež, smo aparat gledali z bližnje tržnice, kjer so se mize šibile pod dobrotami, ki so jih pripravile gospodinje z bližnjih kmetij. Sledil je kratek protokolarni program s povabljenimi dostojanstveniki.

Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Pogled na vinogradniški dvorec iz kleti Zlati grič. V dvorcu so urejeni apartmaji, iz katerih se ponuja čudovit razgled na bližnjo okolico. (Foto: Falajfl)

Slovenske Konjice

Sledil je ogled mesta Slovenske Konjice, po katerem nas je vodila Ilona Stermecki iz agencije Pohorje Turizem. Tudi njej in programu, ki ga je sestavila, se gre zahvaliti, da se slabemu vremenu navkljub v naši skupinici ni naselila slaba volja. Našli smo suh kotiček v srednjeveškem mestu in izvedeli, da čez središče mesta teče potoček. To nas je presenetilo bolj, kot bi radi priznali, če upoštevamo, da smo se ravno sprehodili skozi središče mesta. Izvedeli smo mnogo zanimivega, o čemer bomo pisali, ko se vrnemo v Slovenske Konjice na znatno lepši dan.

Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Vinska klet je skrita pod pobočjem Zlatega griča, iz sobe za degustacijo pa se ponuja čudovit pogled na starodavni vinogradniški dvorec (Foto: Falajfl)

Sledil je ogled razpršenega hotela v dvorcu Trebnik. Hotel svoje nastanitvene kapacitete razširi s praznimi sobami v starih mestnih jedrih, ki bi sicer ostale prazne. Hotel tako pridobi dodatna ležišča, lastniki pa dodaten zaslužek, ne da bi se jim bilo treba ukvarjati z gosti. Zadnja v destinacija v mestu je bil obisk vinske kleti Zlati grič, kjer smo si ogledali klet in nato pomagali prazniti odvečno zalogo.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Prikaz uporabe predindustrijskega pralnega stroja na človeški pogon. V Oplotnici je sredi parka še vedno prostor za pranje perila po tradicionalni metodi. (Foto: Falajfl)

Oplotnica

Naš naslednji postanek je bila Oplotniška dolina. Tu so nas v naselju Oplotnica, na bregovih potoka Oplotnice, pričakale članice turističnega društva in nam predstavile starodaven način pranja perila. Dežju navkljub je za dobro voljo skrbelo navdušenje domačinov in močno domače žganje.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

V oplotniški graščini smo bili deležni strokovnega ogleda in pokušine vina in sirov (Foto: Falajfl)

Vas Oplotnica je središče in največje naselje istoimenske občine, največja znamenitost naselja pa je graščina, ki stoji v idiličnem parku. Stavba je bila v lasti Žičke kartuzije vse do leta 1782, ko je cesar Jožef II. samostan ukinil. Kasneje je bila v lasti družine Windischgrätz, po vojni pa je prešla v državno last. Danes je poslopje vzorno urejeno, v njem pa ima sedež občinska uprava, preostali prostori pa so namenjeni protokolarni dejavnosti. Vse prekmalu smo morali zapustiti to idilično naselje pod Lačno goro in nadaljevati z ogledi.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Sir in vino se več kot priležeta ob deževnih dneh (Foto: Falajfl)

Zreče, mesto kovačev

Čudovita lastnost destinacije Rogla-Pohorje je bližina in raznolikost občin, ki v projektu sodelujejo. Če smo pričeli z zajtrkom v Slovenskih Konjicah, nadaljevali s poslastico v Oplotnici, nas je sedaj čakalo kosilo v Zrečah. Zreče so med vsemi postanki na poti zagotovo najbolje poznane med domačimi gosti, saj so v mestu slovite Terme Zreče. Prav tu so nam kuharski mojstri postregli z izvrstnim kosilom.

Terme zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

V Termah Zreče poskrbijo za vse vrste gostov, tudi tiste najbolj zahtevne (Foto: Falajfl)

Poleg aktivnosti in zanimivosti je hrana najpomembnejši člen ponudbe vsakega turističnega okraja. Obiskovalci že dolgo ne iščejo najbolj poceni ocvrtega mesa in krompirčka, pač pa želijo lastnosti pokrajine doživeti tudi na krožniku. Zato nas ni presenetilo, da so nam v Termah Zreče za kosilo postregli z gobovo juho, jelenovim filejem in jabolčnim zavitkom. Presenetila nas je domiselnost, s katero so bile te jedi povzdignjene iz preprostih domačih jedi v gurmanske poslastice.

Terme Zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Tradicionalen jabolčni zavitek na manj tradicionalen način v Termah Zreče (Foto: Falajfl)

Na Falajflu je najti kar nekaj receptov za enostavno pripravo dobrih jedi, zato vemo nekaj malega o hrani. Vseeno nam ne bi padlo na pamet, da bi gobovi juhi dodali espumo kisle smetane. Morda tudi, ker se nam niti ne sanja, kaj je espumo. Enako bi se niti drznili ne pripraviti jelenjega fileja, kaj šele, da bi ga nadgradili z jabolčnim kaviarjem. Morda tudi, ker se nam ne sanja, da je mogoče jabolka drstiti. Zaključek je bil slasten jabolčni zavitek, ki ga je chef razgradil in nato nadgradil. V falajflovi kuhinji smo veseli, če jed ne razpade, zato jih raje ne dekonstruiramo. Po kosilu smo se odpravili v vesolje.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Namesto v vesolju so se v Vitanjah vrteli kar pod monolitno streho centra Noordung (Foto: Falajfl)

Vesoljska postaja v Vitanjah

Zadnja postojanka dneva je bila vasica Vitanje, ki je v zadnjih letih najbolj znana kot dom Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Slednji se je sicer rodil v Pulju, a je iz Vitanj izhajala družina njegove matere. Prav zato so tu leta 2012 postavili spektakularno sodobno stavbo, v kateri je imel sedež zavod KSEVT. Inspiracija za monolitno betonsko zgradbo so bili Potočnikovi načrti za vesoljsko postajo, ki so navdahnili mnoge futuriste in vizionarje.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Vitanjska trška kuhna je združila ponudnike iz vseh koncev občine Vitanje (Foto: Falajfl)

Danes je stavba osrednje kulturno središče občine, poleg stalne razstave o Potočniku pa gosti mnoge kulturne in turistične prireditve. Prav na dan našega obiska je, poleg novega informacijskega avtomata, gostila ‘Vitanjsko trško kuhno’, na kateri so svoje dobrote predstavili pridelovalci iz bližnjih krajev. Sledil je še voden obisk po centru Noordung in vse prerano slovo.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

V centru Noordung smo bili deležni vodenega ogleda stalne razstave (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Pri Falajflu radi obiščemo kraje, ki niso v središču obleganih turističnih pozornosti. Zato smo se povabila na obisk destinacije Rogla-Pohorje razveselili. Čeprav so nas izkušeni turistični delavci smelo vodili od lokacije do lokacije, nas nikoli niso vlekli za nos. Čeprav smo se morda rahlo nalezli njihovega navdušenja, se Falajlfa z dobro hrano in žlahtno kapljico ne da podkupiti. Zato rade volje in povsem neodvisno priznamo, da se bomo v kraje pod Pohorje še vrnili.

Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

V vrtincu (Foto: Falajfl)

Nekoč bomo našli čas, da se sprehodimo čez Zlati grič ali se povzpnemo do Starega gradu v Slovenskih Konjicah. Zagotovo se bomo povzpeli na Stenico ter se dali voditi po Žički kartuziji. Spustiti se nameravamo v Oplotniški vintgar ter se povzpeti na Stari grad v Vitanju. Ljubitelje zgodovine, narave in dobre hrane bo destinacija Rogla – Pohorje s svojo izbrano, butično ponudbo in srčnimi ljudmi zagotovo navdušila, kot je navdušila Falajfl. Veselimo se našega naslednjega obiska.

Galerija fotografij z našega popotovanja po zanimivostih destinacije Rogla-Pohorje

 • TUR infomat, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • kruh z ocvirki, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • borovničev sok, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Miran Gorinšek, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • razpršeni hotel, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • razpršeni hotel soba, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme Zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • TUR infomat, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • kruh z ocvirki, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • borovničev sok, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Miran Gorinšek, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • razpršeni hotel, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • razpršeni hotel soba, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Vinska klet, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Terme Zreče, Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič
 • Destinacija Rogla-Pohorje, Oplotnica, Vitanje, Slovenske Konjice, Zreče, Center Noordung, Zlati grič

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

 1. Pingback: Graščina Oplotnica je stoletja služila kot upravno poslopje Žičke kartuzije

 2. Pingback: Obiskali smo Noordung center Vitanje in se poučili o skrivnostih vesolja

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dogodki

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh