Limone so odlična sestavina za sladice, saj njihov kiselkast okus prijetno dopolnjuje sladkost pečenega biskvita. Tokrat smo pripravili preprost in slasten recept za rahel in okusen limonin kolač, s katerim boste razveselili družino in goste v lepih pomladnih dneh. Limonin kolač odlikuje rahla in vlažna sredica, obdana s hrustljavo skorjo. Skrivnost kolača je v limoninem soku, saj uporabljamo le sveže ožet sok ekološko pridelanih limon. Ko kupujemo citruse, pazimo, da lupina ni obdelana z voskom, ker ni primerna za zaužitje. Če do takšnih limon nimate dostopa, lahko kupite tudi navadne, a v tem primeru lupine ni moč uporabiti. K sreči je moč kupiti limonino lupino na oddelku začimb v skoraj vsaki trgovini.
Sestavine
- 200 g namenske moke
- 220 g kristalnega sladkorja
- 120 g masla
- 2 veliki jajci
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 jedilna žlica limonine lupine
- ½ skodelice mleka (120 ml)
- sok manjše limone (približno 40 ml)
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Sveže sestavine so skrivnost odličnega limoninega kolača (Foto: Falajfl)
Priprava
V srednjeveliki posodi najprej zmešamo suhe sestavine – moko, pecilni prašek, limonino lupino in sol. V lončku zmešamo mleko in poldrugo čajno žličko limoninega soka (cca. 10 ml).
Nato v posodi za pripravo testa kremasto stepemo maslo in sladkor. Maslo mora biti predhodno zmehčano. Pri srednji hitrosti sestavini stepamo približno pet minut, dokler zmes ne postane rahla in je rahlo blede barve. Mešalnik nato prestavimo na počasno mešanje in enega za drugim dodamo obe jajci, vanilijev ekstrakt in preostali limonin sok. Nadaljujemo z mešanjem pri srednji hitrosti, dokler sestavine niso povsem združene v gladko zmes.
Nato v testo vmešamo suho mešanico in okisano mleko. Najprej dodamo tretjino suhe mešanice in mešamo tako dolgo, da so sestavine združene. Zatem postopek ponovimo s polovico mleka, kateremu sledi druga tretjina suhe mešanice, druga polovica mleka ter nenazadnje zadnja tretjina suhe mešanice. Med nenehnim mešanjem pri nizki hitrosti počakamo, da so sestavine skoraj povsem zmešane, preden dodamo naslednje sestavine.
Maslo in sladkor stepamo, dokler ne nastane bleda in rahla zmes (Foto: Falajfl)
Peka
Pečico segrejemo na 180 °C in z maščobo namažemo pravokotni pekač za peko kruha.
Pripravljeno zmes prelijemo v pekač in zgladimo po dnu. V pečici pečemo približno 45-50 minut in pazimo, da med pečenjem ne odpiramo pečice, sicer se lahko biskvit sesede. Ko je zunanjost lepo rjavo zapečena, z zobotrebcem preverimo, da je kolač pečen.
Pekač vzamemo iz pečice, kolač pa naj se v pekaču hladi še kakšne četrt ure. Medtem lahko pripravimo limonin sirup. To naredimo tako, da sok manjše limone zmešamo s tremi jedilnimi žlicami sladkorja v prahu. Previdno obrnemo ponev in kolač prestavimo na rešetko za hlajenje. Ko je še topel, kolač premažemo z limoninim sirupom in počakamo, da se popolnoma shladi.
Kolač potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s čajem ali kavo.
Pa dober tek!