Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Čaj iz pljučnika za zdrava dihala | recept

Cvetovi in listi pljučnika
Pljučnik je zel, ki cveti v času pred veliko nočjo (Foto: Falajfl)

Okusi

Čaj iz pljučnika za zdrava dihala | recept

Če velja, kot sta nas učila teta Pehta in Kosobrin iz Kekčevega sveta, da ‘za vsako bolezen rož’ca raste’, potem je pljučnik eno tistih zelišč, ki raste za lajšanje težav in obolenj dihal. Čaj iz pljučnika blaži kašelj in se ga priporoča pri gripi, pljučnici in pljučni tuberkulozi.

V času epidemije COVID-19, v kateri se je znašel celoten svet, se zagotovo marsikdo med nami sprašuje, kako si v trenutni situaciji lahko pomaga sam. Čaj iz pljučnika vas ne bo obvaroval pred boleznijo, lahko pa pripomore k stimulaciji imunskega sistema, ki ga telo potrebuje, da premaga morebitno virusno okužbo in pomaga okrepiti pljuča.

Cvet je najprej rdečkast, nato se obarva vijolično

Cvet pljučnika je najprej rdečkasto-roza barve in se nato obarva modro-vijolično (Foto: Falajfl)

Pljučnik je trajnica, ki jo najdemo v svetlih gozdovih in na obrobju gozdov. Cveti v pomladnem času, ko skopni sneg, in se tedaj tudi nabira. Za čaj uporabimo cvetočo rastlino z mladimi listi. Poznana je pod mnogimi imeni, npr. velikonočnica (ker cveti v tem času) in se v ljudskem zdravilstvu uporablja že dolgo. Stara ljudska modrost pravi, da ko zatajijo vsi leki za dihala, bo pljučnik tisti, ki bo pomagal. Žal v resnici ni tako, vseeno pa ne gre pozabiti na zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje, med drugim tudi kremenčevo kislino, ki krepi pljuča, in kalcijeve soli.

Sestavine za čaj iz pljučnika (za 1 skodelico)

  • 1 čajna žlička posušenega pljučnika
  • 200 ml vode

Priprava

Pljučnik raste v gozdu in ob robu njega

Pljučnik prepoznamo po značilnih cvetovih in listih s svetlozelenimi pegami. Rastlina je poraščena s ščetinastimi dlačicami. (Foto: Falajfl)

Če pljučnika nimamo doma, se v pomladnih dneh odpravimo ponj v gozd in ga nabiramo v košarico. Najhitreje zel posušimo v sušilniku za zelišča, učinkovito pa bo tudi, če osušimo v pečici na ventilatorskem programu pri temperaturi 60 stopinj. Pri tem vrata pečice pripremo z ročajem kuhalnice. Sušene zeli shranjujemo v papirnati vrečki v suhem in temnem prostoru.

Navadni pljučnik

Nabrane zeli doma prečistimo in posušimo (Foto: Falajfl)

Čaj pripravimo tako, da čajno žličko sušenega pljučnika prelijemo z 200 ml vrele vode in počakamo 5 do 10 minut, preden ga precedimo. Pijemo lahko do 3 skodelice na dan, a ne dlje kot 1 teden.

Posušen pljučnik za čaj

Sušene zeli sicer spravljamo v embalaži, ki diha, in v temnem, suhem prostoru (Foto: Falajfl)

Vse dobro vam želimo!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh