Če velja, kot sta nas učila teta Pehta in Kosobrin iz Kekčevega sveta, da ‘za vsako bolezen rož’ca raste’, potem je pljučnik eno tistih zelišč, ki raste za lajšanje težav in obolenj dihal. Čaj iz pljučnika blaži kašelj in se ga priporoča pri gripi, pljučnici in pljučni tuberkulozi.
V času epidemije COVID-19, v kateri se je znašel celoten svet, se zagotovo marsikdo med nami sprašuje, kako si v trenutni situaciji lahko pomaga sam. Čaj iz pljučnika vas ne bo obvaroval pred boleznijo, lahko pa pripomore k stimulaciji imunskega sistema, ki ga telo potrebuje, da premaga morebitno virusno okužbo in pomaga okrepiti pljuča.
Cvet pljučnika je najprej rdečkasto-roza barve in se nato obarva modro-vijolično (Foto: Falajfl)
Pljučnik je trajnica, ki jo najdemo v svetlih gozdovih in na obrobju gozdov. Cveti v pomladnem času, ko skopni sneg, in se tedaj tudi nabira. Za čaj uporabimo cvetočo rastlino z mladimi listi. Poznana je pod mnogimi imeni, npr. velikonočnica (ker cveti v tem času) in se v ljudskem zdravilstvu uporablja že dolgo. Stara ljudska modrost pravi, da ko zatajijo vsi leki za dihala, bo pljučnik tisti, ki bo pomagal. Žal v resnici ni tako, vseeno pa ne gre pozabiti na zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje, med drugim tudi kremenčevo kislino, ki krepi pljuča, in kalcijeve soli.
Sestavine za čaj iz pljučnika (za 1 skodelico)
- 1 čajna žlička posušenega pljučnika
- 200 ml vode
Priprava
Pljučnik prepoznamo po značilnih cvetovih in listih s svetlozelenimi pegami. Rastlina je poraščena s ščetinastimi dlačicami. (Foto: Falajfl)
Če pljučnika nimamo doma, se v pomladnih dneh odpravimo ponj v gozd in ga nabiramo v košarico. Najhitreje zel posušimo v sušilniku za zelišča, učinkovito pa bo tudi, če osušimo v pečici na ventilatorskem programu pri temperaturi 60 stopinj. Pri tem vrata pečice pripremo z ročajem kuhalnice. Sušene zeli shranjujemo v papirnati vrečki v suhem in temnem prostoru.
Nabrane zeli doma prečistimo in posušimo (Foto: Falajfl)
Čaj pripravimo tako, da čajno žličko sušenega pljučnika prelijemo z 200 ml vrele vode in počakamo 5 do 10 minut, preden ga precedimo. Pijemo lahko do 3 skodelice na dan, a ne dlje kot 1 teden.
Sušene zeli sicer spravljamo v embalaži, ki diha, in v temnem, suhem prostoru (Foto: Falajfl)
Vse dobro vam želimo!