Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

48. Dnevi narodnih noš v Kamniku | prireditev

Utrinek s povorke narodnih noš (Foto: Falajfl)

Dogodki

48. Dnevi narodnih noš v Kamniku | prireditev

V prvih dneh septembra se vreme pogosto ne more odločiti, ali bi se vedlo še poletno ali že jesensko. Lepe sončne dneve kaj hitro izpodrinejo neurja z nizkimi temperaturami in nalivi. A udeleženci in organizatorji tradicionalnih Dnevov narodnih noš v Kamniku ne pustijo, da bi jim vreme kazilo načrte. Tudi letos, ko so se v mestu pod Kamniškimi planinami srečali ljubitelji narodnih noš, jim je vreme večkrat zagodlo z manjšo ploho. A ko je napočil čas za vrhunec dogodka, slavnostno povorko, je bilo nebo modro, temperature pa prav poletne. Dnevi narodnih noš so tudi letos v Kamnik privabili na tisoče gostov, ki so uživali v bogatem kulturnem in zabavnem programu.

Narodne noše

Oblačila so sestavni del dediščine vsakega naroda. Noše so se razvijale skozi dolga časovna obdobja. Izražajo povezanost ljudi s kraji, v katerih živijo in s statusom, ki so ga dosegli. Kot del identitete Slovencev je prav, da se spomnimo na bogato izročilo naših prednikov in ga hranimo za generacije, ki prihajajo.

Slovenska narodna noša ni homogena, oblačila pa so enako raznolika, kot je razgiban teren v naši mali podalpski deželi. O zgodnji oblačilni kulturi v naših krajih je znanega bolj malo. Šele Valvasor je v svojem opusu Slava vojvodine Kranjske prvič obsežneje pričal o načinu oblačenja pri nas. V osemnajstem stoletju so postale očitne razlike med nošami, še posebej ženskimi. Izoblikovali so se trije glavni tipi noš: alpski, primorski in panonski. Znotraj večjih skupin so se oblikovale manjše tesno povezane s pomembnejšimi industrijskimi in kulturnimi središči kot so Škofja Loka, Idrija in druge.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Danes so Dnevi narodnih noš največja etnografska prireditev pri nas, britanski Guardian pa je prireditev uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Prvič so se ljubitelji noš v Kamniku zbrali leta 1966, na povorki pa je sodelovalo okoli 350 udeležencev. Letos smo bili priča že 48. ponovitvi prireditve, ki je med letoma 1969 in 1973 potekala na dve leti, med letoma 1980 in 1981 pa je zaradi pomanjkanja sredstev odpadla.

Z osamosvojitvijo je pri Slovencih še narasla želja po obujanju tradicije in narodne zavesti. Tudi to je zagotovo pomagalo razvoju in rasti festivala. V zadnjih letih se povorke udeleži že preko 2000 narodnih noš, obiskovalcev pa je tudi prek 30.000.

Vas je ujel Falajflov objektiv?

Naši objektivi so ujeli kar nekaj dogajanja med povorko, fotografije pa smo zbrali v galeriji v našem Google oblaku. Kliknite na povezavo in morda boste našli tudi sebe.

Galerija nekaterih fotografij povorke narodnih noš v Kamniku

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dogodki

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh