Pomlad že temeljito trka na vrata in naznanja vse toplejše dni, ki nas vodijo v poletje. A sedaj, ko smo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 priklenjeni na domove, se brezskrbni dnevi posedanja v kavarnah in druženja s prijatelji zdijo vse preveč oddaljeni. A brez skrbi, tudi doma si lahko hitro in enostavno pripravimo slastno kavo, ki se lahko kosa z mojstrovinami iz najboljših kavarn. Potrebujemo le tri sestavine, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji. Prav zato je postala kava dalgona prava uspešnica obdobja #ostanidoma.
Sestavine (za 4 kave)
Priprava
V stekleno posodo stresemo enako količino kave, sladkorja in vode. Z ročnim mešalnikom nato sestavine stepamo tako dolgo, da nastane čvrsta krema. Kava dalgona ali stepena kava bo uspela le, če uporabljate instant kavo. Takšna kava tvori gosto in penasto kremo, ki je ključ za popolno kavo dalgona. Navadna mleta kava ne zadošča, saj ni podvržena posebnim postopkom sušenja kavnih zrnc, ki instant kavo razlikujejo od tradicionalno mlete kave. Ko je kava stepena do želene gostote, jo postrežemo v visokem steklenem kozarcu. Za bolj bogat okus smo v kozarec najprej dodali dve čajni žlici medu, čez katerega smo natočili deciliter mleka. Prednost kave dalgona je, da lahko uporabite katerokoli mleko, od polnomastnega do mandljevega in vse, kar je najti vmes.
V vsako skodelico nato z žlico dodamo četrtino kave dalgona, okrasimo pa jo s strtimi piškoti, mletimi lešniki ali karamelo. Uporabite tisto, kar imate pri roki. V tem je del čara kave dalgona, saj jo lahko pripravite točno tako, kot vam najbolj ustreza. Za najboljši rezultat vam priporočamo uporabo kremne instant kave, kakršna je na primer instant kava Crema Gold Jacobs.
Zgodovina
Kava dalgona je svoje ime dobila po južnokorejskih karamelnih bombonih istega imena. Kava dalgona je nastala iz indijske pijače imenovane Phenti Hui, kar v prevodu pomeni stepena kava. Edina razlika med pijačama je v mešanju mleka in kave. Phenti Hui prelijemo z mlekom, medtem ko kavo dalgona z žlico dodamo v mleko. Na družabnih omrežjih se ima kava dalgona za svojo priljubljenost zahvaliti južnokorejskemu igralcu Jung Il-Woo-ju, ki je pijačo odkril v restavraciji v Makau. Napitek ga je spomnil na sladico dalgona, svoj recept pa je kasneje predstavil na korjski TV oddaji ‘Recepti zvednikov v restavraciji zabave’. Ko so domači uporabniki pričeli svoje recepte deliti po družabnem omrežju TikTok, je kava dalgona osvojila svet.