Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Kava dalgona | recept

Stepena kava Dalgona recept
Kava dalgona je dekandentna osvežitev za tople in hladne dni (Foto: Falajfl)

Okusi

Kava dalgona | recept

Pomlad že temeljito trka na vrata in naznanja vse toplejše dni, ki nas vodijo v poletje. A sedaj, ko smo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 priklenjeni na domove, se brezskrbni dnevi posedanja v kavarnah in druženja s prijatelji zdijo vse preveč oddaljeni. A brez skrbi, tudi doma si lahko hitro in enostavno pripravimo slastno kavo, ki se lahko kosa z mojstrovinami iz najboljših kavarn. Potrebujemo le tri sestavine, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji. Prav zato je postala kava dalgona prava uspešnica obdobja #ostanidoma. 

Sestavine (za 4 kave)

  • 2 jedilni žlici instant kave
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 5 jedilnih žlic vode

Priprava

V stekleno posodo stresemo enako količino kave, sladkorja in vode. Z ročnim mešalnikom nato sestavine stepamo tako dolgo, da nastane čvrsta krema. Kava dalgona ali stepena kava bo uspela le, če uporabljate instant kavo. Takšna kava tvori gosto in penasto kremo, ki je ključ za popolno kavo dalgona. Navadna mleta kava ne zadošča, saj ni podvržena posebnim postopkom sušenja kavnih zrnc, ki instant kavo razlikujejo od tradicionalno mlete kave. Ko je kava stepena do želene gostote, jo postrežemo v visokem steklenem kozarcu. Za bolj bogat okus smo v kozarec najprej dodali dve čajni žlici medu, čez katerega smo natočili deciliter mleka. Prednost kave dalgona je, da lahko uporabite katerokoli mleko, od polnomastnega do mandljevega in vse, kar je najti vmes. 

V vsako skodelico nato z žlico dodamo četrtino kave dalgona, okrasimo pa jo s strtimi piškoti, mletimi lešniki ali karamelo. Uporabite tisto, kar imate pri roki. V tem je del čara kave dalgona, saj jo lahko pripravite točno tako, kot vam najbolj ustreza. Za najboljši rezultat vam priporočamo uporabo kremne instant kave, kakršna je na primer instant kava Crema Gold Jacobs.

Zgodovina 

Kava dalgona je svoje ime dobila po južnokorejskih karamelnih bombonih istega imena. Kava dalgona je nastala iz indijske pijače imenovane Phenti Hui, kar v prevodu pomeni stepena kava. Edina razlika med pijačama je v mešanju mleka in kave. Phenti Hui prelijemo z mlekom, medtem ko kavo dalgona z žlico dodamo v mleko. Na družabnih omrežjih se ima kava dalgona za svojo priljubljenost zahvaliti južnokorejskemu igralcu Jung Il-Woo-ju, ki je pijačo odkril v restavraciji v Makau. Napitek ga je spomnil na sladico dalgona, svoj recept pa je kasneje predstavil na korjski TV oddaji ‘Recepti zvednikov v restavraciji zabave’. Ko so domači uporabniki pričeli svoje recepte deliti po družabnem omrežju TikTok, je kava dalgona osvojila svet.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh