Je kaj lepšega na tem svetu od nedeljskega poležavanja? Ko se nam nikamor ne mudi in lahko v postelji ostanemo do sredine dopoldneva. Najsi sonce o nas misli še tako slabe stvari, včasih si je pač potrebno spočiti. Ko se počasi skobacamo iz postelje in popijemo obvezno dopoldansko kavo, nam telo sporoči, da potrebuje hrano. A kaj, ko je za zajtrk že prepozno, za kosilo pa je še prezgodaj. Američani so dilemo rešili z vmesnim obrokom, ki ga imenujejo ‘brunch‘. Ta se jé v poznem dopoldnevu in združuje sladke jedi, ki bi jih sicer zaužili za zajtrk (breakfast), z okusi, bolj primernimi za kosilo (lunch). Na ‘brunch‘ jedilnikih ima pomembno mesto tudi ocvrt piščanec z vaflji. Ta sodi med tradicionalne jedi ameriške ‘Soul Food’ kuhinje, ki je del kulture Američanov afriških korenin na jugu države.

Nekatere od sestavin, ki jih potrebujemo za pripravo jedi. Ključnega pomena za uspeh so v kefirju marinirani piščančji fileji. (Foto: Falajfl)
Zgodovina jedi
Vaflje so v Ameriko prinesli priseljenci iz Evrope v sedemnajstem stoletju. Jed je postala priljubljena šele konec osemnajstega stoletja, ko je bodoči predsednik Thomas Jefferson v Amsterdamu kupil štiri pekače za vaflje. V začetku devetnajstega stoletja so v hotelih v okolici Philadelphie pričeli vaflje streči kot prilogo ocvrtega soma. Ker riba ni bila vedno na voljo, so jo pogosto zamenjali s piščancem in rodil se je ocvrt piščanec z vaflji. Sredi devetnajstega stoletja so vaflji s piščancem in omako postali priljubljena jed med nizozemskimi priseljenci v Pensilvaniji.
Na jugu države je bilo piščančje meso redko na jedilniku. Revni črnski prebivalci, ki so bili vajeni preprostih palačink, so vaflje videli kot prestižno jed. Ocvrt piščanec z vaflji je tako postal prestižna jed, ki so jo jedli ob posebnih priložnostih. Tako vsaj pravijo legende, čeprav ni dokazov, da bi jed v južno kuhinjo vstopila pred začetkom dvajsetega stoletja. Vsekakor je hitro postala priljubljena in v raznih kotičkih Amerike so pričeli odpirati restavracije, ki so stregle ‘avtentičnega južnjaškega piščanca z valji in javorjevim sirupom’. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ocvrt piščanec z vaflji postal priljubljen tudi v Kaliforniji, kjer je restavracija ‘Roscoe’s House of Chicken and Waffles‘ postala priljubljeno zbirališče hollywoodskih zvezdnikov.

Za paniranje uporabimo pikantno mešanico moke in suhih začimb (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 4 osebe)
- 8 domačih vafljev
- 500 g piščančjih filejev
- 350 g bele moke
- 600 ml kefirja
- 2 jajci
- pikantne začimbe, sol in poper po okusu
- pekoča omaka
- javorjev sirup za preliv
- olje za cvrtje

Panirano piščančje meso ocvremo v vročem olju (Foto: Falajfl)
Priprava
Prvi korak je priprava mesa. Očiščen piščančji file narežemo na trakove ali kocke in jih postavimo v stekleno posodo. Prelijemo jih s kefirjem, tako da je piščanec povsem pokrit. Pomešamo in postavimo v hladilnik za 6 ur, lahko tudi čez noč. Kefir bo zmehčal meso ter mu dal nekaj rahlega okusa. Približno pol ure pred pričetkom priprave piščanca vzamemo iz hladilnika. Na tej točki mesa še ne začinimo, pač pa pripravimo testo za vaflje. Sledimo receptu ali pa kupimo vnaprej pripravljene vaflje. Ocvrt piščanec z vaflji je mešanica različnih okusov, prevladujejo pa pekoči, sladki in slani. Skupaj tvorijo zanimivo mešanico, ki zna biti preveč eksotična za naše brbončice. Če vas sladkost skrbi, predlagamo, da vaflje pripravite brez dodanega sladkorja s polovico več soli. A prav sladkost je pomembna sestavina jedi, zato vsaj prvič sledite receptu.
Piščanca bomo panirali na južnjaški način, za kar potrebujemo tri krožnike ali plitve posode. Moko temeljito začinimo in jo razdelimo na dve posodi. Uporabimo kajenski poper, Chipotle dimljene čili paprike, črni poper, rdečo papriko, česen v prahu, sol in beli poper ter začimbe temeljito premešamo z moko. Začimbe naj odražajo vaše želje, a nikar ne skoparite s pikantnostjo, saj so druge sestavine zelo sladke. V drugi posodi razžvrkljamo dve jajci, dolijemo 100 ml kefirja in pekočo čili omako po okusu. Meso vzamemo iz kefirja in ga za nekaj minut položimo na rešetko, da se rahlo odcedi.

Slasten ocvrt piščanec z vaflji odlikuje oster pikantni okus hrustljave skorje, ki je v izrazitem kontrastu s sladkim javorjevim sirupom in puhastimi vaflji (Foto: Falajfl)
Paniranje in cvrtje
Koščke piščančjega fileja enega za drugim polagamo v prvo posodo s pikantno moko, jih z vseh strani prekrijemo z njo ter nato potopimo v jajčno mešanico. Z vilico meso nekajkrat obrnemo, da je temeljito prekrito z jajcem. Nato ga dvignemo iz pripravka in počakamo nekaj trenutkov, da se višek odcedi. Nato meso prestavimo v drugo posodo z moko in ga znova temeljito prekrijemo z vseh strani. Ker se je meso več ur mehčalo v kefirju, z njim ne ravnajte preveč grobo in nanj ne pritiskajte. Pripravljene kose mesa postavimo na krožnik in v ponvi pripravimo olje za cvrtje.
Pred cvrtjem olje segrejemo. Olje je dovolj toplo, ko se okoli ročaja suhe lesene kuhalnice pričnejo nabirati mehurčki. Pripravljene koščke mesa ocvremo, da so zlato zarumeneli in prijetno hrustljavi. Ko se cvre meso, v primernem pekaču pripravimo še vaflje. Ocvrtega piščanca prestavimo na rešetko za odcejevanje ali vpojni papir, da popivnamo odvečno maščobo. Vaflje postavimo na krožnik in na vsak vafelj postavimo dva kosa še toplega piščanca. Jed rahlo potresemo s soljenim peteršiljem ter za konec prelijemo z javorjevim sirupom.
Pa dober tek!