Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pust v Cerknici 2019 | prireditev

Brez coprnice Uršule si ni moč predstavljati pustovanja v Cerknici (Foto: Falajfl)

Dogodki

Pust v Cerknici 2019 | prireditev

Pustni čas je prav poseben čas. Začne se na debeli četrtek in včasih je težko določiti, kdaj se zares konča. Nekdaj je pust služil povsem praktičnemu namenu. Kurenti, maškare in druge pojave so iz dežele odganjale botro Zimo in klicale pomlad. A odkar je industrializacija zimi naredila konec, šeme in pojave med pustom nimajo več pravega pomena. In to je maškaram povsem po godu. Navsezadnje je nenamenski namen obstoja najbolj pustna reč, kar jih je. Z drugimi besedami, obiskali smo pust v Cerknici. Tu so naše fotografije in vtisi.

pust-v-cerknici-2019-foto06

Butalska policijska patrulja se bolj kot z vzdrževanjem reda in miru ukvarja z vzdrževanjem morale in primerne stopnje alkohola v krvi (Foto: Falajfl)

Butalci in pust v Cerknici

Kdor bo ob pustnem času iskal Cerknico, je ne bo našel. Kjer se druge dni v letu nahaja ta notranjska metropola, v pustnem času stojijo Butale. Butalam vladajo Butalci in v Butalah veljajo butalski zakoni. Za izvrševanje butalskih zakonov skrbi butalska policija in ni ga obiskovalca pustne povorke, ki bi mogel uiti dolgi roki butalske krivice.

Na pust v Cerknici je pametno priti zgodaj, saj se vrhunec dogajanja, ki je na pustno nedeljo, pripeti točno okoli 12:32 po butalski uri. Kdor gleda na uro, bo morda začuden, ko bo odbila že ena ura, povorke pa še od nikoder. Brez skrbi, povorka se vedno prične točno okoli 12:32, ne glede, kdaj to je. Navsezadnje Butalci ne bodo dovolili času, da narekuje dogajanje v Butalah. Za to so tam Butalci.

A ljudje so zbrani, gostinci so pripravljeni, glasba je glasna, maškare maškarirajo in baloni letijo visoko v nebo, daleč od gneče tam spodaj. In tam spodaj je veselo. Pojo se pustne pesmi, selfijajo se pustni selfiji in kolnejo se pustne kletvice. Butale bodo vsak hip zavrele.

pust-v-cerknici-2019-foto20

Na sprevodu sodelujejo maske iz slovenske književnosti, kot so butalski jež in jara gospoda (Foto: Falajfl)

Pustni liki

V Butale, kjer poteka pust v Cerknici, smo odšli, da bi videli najbolje, kar ima ta kraj ponuditi. In Butale so ponudile najboljše, kar premorejo. Skozi središče Butal, mimo Butalske mestne hiše, so se sprehodili pustni liki iz bolj in manj davne zgodovine bližnje okolice. Tako smo imeli čast videti butalskega ježa, Martina Krpana, hudiča, ki je gnal polhe, butalskega župana in letošnjo novost, butalsko družino.

Niso pa bili vsi liki povezani z Butalami in Butalci. Domačini so ponosno prikazali ogromnega zmaja, pa povodnega moža Jezerka, velikansko Ščuko, ki ji pravijo Velikanka in žabca, ki mu pravijo Vranjejamski. Krona povorke pa je bila, kot že vsa ta leta, coprnica Uršula, katero Butalci po svojih ulicah vlačijo že od leta 1978.

pust-v-cerknici-2019-foto40

Med večjimi je zagotovo figura karnevalske ščuke v naravni velikosti, če gre verjeti ribičem z bližnjega jezera (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Letošnji pust je bil bolj pozne sorte, saj se je godil šele marca. Zato je bilo vreme toplo, nebo jasno in občinstvo številčno. Taktično smo v Butale prišli nekoliko prej, da bi izvohali, kakšne novosti so pripravili Butalci za tokratno povorko. To sicer ni bilo potrebno, saj smo vse informacije prejeli že slab teden prej preko elektronske pošte, a nič ne de. V želji, da bi doprinesli k butalski ekonomiji, smo kupili par krofov. Tudi, ko smo izvedeli, da so krofi brezplačno na voljo članom medijev, kamor se butalsko štejemo, nas ta želja ni zapustila.

Ura je bila že dolgo 12:32, ko je vodja karnevala dal ukaz: “Pojdi v r’t!” Prav v zadnjici je namreč loputa, skozi katero spleza voznik najbolj veličastnega pustnega lika v vseh Butalah. Ni minilo četrt ure in že se je začelo. Sto in več konj v drobovju Uršule je zahrumelo in sprevod se je pičel. Pisana zbirka mažoretk, godb na pihala, vozov na dizel in policistov na cviček se je debelo uro pomikala skozi mesto in zabavala mlado in staro.

Falajflovci smo stali tik ob progi in smo se pogumno izogibali strogim varnostnikom, ki so skrbeli za varnost ob trasi povorke. Žal je tako, da je vsak Butalec tudi butalski policist in tako ne ostane dovolj Butalcev za varnostnike. Slednji so tako prišli iz resničnosti in so bili nadvse nebutalski. Kasneje smo se pretihotapili vstopili v sobo za novinarje, kjer so bile mize obložene s krofi in ostalo pustno jedačo in pijačo. Da nas ne bi ujela butalska roka krivice, smo v zameno za svojo svobodo obljubili, da bomo o Butalah kaj lepega napisali. Pa smo tu.

Lokacija Cerknice na zemljevidu

Galerija fotografij butalske pustne povorke

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Izdelajmo pomladni venček z zvončki, da v dom povabimo pomlad

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dogodki

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh