Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Glinena plošča za peko | na preizkusu

glinena plošča za peko
Glinena plošča za peko je narejena iz domače gline in primerna za uporabo v večini električnih pečic (Foto: Falajfl)

Dom

Glinena plošča za peko | na preizkusu

Osnovne sestavine, enostavna priprava in skoraj brezkončno število verzij uvrščajo pico med najbolj priljubljene jedi na svetu. Tudi Falajflovci obožujemo pico v vseh pojavnih oblikah. A vseeno prave pice brez specializirane opreme ni moč pripraviti, saj domače pečice niso spodobne dosegati idealnih temperatur za peko. A s preprosto in poceni rešitvijo lahko tudi navadna električna pečica pripravi izvrstne pice. Glinena plošča za peko je vse, kar potrebujete, da tudi doma uživate v izvrstno pečenih picah.

Glinena plošča je primerna za razne vrste peke: od pic do kruha. S peko na glineni plošči bodo vaše jedi kot iz krušne peči. (Foto: Falajfl)

Domače pice so nam najbolj všeč, ker so narejene po našem okusu, brez kompromisov. To pa ne velja za testo, saj pice, pripravljene v električni pečici, niso nikoli tako hrustljave kot tiste iz krušne peči. Pice se doma pečejo dlje in včasih bolj spominjajo na pogače kot na prave italijanske pice. Električne pečice so idealne za peko pic v globoki ponvi, če pa prisegate na tanko in hrustljavo pico, je glinena plošča za peko odlična izbira.

Pripravili smo svoje najljubše kvašeno testo za pico in ga razvaljali, metanje v zrak pa prepuščamo profesionalcem (Foto: Falajfl)

Glinena plošča za peko

Plošče za peko v električni pečici nadomestijo kovinske pekače. Narejene so lahko iz keramike, kamna ali soli. Zaradi velike termične mase plošč in slabe toplotne prevodnosti se hrana težje zažge kot pri uporabi kovinskih ali steklenih pekačev. Mi smo uporabili ročno izdelano glineno ploščo pečarstva Avguštin iz Komende. Plošča je narejena iz slovenske gline brez dodatkov, med peko pa iz hrane učinkovito odvaja vlago in hrano hkrati segreva.

Pica brez omake je kot pica brez sira, užitna, a ne prava pica (Foto: Falajfl)

Ker se nikoli ne upremo dobri pici, smo se odločili preveriti prednosti uporabe glinene plošče za peko pri pripravi domače pice. Za začetek smo po svojem najljubšem receptu zamesili dovolj testa za dve pici. Pripravili smo najbolj osnovni pici margeriti s paradižnikovo omako, sirom in origanom. Edini dodatek je bil na soncu sušen paradižnik, ki je nadomeščal tradicionalno olivo.

Čeprav bi pico lahko razvaljali še tanjše, nam je všeč pica z nekoliko debelejšo skorjo. Seveda pa si jo vi pripravite, kot želite. (Foto: Falajfl)

Peka na glineni plošči

Priprava pice z glineno ploščo je nekoliko drugačna od peke, ki smo je vajeni. V hladno pečico smo na srednjo rešetko postavili glineno ploščo in vklopili ogrevanje. Pečico smo segreli do najvišje temperature, 275°C. Ko je pečica dosegla želeno toploto, smo v skladu s priloženimi navodili še četrt ure segrevali glineno ploščo. Z lesenim loparjem smo nato pico prenesli na ploščo in jo pekli osem minut.

Pica je hitro slastno zapečena in pripravljena na postrežbo. Iz plošče jo varno poberemo s priročnim loparjem za pico. (Foto: Falajfl)

Po osmih minutah smo pico vzeli iz pečice in takoj pričeli s pripravo na peko druge pice po našem preverjenem receptu brez plošče. Ko se je pečica ohladila do 220°C, smo iz nje vzeli pladenj, pico pa smo položili na peki papir in kovinski pladenj ter jo pekli dobre četrt ure. Ko je bila pica gotova, smo jo vzeli iz pečice in primerjali rezultata.

Hrustljava in zelo slastna pica je najboljša, ko je še topla, zato si nismo mogli pomagati, da bi si ne odrezali kosa (Foto: Falajfl)

Katera pica je boljša?

Glinena plošča za peko ne vpliva na okus pice, vendar sta zaradi načina priprave pici skoraj povsem drugačni. Pica na glineni plošči je bila pečena hitreje, bila je bolj hrustljava, tako spodnja kot zgornja stran pice pa sta bili bolje zapečeni. Ker se odvečna vlaga hitro vpije v glineno ploščo, je bila ta pica bolj hrustljava in jo je bilo moč jesti brez pribora. Nekoliko višja temperatura je tudi karamelizirala sladkor v paradižnikih, zato je bila pica, pečena na plošči, za odtenek slajša od pice, pečene po običajnem postopku.

Klasično pečena pica na peki papirju se peče dlje in čeprav je odličnega okusa, ji manjka kanček čarovnije, ki jo zmore pričarati plošča iz gline (Foto: Falajfl)

Tudi nad pico, ki smo jo pekli na 220°C na kovinskem pekaču, nimamo pripomb. Vsekakor se pozna večja vsebnost vlage, ki je med peko ostala v testu. Posledično so v skorji nastali veliki zračni mehurji, ki so tja prišli zaradi ujete pare v testu. Pica tudi ni bila enako čvrsta in ni bila hrustljava, iz roke pa je zaradi upogljivosti ni bilo moč preprosto jesti. Iz izkušenj vemo, da bi lahko pico pekli še nekoliko dlje in dosegli čvrstejše, a trše testo, a takšna pica je daleč od idealne.

Ko smo pospravili obe pici, smo se v uredništvu strinjali, da je pica, pečena na glineni plošči, opazno boljša od običajno pečene pice.

Pici, pripravljeni po enakem receptu ob istem času in v isti pečici. Edina razlika je bila v uporabi glinene plošče. Uganete, katera je slajša? (Foto: Falajfl)

Slovenska glinena plošča

Za naš preizkus smo uporabili glineno ploščo za peko pečarstva Avguštin iz Komende. Za njihov izdelek smo se odločili, ker gre za slovenski izdelek, narejen iz domače gline brez dodatkov. Ker veliko pišemo o slovenski zemlji, je prav, da to isto zemljo uporabljamo tudi pri pripravi naših receptov. Ne samo, da tako podpiramo slovenske izdelke, pač pa je tako pripravljena hrana bolj okusna in hrustljava. Kot naše babice, tudi mi pogosto uporabljamo pečico za pripravo raznovrstnih dobrot.

Glineno ploščo smo preizkusili pri peki pic in bili zadovoljni. Kako pa se bo obnesla pri peki kruha? To bomo še videli. (Foto: Falajfl)

Pomembno je omeniti tudi, da pečarstvo Avguštin ni pokrovitelj te objave. Celotno vsebino članka in način poteka preizkusa smo pripravili sami v naši kuhinji, upoštevaje navodila za uporabo, priložena vsaki glineni plošči. Pečarstvo Avguštin je za preizkus prispevalo le glineno ploščo s pripadajočo opremo. Ker uporabljena plošča ni več primerna za prodajo, so nam dovolili, da testno ploščo obdržimo za bodočo uporabo, za kar se jim tudi prav lepo zahvaljujemo. Če želite tudi sami kupiti svojo glineno ploščo, lahko nakup opravite v njihovi spletni trgovini.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh