Pustni čas si težko predstavljamo brez slastnih flancatov, mišk ali krofov. Ti veseli karnevalski dnevi so čas mnogih rajanj in povork, med katerimi sta največji v Sloveniji na Ptuju in v Cerknici. Ne glede na to, ali si nadanete pustno masko ali ne, vas zagotovo premamijo okusne sladice, ki spremljajo dogajanje. Morda se priprave lotite tudi sami in tako razveselite svoje maškare. Pustni krofi iz pečice bodo zagotovo navdušili vas in vaše pustne šeme.
Krofi iz pečice so izjemno mehki, puhasti in se v ustih kar topijo. Ker se pečejo v pečici, so vsekakor bolj zdrava in znatno manj mastna različica teh nepogrešljivih pustnih dobrot. Da vam bodo res uspeli, bodite pozorni, da sestavine natančno zatehtate oz. izmerite. Predlagamo vam tudi, da moko presejete. In nikakor ne krajšajte časa, ki ga testo obakrat potrebuje za vzhajanje! Med vzhajanjem imejte testo v toplem prostoru, kjer ni prepiha, sicer se zna zgoditi, da boste deaktivirali kvas in testo ne bo pravilno vzhajalo.
Sestavine (za 12 krofov)
Testo za krofe
-
300 g večnamenske navadne mode (plus dodatno za gnetenje)
-
50 g kristalnega sladkorja
-
¼ čajne žliče soli
-
7 g instant kvasa (1 vrečka)
-
160 ml toplega mleka (okoli 45 stopinj)
-
43 g zmehčanega masla
-
2 rumenjaka
-
½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Polnilo in glazura
Priprava
Krofi iz pečice bodo za celotno pripravo terjali nekje 3 ure časa. A ne skrbite, večino tega časa z njimi ne boste imeli dela, ker bodo pokriti vzhajali.

Osnovne sestavine za pustne krofe (Foto: Falajfl)
V veliki posodi najprej zmešamo 120 g presejane moke, 50 g kristalnega sladkorja, zavitek instantnega kvasa in četrtino čajne žličke soli. Dodamo mleko (ki ga pred tem v mikrovalovki segrejemo za 35 sekund), zmehčano maslo, rumenjaka in vanilijev ekstrakt. Zmes dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Skledo za 10 minut pokrijemo s folijo za živila, da se na površini začnejo pojavljali mehurčki.

Po desetih minutah se začnejo tvoriti mehurčki (Foto: Falajfl)
Nato dodamo preostanek presejane moke in testo v skledi gnetemo nekje 5 minut. Če je preveč lepljivo, po žličkah dodajamo moko, dokler se testo ne lepi več na roke in stene sklede.

Testo za krofe mora prvič vzhajati nekje uro in pol (Foto: Falajfl)
Kepo testa v skledi pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati nekje uro in pol, da se velikost testa podvoji.

Vzhajano testo (Foto: Falajfl)
Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na ravno pomokano površino in ga razvaljamo na nekje 13 mm debelo.

Testo za krofe razvaljamo (Foto: Falajfl)
Nato z okroglim modelom premera okoli 6,5 cm (mi smo uporabili kar kozarec, čeprav zaradi debelega robu ni najprimernejši) izrežemo kroge za krofe. Ostanke testa znova zgnetemo in izrezujemo kroge toliko časa, da nam zmanjka testa. Iz zamešenih količin mora nastati 12 krofov omenjenega premera. Če jih je več, ste razvaljali na pretanko oz. če jih je manj, ste razvaljali na predebelo.

Z modelom premera 6,5 cm izrežemo 12 krofov (Foto: Falajfl)
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo izrezane kroge testa. Med njimi naj bo dovolj prostora, ker se bodo med peko povečali. Pekač prekrijemo s čisto kuhinjsko servieto in pustimo vzhajati še 45 minut.

Krofi iz pečice morajo pred peko še drugič vzhajati (Foto: Falajfl)
Krofi iz pečice se pečejo in glazirajo
Malo pred koncem drugega vzhajanja damo pečico segrevati na 190 stopinj. Pečemo 10 do največ 12 minut, da so krofi lepo zlatorumeno zapečeni. Nato jih nekoliko ohladimo, ta čas pa prestavimo sladkor v skledico, ki je malo večja od krofov, pripravimo brizgalko z marmelado in zmehčamo maslo za glazuro.

Pečeni krofi pred polnjenjem in glaziranjem (Foto: Falajfl)
V vsak krof nato vbrizgamo marmelado, ga po vrhu z uporabo kuhinjskega čopiča premažemo z maslom ter obrnjenega na glavo položimo v sladkor.

Dokončan krof (Foto: Falajfl)
Postopek ponavljamo, dokler ni napolnjenih in glaziranih vseh 12 krofov. In tako so božanski in mehki kot oblak pustni krofi iz pečice pripravljeni, da jih ponudimo.

Krofi iz pečice so nared, naj se pustno rajanje začne (Foto: Falajfl)
Pa dober tek in prijetno pustovanje vam želimo!