Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pustni krofi iz pečice | recept

pustni krofi iz pečice
Puhasti krofi iz pečice so bolj zdrava različica te pustne dobrote (Foto: Falajfl)

Okusi

Pustni krofi iz pečice | recept

Pustni čas si težko predstavljamo brez slastnih flancatov, mišk ali krofov. Ti veseli karnevalski dnevi so čas mnogih rajanj in povork, med katerimi sta največji v Sloveniji na Ptuju in v Cerknici. Ne glede na to, ali si nadanete pustno masko ali ne, vas zagotovo premamijo okusne sladice, ki spremljajo dogajanje. Morda se priprave lotite tudi sami in tako razveselite svoje maškare. Pustni krofi iz pečice bodo zagotovo navdušili vas in vaše pustne šeme.

Krofi iz pečice so izjemno mehki, puhasti in se v ustih kar topijo. Ker se pečejo v pečici, so vsekakor bolj zdrava in znatno manj mastna različica teh nepogrešljivih pustnih dobrot. Da vam bodo res uspeli, bodite pozorni, da sestavine natančno zatehtate oz. izmerite. Predlagamo vam tudi, da moko presejete. In nikakor ne krajšajte časa, ki ga testo obakrat potrebuje za vzhajanje! Med vzhajanjem imejte testo v toplem prostoru, kjer ni prepiha, sicer se zna zgoditi, da boste deaktivirali kvas in testo ne bo pravilno vzhajalo.

Sestavine (za 12 krofov)

Testo za krofe

  • 300 g večnamenske navadne mode (plus dodatno za gnetenje)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • ¼ čajne žliče soli
  • 7 g instant kvasa (1 vrečka)
  • 160 ml toplega mleka (okoli 45 stopinj)
  • 43 g zmehčanega masla
  • 2 rumenjaka
  • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta

Polnilo in glazura

  • 110 g marmelade (brez večjih koščkov sadja)
  • 15 g zmehčanega masla
  • 70 g kristalnega sladkorja

Priprava

Krofi iz pečice bodo za celotno pripravo terjali nekje 3 ure časa. A ne skrbite, večino tega časa z njimi ne boste imeli dela, ker bodo pokriti vzhajali.

osnovne sestavine za pustne krofe

Osnovne sestavine za pustne krofe (Foto: Falajfl)

V veliki posodi najprej zmešamo 120 g presejane moke, 50 g kristalnega sladkorja, zavitek instantnega kvasa in četrtino čajne žličke soli. Dodamo mleko (ki ga pred tem v mikrovalovki segrejemo za 35 sekund), zmehčano maslo, rumenjaka in vanilijev ekstrakt. Zmes dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Skledo za 10 minut pokrijemo s folijo za živila, da se na površini začnejo pojavljali mehurčki.

na površini se začnejo tvoriti mehurčki

Po desetih minutah se začnejo tvoriti mehurčki (Foto: Falajfl)

Nato dodamo preostanek presejane moke in testo v skledi gnetemo nekje 5 minut. Če je preveč lepljivo, po žličkah dodajamo moko, dokler se testo ne lepi več na roke in stene sklede.

testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati

Testo za krofe mora prvič vzhajati nekje uro in pol (Foto: Falajfl)

Kepo testa v skledi pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati nekje uro in pol, da se velikost testa podvoji.

vzhajano testo za krofe

Vzhajano testo (Foto: Falajfl)

Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na ravno pomokano površino in ga razvaljamo na nekje 13 mm debelo.

testo razvaljamo

Testo za krofe razvaljamo (Foto: Falajfl)

Nato z okroglim modelom premera okoli 6,5 cm (mi smo uporabili kar kozarec, čeprav zaradi debelega robu ni najprimernejši) izrežemo kroge za krofe. Ostanke testa znova zgnetemo in izrezujemo kroge toliko časa, da nam zmanjka testa. Iz zamešenih količin mora nastati 12 krofov omenjenega premera. Če jih je več, ste razvaljali na pretanko oz. če jih je manj, ste razvaljali na predebelo.

z modelom izrežemo kroge

Z modelom premera 6,5 cm izrežemo 12 krofov (Foto: Falajfl)

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo izrezane kroge testa. Med njimi naj bo dovolj prostora, ker se bodo med peko povečali. Pekač prekrijemo s čisto kuhinjsko servieto in pustimo vzhajati še 45 minut.

krofi morajo vzhajati še drugič

Krofi iz pečice morajo pred peko še drugič vzhajati (Foto: Falajfl)

Krofi iz pečice se pečejo in glazirajo

Malo pred koncem drugega vzhajanja damo pečico segrevati na 190 stopinj. Pečemo 10 do največ 12 minut, da so krofi lepo zlatorumeno zapečeni. Nato jih nekoliko ohladimo, ta čas pa prestavimo sladkor v skledico, ki je malo večja od krofov, pripravimo brizgalko z marmelado in zmehčamo maslo za glazuro.

Krofi pred polnjenjem in glaziranjem

Pečeni krofi pred polnjenjem in glaziranjem (Foto: Falajfl)

V vsak krof nato vbrizgamo marmelado, ga po vrhu z uporabo kuhinjskega čopiča premažemo z maslom ter obrnjenega na glavo položimo v sladkor.

krof z marmelado in glazuro

Dokončan krof (Foto: Falajfl)

Postopek ponavljamo, dokler ni napolnjenih in glaziranih vseh 12 krofov. In tako so božanski in mehki kot oblak pustni krofi iz pečice pripravljeni, da jih ponudimo.  

pustni krofi iz pečice

Krofi iz pečice so nared, naj se pustno rajanje začne (Foto: Falajfl)

Pa dober tek in prijetno pustovanje vam želimo!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh