Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

One so bombe, “Bombshell” | film

Bombshell
Foto: Lionsgate

Film

One so bombe, “Bombshell” | film

Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo, da je bil prava bomba. Ko je bombo razneslo, je na ulico odletel Roger Ailes, direktor tega kanala. A ta opis ne zadošča. Roger Ailes ni bil direktor Fox News, Roger Ailes je bil Fox News. Mrežo je ustvaril z enim ciljem, da bi se boril proti resnici in vsem negativnim posledicam, ki jih prinaša republikanski stranki. Od tod tudi slogan, ki ga je izbral za mrežo – pošteni in uravnoteženi. Bili so vse kaj drugega. To je Bombshell.

Lisica v kokošnjaku

Preden se lotimo filma, se moramo lotiti njegovega ozadja. Navsezadnje je film ‘posnet po resničnih dogodkih’, kar v svetu filma sicer ne pomeni veliko. Običajno neka producentska hiša odkupi pravice za dokumentarno knjigo in nato posnamejo film, kakršnega želijo. Bombshell v tem primeru pluje proti toku, saj je scenarij napisan posebej za film, a se v veliki meri naslanja na resnične dogodke.

Fox News je ameriška televizijska postaja, ki je s predvajanjem pričela leta 1996. Lastnik Fox korporacije, Rupert Murdoch, je osebno prosil bivšega republikanskega stratega, Rogerja Ailesa, da ustanovi postajo, ki bo noč in dan predvajala novice. Težnja lastnika je bila, da Fox News postane ideološka protiutež navidezno levičarsko usmerjenim medijem. O vplivu, ki ga je ta odločitev imela na ameriško in svetovno politiko, je bilo napisanih mnogo knjig. Predsednik Trump ni prebral nobene od njih.

Roger Ailes je bil, kot bi temu rekli danes, toksična osebnost. Majhen možic je v svojih rokah držal skoraj brezmejno moč, s katero je dosegal svoje cilje. Za primer si poglejmo tožbo, ki jo je Fox vložil proti humoristu Alu Frankenu. Ta je leta 2003 napisal knjigo z naslovom: ”Laži in lažnivi lažnivci, ki jih pripovedujejo, pošten in uravnotežen pogled na desnico”. Ailes je osebno zahteval, da Fox toži avtorja zaradi kršenja avtorskih pravic, zaradi zlorabe njegove zaščitene blagovne znamke. Sodni spis je bil poln žaljivk in osebnih napadov na Frankena, sodišče pa je na obravnavi zadevo izstrelilo v atmosfero kot neutemeljeno. To je Roger Ailes.
One so bombe

Če je Fox znan kot središče konservativizma, je enako zloglasna njihova uporaba človeškega kadra. Čeprav je Fox v svojih programih uporabljal mnogo ženskih voditeljic, je bilo težko prezreti veliko podobnost, ki so jo delijo. Voditeljice so bile izobražene in usposobljene profesionalke, skoraj vse pa so bile dolgonoge, plavolase in izjemno privlačne. Dolga leta je Ailes svojo izbiro voditeljic branil z izgovorom, da je televizija vizualni medij, s čimer je prikrival svoje slasti.

Megyn Kelly (Charlize Theron) in Gretchen Carlson (Nicole Kidman) sta televizijski voditeljici, ki svojo kariero dolgujeta Rogerju (John Lithgow). Dosegli sta vrhunec uspeha na mreži Fox, čeprav sta morali za to prestati tudi spolno nadlegovanje direktorja. A to je sedaj za njima. Drugačna je zgodba novinke Kayle Pospisil (Margot Robbie), ki je mlada in ambiciozna in bi naredila karkoli, da bi dosegla uspeh. Skoraj karkoli.

Bliža se čas predsedniških volitev in Fox News ima polne roke dela z izbiro novega predsednika. Čeprav je izbira republikanskega kandidata demokratična, ima Fox med gledalci tako močan vpliv, da v veliki meri diktirajo zmagovalca.

Bombshell

Sredi teh priprav se mreža odloči, da prekine sodelovanje z eno svojih dolgoletnih uslužbenk, Gretchen Carlson. Roger Ailes ni več zadovoljen z njenim delom in poskrbi, da se jo pomakne na stranski tir. Prizadeta se Gretchen se odloči za tožbo proti mreži in Rogerju zaradi spolnega nadlegovanja, kateremu je bila podvržena na delovnem mestu. Ailes reagira defenzivno in izjemno agresivno ter vse moči svojega imperija usmeri proti tožilki.

Ob gori dela, ki ga čaka, si direktor mreže vseeno vzame čas za mlado in ambiciozno Kaylo, ki ima mnogo zamisli in energije. Mlado krščansko dekle žari z energijo konzervativizma in bolj kot karkoli si želi, da bi navdušila velikega šefa. Ta ji na osebnem sestanku ponudi priložnost, da ga očara, a ne tako kot ona pričakuje. K sreči nas film obvaruje pred odvratnimi podrobnostmi, čeprav dekleta pri Foxu niso imela te sreče.

Dasiravno Gretchen od mnogih deklet, ki so trpele Rogerjevo zlorabo, pričakuje podporo, doživi odpor. Najbolj goreče konservativke, kot sta Jeanine Pirro (Alanna Ubach) in Greta Van Susteren (Anne Ramsay), pritiskajo na vse uslužbenke, da javno podpirajo svojega šefa. Največja zvezda kanala, Megyn Kelly, pa ima pomisleke. Pod močnim pritiskom se pogumno odloči, da tudi sama razkrije svoje izkušnje z Rogerjem. Ko na dan pridejo zvočni zapiski, je igre konec.

Falajfl pove svoje mnenje

Bombshell bi kaj lahko bil še en televizijski film, nabit s patetično igro in melodramo. Morda bi katera od spletnih mrež, recimo Apple TV+, porabila sto milijonov dolarjev, da bi Jennifer Anniston in Reese Witherspoon brezplodno moralizirali pred kamero. K sreči je film delo profesionalcev, ki so skromni proračun investirali v odlične igralce. Charlize Theron je skoraj strašljivo dobra v vlogi Megyn Kelly, še posebej, ker igra znano in prepoznavno osebnost, ki se še vedno pojavlja v javnosti. Njena upodobitev je transformativna in za svoje delo si zasluži oskarja.

Enako velja za ostala dekleta. Nicole Kidman sicer nima veliko dela v vlogi Gretchen, Margot Robbie pa odlično nastopa v težki vlogi. Njen lik Kayle Pospisil je namišljen, združuje pa izkušnje več mladih deklet z napredovanjem na Fox News. Kayla je inteligentna konservativka, povzpetniška in samozavestna, a za fasado se skriva ranljivo in zmedeno dekle. Da tako antipatičen lik predstavlja čustveno srce filma, je velik dosežek igre in pisanja. Še najmanj dobrega lahko povemo o Johnu Lithgowu, ki je John Lithgow v maski debeluha.

Bombshell je hiter, dinamičen in zanimiv film, ki prikazuje grozno situacijo, a o njej ne moralizira. Pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki niso popolni in ki so pogosto izgubili nadzor nad svojo usodo, ker so se na neki točko odločili svojo dušo prodati hudiču.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

 • Little Women, Čas deklištva Little Women, Čas deklištva

  Film

  Čas deklištva, “Little Women” | film

  Avtor

  Čas deklištva je filmska priredba klasičnega ameriškega romana. Zgodba je postavljena v obdobje državljanske vojne in...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh