Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Školjke v kozarcu | ustvarjalnica

školjke, morje, ustvarjalnica, školjke v kozarcu
Školjke v kozarcu so lep spomin na počitnice, sploh, če jih opremimo še z lističem z datumom in fotografijo (Foto: Falajfl)

Dom

Školjke v kozarcu | ustvarjalnica

V pomladnih in poletnih mesecih se radi odpravimo na morje, pa naj bo na enodnevni izlet ali na počitnice. In če tudi vi domov prinesete zbirko školjk, se verjetno nato sprašujete, kam z njimi.

Idej je mnogo, časa za izvedbo tistih zahtevnejših pa ponavadi bolj malo. Falajflovci vam predlagamo, da svoje morske zbirke shranite v kozarcih, ki jih opremite z lističi z lokacijami, datumi in fotografijami svojega izleta ali počitnic. Tako bodo školjke lep okras na policah v dnevni sobi in čudovit ter trajen spomin na nepozabne družinske trenutke.

Predlagamo vam, da kozarec (npr. nutellin) vzamete s seboj, ko se odpravljate do morske obale, da boste vedeli, kakšno količino školjk potrebujete. Pobirajte le školjke, v katerih ni več živih bitij. Naberete lahko tudi morsko steklo, naplavljen les ali kamenčke.

Potrebujemo

  • 1 prazen nutellin kozarec s pokrovom, očiščen
  • školjke
  • varikino
  • 1 A4 list
  • Photoshop ali drugo programsko opremo
  • tiskalnik
  • ravnilo
  • nož za lepenko (“olfa nož”)
  • luknjač
  • vrvico iz jute

Postopek izdelave

Školjke najprej speremo pod tekočo vodo, da jih očistimo peska ali mivke. Nato jih namočimo v varikino, razredčeno z vodo (polovica vode, polovica varikine) in jih pustimo toliko časa, da se znebimo ostankov organskih nečistoč, ki so se nabrale na njih. S tem se bodo otresle tudi neprijetnega vonja. Če imamo školjk veliko, jih namakamo v vedru.

Ko so školjke očiščene, odlijemo varikino ter jih dobro speremo pod tekočo vodo. Odložimo jih na brisačo in pustimo, da se popolnoma posušijo.

Nato jih naložimo v nutellin kozarec. Najlažje bo, če na dno položite največje in greste postopoma do najmanjših.

Ko jih zlagate v kozarec, pazite, kako jih obračate, da bodo v kozarcu vidni zunanji deli školjk.

Školjke v kozarcu so tako pripravljene, mi pa izdelamo listič, ki bo označeval, kdaj in kje smo zbirko nabrali. S pomočjo programskega grafičnega orodja (npr. Photoshop) pripravimo mini foto zloženko, kjer navedemo lokacijo in datum ter dodamo najljubšo fotografijo, ki smo jo posneli v času morskega oddiha. Našo predlogo za takšno zloženko najdete na tej povezavi. PSD datoteko lahko odprete v programu Adobe Photoshop in vnesete svoje podatke ter fotografijo. Dimenzije gotove zloženke so 5 x 5 cm.

Prenesi PSD datoteko zgornje mini foto zloženke 5 x 5 cm

Zloženko z vnešenimi podatki natisnemo in s pomočjo olfa noža izrežemo. Pri tem pazimo, da smo res natančni in da se ne porežemo.

Foto zloženko nato sestavimo na končno dimenzijo in jo z luknjačem preluknjamo ter napeljemo vrvico iz jute.

Zloženko nato zavežemo okoli navoja kozarca in ga pokrijemo s pokrovčkom, da se na školjkah ne bo nabiral prah in da jih ne bo več potrebno prati ter znova zlagati v kozarec.

Tako, vaš unikaten spominek na izlet ali počitnice v obliki školjk v kozarcu je pripravljen, da ga postavite na vidno mesto v stanovanju. Po naslednjih počitnicah pa mu le dodajte novega! Enako lepo bodo izgledali kamenčki, morsko steklo ali koščki naplavljenega lesa, zbirka pa bo tako raznolika in bogata.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh