Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Krhki flancati | recept

Pustni krhki flancati
Krhki flancati so ena od tradicionalnih pustnih sladic na Slovenskem (Foto: Falajfl)

Okusi

Krhki flancati | recept

Pust je bil nekdaj pomemben praznik in z njim je povezanih mnogo obredov. Pustne maske so opravljale nalogo odganjanja temne in mrzle zime ter naznanjale prihod pomladi, bogato obložene mize pa naj bi prinesle bogato letino. V naših krajih so se na mizah tako med drugim praviloma znašli flancati (krhki in kvašeni), špehovka ali krofi.

Krhki flancati so enostavna in okusna pustna sladica, ki bo nahranila lačna usta maškar – tako malih kot velikih.

Čeprav pustni čas nima več takšne vloge kot jo je imel v času naših prednikov – dandanašnji zaloge sveže hrane v zimskem času niso nikakršno vprašanje več – je to še vedno enako vesel in z maskami, karnevali, z dobro hrano in optimizmom povezan čas.

In ker pustu sledi obdobje 40-dnevnega posta, ki traja do velike noči, vam predlagamo, da se dobro najeste pustnih dobrot. Če se posta držite ali ne, bodo krhki flancati v vsakem primeru odlična izbira.

Sestavine (za dve veliki skledi krhkih flancatov)

  • 35 dkg bele moke
  • 1 vanilij sladkor
  • ščepec soli
  • 5 rumenjakov
  • 2 jedilni žlici olja (ali žlica olja in žlica kisle smetane)
  • 2 dcl belega vina
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

Testo za krhke flancate pripravimo tako, da v moko zamešamo vse ostale sestavine in gnetemo toliko časa, da dobimo mehko, gladko kepo testa. Če je testo preveč mokro, dodajamo moko oz. vino, če je testo pretrdo. Pripravljeno testo pokrijemo in ga pustimo pol ure, da počiva na hladnem. V zimskih dneh bo prišla prav okenska polica, sicer pa ga damo v hladilnik.

Ko je testo ohlajeno, ga prerežemo na pol in eno polovico nazaj pokrijemo, drugo pa res tanko razvaljamo ter narežemo na pravokotnike, v katere vrežemo 2 do 3 črte.

Pustni krhki flancati

Testo narežemo na pravokotnike in vanje vrežemo črte (Foto: Falajfl)

V visoki ponvi segrejemo olje (mora ga biti vsaj 5 cm od dna). Ko je olje pripravljeno, vsak flancat narahlo raztegnemo in prepletemo (tiste, ki še čakajo na cvrtje, pokrijemo, da se ne izsušijo) ter damo v vroče olje. Pri tem ponvico potresemo, da olje prelije flancat tudi z zgornje strani. Le tako bodo nastali mojstrski krhki flancati. Vsak flancat obrnemo in cvremo še po drugi strani.

Pustni krhki flancati

Ko flancate cvremo v olju, morajo na njih nastati mehurčki (Foto: Falajfl)

Ko so zlato-rumeni, jih poberemo iz olja ter položimo na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno olje. Na koncu jih po obeh straneh posujemo s sladkorjem v prahu.

Nato, ko imamo ocvrte vse flancate iz prve polovice testa, postopek ponovimo še z drugo polovico. Tako se testo ne izsuši in bodo prav vsi flancati, od prvega do zadnjega, uspeli do popolnosti.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 5. - 11. februar 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh