Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Beneški krofki, miške po domače | recept

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare
Beneški krofki oz. miške so priljubljena sladica v hladnejših mesecih (Foto: Falajfl)

Okusi

Beneški krofki, miške po domače | recept

Beneški krofki, bolj znani pod imenom miške ali fritule, so ena od klasičnih pustnih sladic, katere gospodinje rade pripravljajo v svojih kuhinjah. Priležejo se pravzaprav skozi celo leto, čeprav morda res malo bolj v hladnejših mesecih, ker gre za posladek, ki se ga postreže toplega.

Ne glede na to, ali boste miške pripravljali v pustnem času ali kar tako, boste z njimi zagotovo pričarali veliko veselje tistim, ki jim jih boste ponudili. Za celotno pripravo si vzmenite nekje dobri dve uri časa, res pa je, da bo dobršen del tega časa testo vzhajalo in tedaj z njim ne boste imeli nobenega dela.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 300 g bele moke
  • 8 g kvasa
  • ščepec soli
  • 70 g sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 35 g masla, zmehčanega
  • 1 jajce
  • 2,5 dcl toplega mleka
  • 0,5 dcl ruma
  • 1 čajna žlička naribane lupine bio pomaranče
  • pest belih rozin
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

Rozine namočimo v rumu, ta čas pa pripravimo testo.

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare

Rozine pustimo v rumu, da bodo sočnejše (Foto: Falajfl)

Zatehtamo moko in jo presejemo v skledo. V jamico, ki jo naredimo v sredino moke, dodamo kvasni nastavek. Tega pripravimo tako, da v nekaj žlic tople vode (ne prevroče) nadrobimo kvas, dodamo čajno žličko moke in sladkor ter na sobni temperaturi za kratek čas pustimo, da naraste. Dodamo še ostale sestavine za miške, razen rozin. Po želji lahko za bolj poln okus v mešanico dolijemo dve jedilni žlici ruma, v katerem so namočene rozine, a v tem primeru dodamo za toliko manj mleka. S pomočjo kuhinjskega mešalnika s spiralnimi ročkami mešamo toliko časa, da nastane homogeno in bolj mehko testo. Nato rozinam odlijemo rum, jih dodamo v zmes in ročno premešamo. Skledo pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo za miške pustimo dobro uro pri sobni temperaturi, da počasi vzhaja.

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare

Testo lahko zamesimo ročno, bo pa znatno lažje, če to storimo s kuhinjskim mešalnikom (Foto: Falajfl)

Ko je testo dovolj vzhajano, na štedilniku v višji posodi (ne v ponvi!) segrejemo olje. Idealna temperatura olja za cvrtje mišk bo med 180 in 190 stopinjami. Za določanje temperature si pomagamo s termometrom za živila. Ko je olje segreto, z namaščeno žlico zajemamo testo in ga prestavljamo v olje. Cvremo toliko časa, da miške po obeh straneh porjavijo.

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare

Olja mora biti dovolj, da miške v njem plavajo (Foto: Falajfl)

Ocvrte miške polagamo na kuhinjske papirne brisačke, ki bodo vpile odvečno maščobo. Če nismo prepričani, da je pečena tudi sredica, odpremo eno od ocvrtih mišk.

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare

Miške najprej odcedimo in jih preložimo na papirno brisačo (Foto: Falajfl)

Nato miške prestavimo na krožnik ali v skledico, jih potresemo s sladkorjem v prahu ter jih še tople ponudimo.

miške, fritule, beneški krofki, recept, pust, maškare

Okusna skledica svežih mišk oz. beneških krofkov (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh