Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Graščina Oplotnica | ujeto v objektiv

Graščina stoji v majhnem parku v središču Oplotnice (Foto: Falajfl)

Kraji

Graščina Oplotnica | ujeto v objektiv

V zeleni dolini, na jugovzhodnem delu pohorskega pogorja, stoji Oplotnica. Naselje, ki šteje manj kot tisoč štiristo prebivalcev, je središče ene manjših občin v Sloveniji. Kot smo Slovenci vajeni pojasnjevati, je majhnost lahko prednost in Oplotnica ima zagotovo kaj pokazati. Med našim obiskom v Oplotnici smo si imeli priložnost pobližje ogledati dvorec, ki stoji v središču naselja. Graščina Oplotnica je zagotovo eden večjih zakladov majhnega naselja pod Pohorjem.

Most preko potoka Oplotniščica, ki vodi proti graščini (Foto: Falajfl)

Pet tisočletij Oplotnice

Današnja Oplotnica stoji na križiščih pomembnih cest, ki so povezovale sever z jugom in vzhod z zahodom. Tu so potovale trgovske karavane, ki so se izogibale visokim alpskim prelazom. Kasneje je skozi te kraje vodilo več rimskih cest, med katerimi je pomembnejša Emona, Celeia, Poetovium. V bližnji vasi Čadram je bilo v rimskih časih počivališče. Mansio Ragando je potnikom nudil zavetje, okrepčilo in prostor za počitek.

Prenovljeni prostori v graščini služijo tudi za protokolarne namene (Foto: Falajfl)

Domačini vedo povedati o antičnem Belem mestu, ki se je kasneje pogreznilo. Arheološki dokazi kažejo, da so na tem mestu stali antični templji, kar potrjujejo najdbe kipov bogov Jupitra in Mitre. Po uničujočem pohodu Hunov območje ni bilo znova poseljeno dolga stoletja.

V novejši zgodovini se Oplotnica prvič omenja šele v začetku dvanajstega stoletja. Takrat je štajerski vojvoda Otokar IV. kartuziji v Žičah podaril kmetijo v Oplotnici. A graščina v Oplotnici naj bi stala že skoraj stoletje prej.

Na pročelju graščine je baročna skulptura Janeza Krstnika, prenesena iz Žičke kartuzije (Foto: Falajfl)

Kartuzijanska graščina Oplotnica

Zaradi svoje lokacije je bila Oplotnica dovolj oddaljena od centrov moči, da je bilo za učinkovito upravljanje s posestjo potrebno postaviti objekt, v katerem bi živel in delal nadzornik posesti. Že v času, ko je imel zemljo v lasti štajerski vojvoda, je v Oplotnici stala upravna stavba. Ko je kmetijo v upravljanje prejela kartuzija Žiče, je zgradbo uporabila za svoje potrebe.

Štukature na strehi kapele sodijo med lepše v tem delu Slovenije (Foto: Falajfl)

Prvotna stavba se ni ohranila, današnja pa izhaja iz zgodnjega sedemnajstega stoletja. Kartuzija se je prva stoletja le s težavo prebijala, saj so bili samostanski prihodki majhni. Z rastjo kartuzije pa je naraščalo tudi njeno bogastvo. To se je odražalo v vseh posestih reda, tudi v graščini v Oplotnici. V dvorcu so bili bogato opremljeni in razkošni prostori ter kapela, ki je redovnikom omogočala bogoslužje.

Kapela je ohranjena še danes, odlikuje pa jo odlično ohranjena štukatura. Nekdaj je bila kapela bogato opremljena, oltar pa je bil posvečen Mariji.

Obnovljena kapela v oplotniški graščini (Foto: Falajfl)

Graščina po razpustitvi kartuzije Žiče

Žički kartuzijanci so imeli dvorec v lasti vse do leta 1782. Tistega leta je cesar Jožef II. z dekretom samostan ukinil. Posesti, med njimi graščina Oplotnica, so prešle v last verskega sklada. Štiri desetletja kasneje je graščino odkupil knez Windischgrätz. Graščina je ostala v lasti rodbine vse do konca druge svetovne vojne, ko je prešla v državno last. Po vojni je bila v graščini šola, kasneje pa stanovanja. Ker je bil objekt v zelo slabem stanju, je graščino prevzela novonastala občina. V letu 2010 ga je s pomočjo evropskih sredstev v celoti obnovila. V graščini ima občina svoje prostore, del stavbe pa je namenjen prireditvam. V prvem nadstropju je urejena tudi manjša muzejska soba.

Muzejska soba hrani razne eksponate iz zgodovine občine (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

V Oplotnico smo prispeli v okviru študijske ture, ki je potekala na območju štirih občin na območju Rogle in Pohorja. Čeprav je koledar trdil, da poletje še traja, nas je pričakalo vse preveč jesensko vreme. Po kratki etnološki predstavitvi v parku pred graščino smo se pred nalivom skrili v graščino Oplotnica.

Ob strokovnem vodstvu lokalnih turističnih vodnikov smo si ogledali vse zanimivosti objekta, čakala pa nas je tudi pogostitev. Ker nam je vreme res grdo zagodlo, smo pri Falajflu sklenili, da se v Oplotnico zagotovo vrnemo.

Lokacija graščine Oplotnica na zemljevidu

Galerija fotografij graščine Oplotnica

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh