Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Furlanska jota na sodoben način | recept

Jota na sodoben način
Jota s kislo repo in teranom (Foto: Falajfl)

Okusi

Furlanska jota na sodoben način | recept

Jota je kraška in furlanska narodna samostojna jed. Osnovne sestavine so fižol, krompir, kislo zelje, suho svinjsko meso in začimbe, furlanska različica pa namesto kislega zelja uporablja kislo repo.

Jota je jed, ki je v hladnih zimskih dneh še kako dobrodošla. Precej enostavna za pripravo, a okusna in bogata jed, bo popestrila jedilnik vsake družine.

Lahko jo pripravite s kislim zeljem ali repo, kar vam je ljubše. Mi smo se odločili, da vam predstavimo joto z repo, ki je v svoji osnovi brez mesnih sestavin. A brez skrbi, mesa vam ne bomo odrekli!

Sestavine (za 6 oseb)

  • 1 kg kisle repe (lahko tudi zelje)
  • 700 g krompirja
  • 1 čebula
  • 250 g rdečega fižola
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • sol po okusu
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • olivno olje

Priprava

Fižol predhodno namočimo (najbolje kar čez noč) in ga skuhamo, lahko pa uporabimo tudi tistega iz konzerve, če smo se prepozno spomnili nanj. Mi smo uporabili rdeč fižol iz čisto praktičnega razloga: ker ima več železa. Krompir olupimo in ga narežemo na manjše koščke. Repo umijemo pod tekočo vodo.

Jota na sodoben način

Joto pripravimo s kislim zeljem ali repo (Foto: Falajfl)

Te osnovne sestavine v osoljeni vodi skuhamo v ločenih posodah. Krompir bo skuhan nekje v pol ure, kar bo zadostovalo tudi za repo. Vodo, v kateri se je kuhal krompir, prelijemo v lonček, tisto od repe pa odlijemo, ker je ne bomo več potrebovali.

Jota na sodoben način

Repo/zelje in krompir skuhamo v ločenih posodah (Foto: Falajfl)

Čebulo na drobno nasekljamo in jo v velikem loncu prepražimo na nekaj žlicah olivnega olja. Nato ji dodamo repo, fižol in mleto papriko, premešamo in pustimo, da se te sestavine še nekaj časa pražijo skupaj. Krompir na grobo pretlačimo, ga dodamo k repi in zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal. Prilijemo žličko balzamičnega kisa (ta korak izpustimo, če smo uporabili kislo zelje) in po potrebi dosolimo. Kuhamo še kakšnih 10 do 15 minut. Takšna jota je sicer vegetarijanska, po želji pa lahko priložimo še protein po lastni izbiri in okusu.

Joto postrežemo s kozarcem kraškega terana.

Jota na sodoben način

Jed postrežemo s kozarcem terana (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Recept za domači kruh iz mešanice mok: bele, ajdove in pirine

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh