Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Kruh s figami in medom | recept

Slasten domač kruh iz pečice (Foto: Falajfl)

Okusi

Kruh s figami in medom | recept

Fige vsebujejo veliko vitamina B1 in mineralnih snovi. Posušene imajo do 60% sladkorja. V Grčiji so fige pričeli gojiti okoli leta 700 pred našim štetjem, od tam pa se je rastlina razširila po celotnem Sredozemlju.

Kruh je že tisočletja osnovno živilo in sodi med najstarejša pripravljena živila. Kruh so jedli že praljudje, ko so gradili kamnite kroge, se oblačili v kožuhe in lovili mamute. Vse do danes je kruh temeljni člen prehranske verige in nepogrešljiva priloga zajtrkom, malicam in večerjam. Če se potrudimo, ga lahko jemo tudi med kosilom, saj se odlično poda k juham in omakam.

Danes bomo pekli kruh na drugačen način. Namesto, da bi ga namazali z medom in pojedli, bomo med in fige zamesili v testo, ga spekli in nato postregli domačim. Če ga bo kaj ostalo, ga bomo na koncu tudi sami pojedli.

Sestavine

 • 500 g moke, od tega
  – 300 g bele pšenične tip 500 in
  – 200 g ajdove ali pšenične polnozrnate moke
 • ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
 • ščepec soli
 • čajna žlička sladkorja
 • 100 g suhih fig
 • 5 žlic gozdnega medu
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 2 do 3 dcl tople vode

Priprava

Najprej pripravimo kvasni nastavek. To storimo tako, da zmešamo 1 dcl tople vode (ne prevroče), nadrobljen kvas, žlico moke in sladkor ter na sobni temperaturi pustimo, da naraste. Ta čas narežemo suhe fige na drobne koščke; koliko jih boste uporabili, je odvisno od vas, kako zelo figov kruh želite imeti.

Suhe fige narežemo na manjše koščke (Foto: Falajfl)

Nato vzhajan kvasni nastavek vlijemo v moko, v katero smo predhodno na sredini naredili jamico. Dodamo olje, sol, gozdni med in vodo. Najtežje je določiti, kakšna količina vode bo ravno prava: če je bo premalo, bo testo trdo in neprožno (in trši kruh), če bo vode preveč, bo lepljivo in se ne bo pustilo oblikovati. Testo gnetemo z električnim mešalnikom z nastavki za kruh ali na roke; v vsakem primeru to počnemo toliko časa, da bo testo gladko in se bo lepo ločevalo od sten posode, v kateri ga mesimo. Nato posodo prekrijemo s suho krpo in v toplem prostoru, kjer ni prepiha, pustimo, da vzhaja dobro uro.

Ko je testo dobro vzhajano, ga prestavimo na čisto in ravno površino, ki smo jo prej dobro pomokali. Pomokamo tudi roke in testo še enkrat pregnetemo, tokrat bo delo opravljeno znatno hitreje kot prvič. Oblikujemo ga v štruco ali hleb ter ga postavimo v pekač, v katerem ga bomo pekli. Pekač prej namastimo in/ali posujemo z moko. Testo ponovno pokrijemo s krpo in ga pustimo, da še enkrat vzhaja. Tokrat bo dovolj 45 minut. Po preteku tega časa ga damo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj za 25 do 30 minut. Če želite bolj zapečenega, pustite kakšno minuto dlje. Za hrustljavo skorjo zadnje minute peke vklopite ventilatorski program.

Pečen kruh (Foto: Falajfl)

Po dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Recept za domači kruh iz mešanice mok: bele, ajdove in pirine

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh