Mocarela je italijanski sir, največkrat iz kravjega mleka, snežno-bele barve, blagega okusa in z majhno vsebnostjo maščob. Feta pa je grški ovčji sir močnejšega okusa, ki velja za mastnega, a ima pravzaprav manj kalorij od večine sirov.
Bruskete so enostaven in hitro pripravljen prigrizek bogatega mediteranskega okusa, ki vas bo gotovo navdušil.
Priporočamo vam, da za bruskete uporabljate sveže sestavine, ker bodo tako vaši popečeni kruhki zares magično odlični. Naj bodo družinska večerja, kulinarična ponudba, ko gostite prijatelje ali kar tako, ker ste si zaželeli malo bogatejše obloženega kosa kruha, bodo bruskete vedno poskrbele, da jedcev ne boste razočarali.
Sestavine
- 9 rezin svežega kruha (najbolje domačega)
- 4 velike paradižnike
- 10 listov sveže bazilike (lahko tudi pol male žličke sušenega majarona ali origana)
- ščepec soli
- 200 g mocarele
- 150 g fete
- par žlic olivnega olja
Priprava
Prvi korak je priprava slastne omake. 4 velike in zrele paradižnike narežemo na kocke in jim popražimo na olivnem olju. Dodamo sol po okusu in začimbe (svežo baziliko ali majaron/origano), kar bo omaki dodalo dišeč mediteranski vonj in okus. Ne dolivajte vode in omake ne pražite predolgo. Koščki paradižnika morajo ostati, le voda naj povre. Ko je omaka gotova, jo odstranimo z ognja ter pripravimo sir: feto in mocarelo narežemo na manjše kocke.

Narezana sira (Foto: Falajfl)
Nato narežemo kruh na 1,5 cm debele rezine in vsako od njih na obeh straneh popečemo v ponvi, kamor smo dali nekaj žlic olivnega olja. Tako bo kruh okusnejši, sokovi paradižnikove omake pa ga ne bodo spužvasto razmehčali.
Popečene rezine kruha polagamo na pekač, podložen s peki papirjem. Nanje z žlico nalagamo paradižnikovo omako, mocarelo in nazadnje feto.
Bruskete damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj. Pečemo toliko časa, da se sir lepo stopi in rahlo zapeče (pomagamo si z ventilatorskim programom v zadnjih minutah peke).

Pečene bruskete (Foto: Falajfl)
Ko jih vzamemo iz pečice, jih lahko okrasimo še z nekaj svežimi lističi bazilike.
Pa dober tek!
Pingback: Recept za domači kruh iz mešanice mok: bele, ajdove in pirine