Lembas je poseben kruh, ki so ga izdelali vilinci v Tolkienovem fantazijskem svetu Gospodarja prstanov. Tanko pecivo kvadratne oblike je, kot lembas opisujejo zgodbe, zelo hranljiv, ostane svež več mesecev in se uporablja za preživljanje na dolgih potovanjih.
Lembas oz. vilinski kruh ljubitelji Tolkienovih knjig in filmskih upodobitev, posnetih po njegovih delih, zagotovo poznate.
A čeprav je lembas izmišljen, še ne pomeni, da se ga ne bi dalo poustvariti. Že res, da v našem svetu vseh potrebnih opisanih sestavin ni moč najti, lahko pa jih nadomestimo s tistimi, ki so nam na voljo. Za razliko od vilinskega lembasa naš sicer ne bo tako zelo hranljiv in ne bo potešil nikogaršnje lakote za naslednjih nekaj dni, bo pa okusen prigrizek za h kavi ali čaju.
Sestavine
- 340 g bele moke tip 500
- 1 jedilna žlica pecilnega praška
- 110 g margarine
- 120 g rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja ali par kapljic vanilijeve esence
- 2 jedilni žlici gozdnega medu
- 160 ml smetane za stepanje
- 1/2 jabolka, naribanega
Priprava
Moko in pecilni prašek zmešamo in v to dodamo margarino. Najlažje bo, če jo boste predhodno naribali in v mešanico moke in pecilnega praška vgnetli z vilicami ali električnim mešalnikom. Dodamo sladkor in cimet ter ju dobro vdelamo. Nato vlijemo še smetano in vanilijevo esenco (oz. potresemo z vanilijevim sladkorjem) ter dodamo med in naribano jabolko.
Zmes dobro pregnetemo, da nastane lepo testo. Če je premokro, dodajamo moko po potrebi oz. smetano, če je presuho.

Lembas pred peko (Foto: Falajfl)
Testo na pomokani ravni površini razvaljamo na dober centimeter debeline. Izrežemo 7-centimetrske kvadrate in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vsakemu kvadratu po obeh diagonalah vrežemo črto in pri tem pazimo, da je le površinska in da ne preluknja testa.
Pečemo približno 12 minut, odvisno od debeline naših lembas kruhkov. Peko zaključimo, ko zlato zarumenijo.

Lembas ohladimo, nato pa ga lahko zavijemo še v liste trte (Foto: Falajfl)
Lembas ohladimo, za bolj verodostojen izgled pa lahko vsak kruhek posebej zavijemo v velik svež zelen list kot npr. list trte (opran in osušen) ter ga povežemo z rjavo vrvico.
Pa dober tek!
Pingback: Recept za domači kruh iz mešanice mok: bele, ajdove in pirine