Kislo zelje se pripravlja tako, da se zeljno glavo nariba na rezance in zmeša s soljo. Skozi proces fermentacije mlečnokislinske bakterije zelje skisajo in mu dajo dolgo obstojnost ter poseben kisel okus. Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, kot so vitamin C, minerali, rudnine in vlaknine.
Kislo zelje je tradicionalna slovenska jed, ki ima mnogo načinov priprave. Uživanje kislega zelja se zaradi svojih dobrodejnih učinkov na zdravje še posebej priporoča v hladnih mesecih, ker pripomore k temu, da lajša nekatere zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo.
Mi smo kislo zelje tokrat namesto svežega rdečega uporabili kot prilogo naši martinovi pojedini. Da pa je vseeno imel rdečo barvo, smo mu dodali svež paradižnik in sladko mleto papriko.
Sestavine za 3 – 4 ljudi
- 500 g kislega zelja
- 2 sveža paradižnika
- 1 čebula
- čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
- 2 jedilni žlici suhega rdečega vina
- 2 jedilni žlici paradižnikove mezge (ali 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata)
- sol (po potrebi)
- nekaj žlic olja
Priprava
Čebulo drobno nasekljamo in jo popražimo na nekaj žlicah olja. Olupimo in narežemo tudi paradižnika.

Drobno narezan paradižnik (Foto: Falajfl)
Ko je čebula lepe zlate barve, ji dodamo rdeče vino in narezane paradižnike. Dobro podušimo, da se paradižnik povsem razpusti.

Dušimo toliko časa, da se paradižnik razpusti (Foto: Falajfl)
Kislo zelje operemo pod tekočo vodo in ga odcedimo. Dodamo ga k paradižniku in premešamo.

Če zelja ne operemo, bo gotova jed močnejšega in kislejšega okusa (Foto: Falajfl)
Kislemu zelju dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj pražimo še dobrih 15 do 20 minut, da se zelje navzame okusov in barve paradižnika in paprike. Po potrebi dodamo sol in tekočino (vodo ali bistro juho).

Kislo zelje dobro popražimo (Foto: Falajfl)
Postrežemo skupaj s kruhovimi ocvrtki, žganci, mlinci ali krompirjem h glavni mesni jedi.
Pa dober tek!
Pingback: Martinovanje je najbolj priljubljen vinski praznik pri nas
Pingback: Bibimbap po slovensko je jed, ki smo jo pripravili iz žgancev namesto riža