Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Preprost nadevan piščanec | recept

Pečen piščanec bo navdušil tudi zahtevnega jedca (Foto: Falajfl)

Okusi

Preprost nadevan piščanec | recept

Piščančje meso se uvršča med najbolj priljubljene in vsestranske sestavine slovenske kuhinje. Piščančje meso je moč pripraviti na stotine načinov, najbolj enostavno pa je zagotovo pečenje celega piščanca. Če piščanca še nadevamo s slastnim nadevom in mu dodamo primerno prilogo, boste svoje goste navdušili tudi, če nimate obilice kuharskega znanja. Za vse, ki bi želeli speči piščanca, a vas skrbi zahtevnost, smo pripravili kar najbolj enostaven recept za preprostega nadevanega piščanca.

Priprava jedi je sestavljena iz dveh delov: izdelave nadeva in peke piščanca. Oglejmo si na hitro sestavine.

Sestavine za 3 – 4 ljudi

Nadev

  • pet kosov posušenega kruha
  • 2 jajci
  • 1 čebula
  • pest narezanega svežega peteršilja
  • 2 dcl mleka (po potrebi manj ali več)
  • 4 žlice suhega rdečega vina
  • sol in poper po okusu

Piščanec

  • srednje velik očiščen piščanec (1,2 do 1,5 kg)
  • 10 g masla
  • olivno olje
  • začimbe po okusu

Priprava

Začnemo s pripravo nadeva. Suh kruh narežemo na majhne kocke. Priporočamo, da kruh kupite nekaj dni prej, saj je nadev boljši, če je kruh suh. Če ste pozabili, brez skrbi, kruh na hitro posušite v pečici, med pripravo zmesi pa pazite na količino tekočine (mleka), ki jo dodate. 

Nadev pripravimo iz posušenega kruha, jajc, mleka in sveže pražene čebule (Foto: Falajfl)

Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo na nekaj žlicah olja. Dodamo ji rdeče vino in peteršilj. S popraženo čebulo nato prelijemo kruh v posodi. V skledo ubijemo dve jajci in vlijemo polovico mleka, ki ga pred tem pogrejemo. Začinimo s soljo in poprom. Nadev se bo med peko navzel okusov piščanca, tako da ni potrebno, da ima veliko okusa.

Nadev premešajte s kuhalnico, na koncu pa ga zgnetite ročno. Ko dodajate tekočino, pazite, da nadev ne postane preveč lepljiv. Idealno je, da nadev zadrži obliko in ne razpada.

Sledi priprava piščanca. Slednjega operite in iz notranjosti odstranite vso drobovino. Če ste piščanca kupili kakšen dan prej, ga iz hladilnika vzemite vsaj uro pred pričetkom peke. Piščanca obrišite od notri in zunaj. Notranjost napolnite z nadevom. Preostanek nadeva lahko oblikujete v kroglice in jih pečete skupaj v ponvi ali pa ga poskusite napolniti med kožo in meso. Slednji korak priporočamo kuharjem s kilometrino, saj zahteva precej finese.

Pred peko piščanca namažemo z maslom ter ga temeljito začinimo s soljo, poprom in drugimi začimbami (Foto: Falajfl)

Peka piščanca

Ko je piščanec nadevan, ga po zunanjosti premažemo z maslom in v kožo vtremo sol. Če ste kdaj pripravili vinsko sol, je sedaj idealna priložnost za uporabo, še posebej, če pripravljate martinovo pojedino. Piščanca postavimo v dovolj velik kovinski pekač in ga pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C. Piščanec bo običajno pečen v poldrugi uri. Točen čas peke je odvisen od velikosti piščanca. Peka piščanca vzame 20 minut, k temu dodamo 20 minut za vsakega pol kilograma piščanca. To pomeni, da se poldrugi kilogram težkak piščanec peče 1 uro in 20 minut. Zaradi nadeva lahko brez skrbi piščanca pustite v pečici še dodatnih 10 do 15 minut.

Preden ga damo v pečico, piščanca prelijemo z vročim oljem. Mi smo v olje dodali še vejico nasekljanega peteršilja. (Foto: Falajfl)

Med peko piščanca redno zalivamo z maščobo, ki se nabira na dnu posode. Za bolj hrustljavo skorjo lahko piščanca pred pričetkom peke prelijete z vročo maščobo. Približno dvajset minut pred koncem peke piščanca obrnemo in ga popečemo še po spodnji strani. Mi smo med peko piščanca prelili še s kozarcem rdečega vina za bolj poln okus. Piščanca lahko prelivate tudi s pivom.

Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga odstranimo iz pekača. Pustimo ga stati približno deset minut, preden ga razrežemo na porcije in postrežemo gostom.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

  1. Pingback: Martinovanje je najbolj priljubljen vinski praznik pri nas

  2. Pingback: Hruške v vinu so okusna in elegantna vinska sladica

  3. Pingback: Bibimbap po slovensko je jed, ki smo jo pripravili iz žgancev namesto riža

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh