Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Bibimbap po slovensko | recept

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso
Bibimbap iz ostankov martinove pojedine je naš predlog, kako posloveniti to tradicionalno korejsko jed (Foto: Falajfl)

Okusi

Bibimbap po slovensko | recept

Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto, sojino omako ali korejsko sojino pasto. Običajni dodatki so še narezano meso, največkrat govedina, in ocvrto jajce.

Bibimbap je najlažje pripraviti iz različnih ostankov hrane, ki nam čez teden ali po praznovanjih in slavjih obležijo v hladilniku. Za pripravo ne potrebujemo velikih količin posamezne sestavine in vsak krožnik (oz. skledo) lahko pravzaprav obložimo drugače.

Pri Falajflu smo se odločili, da to svetovno znano in priljubljeno korejsko jed poslovenimo. Namesto riža smo bibimbapu po slovensko dali ajdove žgance, namesto čilijeve paste ocvirke in (rahlo) pekočo paradižnikovo omako, obložili pa smo ga s hrano, ki nam je ostala po martinovanju. Dodali smo seveda ocvrto jajce, ki je pod vsakim pogojem neobhoden in nujen sestavni del bibimbapa in njegova pika na i.

Sestavine za 4 osebe

Podlaga

Omaka

  • 5 do 6 svežih paradižnikov
  • 1 čebula
  • nekaj kapljic slovenske pekoče čili omake (npr. Robin Hot ali Čili Pipp)
  • ščepec soli

Dodatki

Priprava

Najprej začnemo s pripravo ajdovih žgancev po postopku, ki smo ga že predstavili. V času, ko moka vre, pripravimo omako in dodatke za naš bibimbap po slovensko. Pazite na čas, kajti žganci se kuhajo nekje 20 minut.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Izbor sveže zelenjave in gobic (Foto: Falajfl)

Paradižnike olupimo in narežemo, olupimo in nasekljamo tudi čebulo. Čebulo popražimo in ji dodamo paradižnike, ko je zlate barve. Omako po okusu solimo in ji dodamo nekaj kapljic slovenske čilijeve omake. Kako zelo pekoča naj bo, si določite sami. Kuhamo toliko časa, da tekočina povre in nastane gosta omaka.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Omaka bo boljša in primernejša, če bo nekoliko pekoča (Foto: Falajfl)

Dodatke izberemo po svojem okusu in predvsem glede na to, kaj imamo na razpolago v hladilniku ali na vrtu. Predlagamo korenje in gobice, ker so tradicionalni dodatki korejskega bibimbapa.

Korenčka olupimo in narežemo na trakove, ki jih nato na hitro pokuhamo v osoljenem kropu. Šampinjone narežemo, nasekljamo peteršilj in oboje skupaj z malo soli popražimo na olju. Nadomestite lahko s cvetačo, kumaricami, bučkami, brokolijem … pri tem glejte le na to, da bo bogat barvni spekter dodatkov.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Šampinjonov ne pražimo predolgo, da ne bodo izgubili čvrstosti in lepe svetle barve (Foto: Falajfl)

Ostanke pečenega piščanca narežemo na trakove in na hitro segrejemo na ocvirkih v masti. Nadomestimo ga lahko z govedino iz juhe ali ostanki zrezkov, na primer.

Pogrejemo tudi ostanke praženega kislega zelja, namesto tega pa lahko uporabimo repo.

Liste mešane solate očistimo in narežemo.

Jajca ocvremo na oko.

Sestavljanje bibimbapa po slovensko

V skledico ali globok krožnik na dno naložimo ajdove žgance in jih prelijemo z vročimi ocvirki v masti. Preko tega naložimo paradižnikovo omako.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Ajdovi žganci z ocvirki in paradižnikovo omako (Foto: Falajfl)

Dodatke nalagamo iz centra proti robu skledice v obliki trikotnikov.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Vzemimo si čas in dodatke lepo in natančno naložimo preko omake (Foto: Falajfl)

Ko imamo obložen naš bibimbap po slovensko, na vrh vsake od skledic postavimo ocvrto jajce na oko.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Živobarvna paleta bibimbapa po slovensko (Foto: Falajfl)

Postrežemo toplo in s kozarcem slovenskega piva. Preden začnemo uživati v tej nadvse okusni in bogati jedi, najprej prerežemo jajce, da rumenjak steče preko vseh sestavin bibimbapa po slovensko. Po želji lahko tudi premešamo.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Okusno jed, ki smo jo pripravili iz ostankov hrane, postrežemo s kozarcem hladnega lokalno varjenega nefiltriranega piva (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

  • hruške, viljamovke, vino, refošk, recept hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

    Okusi

    Hruške v vinu | recept

    Avtor

    Viljamovka je kot sorta hrušk poznana že iz 18. stoletja. Njeno meso je sočno, aromatično, z značilno...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh