Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Hruške v vinu | recept

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept
Hruške viljamovke v refošku so okusna vinska sladica (Foto: Falajfl)

Okusi

Hruške v vinu | recept

Viljamovka je kot sorta hrušk poznana že iz 18. stoletja. Njeno meso je sočno, aromatično, z značilno muškatno aromo in odličnega okusa. Zori od druge polovice avgusta do začetka septembra.

Hruške v vinu so sladica, ki je kot nalašč za jesenske dni, še posebej okoli martinovega, ko so vinska praznovanja v polnem teku. Dobri jesenski pojedini se prileže tematska sladica.

Izberete lahko katerekoli srednjevelike hruške, vsekakor pa vam priporočamo, da se odločite za viljamovke. Plodovi naj bodo lepi, brez poškodb, s peclji, ker jih uporabimo cele. Kuhati jih bo potrebno dan prej, ker morajo odležati v vinu čez noč, zato si organizirajte pripravo tako, da upoštevate tudi ta dodaten čas.

Sestavine za 4 hruške v vinu

  • 4 lepe in čvrste viljamovke
  • 0,7 dcl refoška
  • 1 pomaranča
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 7 nageljnovih žbic (klinčkov)
  • 250 ml sladke smetane

Priprava

Hruške operemo in jih natančno olupimo. Pri tem pazimo, da peclji ostanejo na vsaki hruški.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Izberemo lepe, nepoškodovane plodove (Foto: Falajfl)

Ko so olupljene, jih na spodnjem delu previdno zravnamo, da bodo lepo stale na krožniku, ko jih bomo postregli. Vino, ki ga bomo uporabili, naj bo refošk, lahko tudi teran.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Hruškam pustimo peclje, spodaj jih zravnamo (Foto: Falajfl)

V manjšo, visoko posodo nalijemo vino, ožamemo pomarančo in dodamo sladkor. Kuhamo do vretja, nato temperaturo znižamo in skupaj z začimbami kuhamo še 5 minut. V vino naložimo hruške in v njem naj ležijo tako, da je v tekočini večji del plodov.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Viljamovke previdno prestavimo v vino (Foto: Falajfl)

Kuhamo jih 30 do 35 minut, da se plodovi zmehčajo. Pri tem je viljamovke na vsakih 5 minut potrebno obračati, da se enakomerno obarvajo. Po koncu kuhanja jih odstavimo s štedilnika, pustimo v vinu in ohladimo. Prenočijo naj v hladilniku.

Preden jih postrežemo, stepemo sladko smetano. Vsako hruško postavimo na svoj krožnik, zalijemo z refoškom iz posode ter dodamo žlico ali dve sladke smetane.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Viljamovke v vinu bodo imele lepo refoškovo barvo (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Martinovanje je najbolj priljubljen vinski praznik pri nas

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • gin, med, recept, limeta gin, med, recept, limeta

    Okusi

    Medeni gin | recept

    Avtor

    Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že...

  • sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

    Okusi

    Počasi pečeni paradižniki | recept

    Avtor

    Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih...

  • burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

    Okusi

    Sirov burek s feto | recept

    Avtor

    Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov...

  • angelska torta, recept, gozdni sadeži angelska torta, recept, gozdni sadeži

    Okusi

    Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

    Avtor

    Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki...

  • bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

    Okusi

    Šabesa | recept

    Avtor

    Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh