Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Hruške v vinu | recept

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept
Hruške viljamovke v refošku so okusna vinska sladica (Foto: Falajfl)

Okusi

Hruške v vinu | recept

Viljamovka je kot sorta hrušk poznana že iz 18. stoletja. Njeno meso je sočno, aromatično, z značilno muškatno aromo in odličnega okusa. Zori od druge polovice avgusta do začetka septembra.

Hruške v vinu so sladica, ki je kot nalašč za jesenske dni, še posebej okoli martinovega, ko so vinska praznovanja v polnem teku. Dobri jesenski pojedini se prileže tematska sladica.

Izberete lahko katerekoli srednjevelike hruške, vsekakor pa vam priporočamo, da se odločite za viljamovke. Plodovi naj bodo lepi, brez poškodb, s peclji, ker jih uporabimo cele. Kuhati jih bo potrebno dan prej, ker morajo odležati v vinu čez noč, zato si organizirajte pripravo tako, da upoštevate tudi ta dodaten čas.

Sestavine za 4 hruške v vinu

  • 4 lepe in čvrste viljamovke
  • 0,7 dcl refoška
  • 1 pomaranča
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 7 nageljnovih žbic (klinčkov)
  • 250 ml sladke smetane

Priprava

Hruške operemo in jih natančno olupimo. Pri tem pazimo, da peclji ostanejo na vsaki hruški.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Izberemo lepe, nepoškodovane plodove (Foto: Falajfl)

Ko so olupljene, jih na spodnjem delu previdno zravnamo, da bodo lepo stale na krožniku, ko jih bomo postregli. Vino, ki ga bomo uporabili, naj bo refošk, lahko tudi teran.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Hruškam pustimo peclje, spodaj jih zravnamo (Foto: Falajfl)

V manjšo, visoko posodo nalijemo vino, ožamemo pomarančo in dodamo sladkor. Kuhamo do vretja, nato temperaturo znižamo in skupaj z začimbami kuhamo še 5 minut. V vino naložimo hruške in v njem naj ležijo tako, da je v tekočini večji del plodov.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Viljamovke previdno prestavimo v vino (Foto: Falajfl)

Kuhamo jih 30 do 35 minut, da se plodovi zmehčajo. Pri tem je viljamovke na vsakih 5 minut potrebno obračati, da se enakomerno obarvajo. Po koncu kuhanja jih odstavimo s štedilnika, pustimo v vinu in ohladimo. Prenočijo naj v hladilniku.

Preden jih postrežemo, stepemo sladko smetano. Vsako hruško postavimo na svoj krožnik, zalijemo z refoškom iz posode ter dodamo žlico ali dve sladke smetane.

hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

Viljamovke v vinu bodo imele lepo refoškovo barvo (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Martinovanje je najbolj priljubljen vinski praznik pri nas

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh