Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Praženo kislo zelje | recept

kislo zelje, paradižnik
Praženo kislo zelje je okusna in zdrava priloga (Foto: Falajfl)

Okusi

Praženo kislo zelje | recept

Kislo zelje se pripravlja tako, da se zeljno glavo nariba na rezance in zmeša s soljo. Skozi proces fermentacije mlečnokislinske bakterije zelje skisajo in mu dajo dolgo obstojnost ter poseben kisel okus. Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, kot so vitamin C, minerali, rudnine in vlaknine.

Kislo zelje je tradicionalna slovenska jed, ki ima mnogo načinov priprave. Uživanje kislega zelja se zaradi svojih dobrodejnih učinkov na zdravje še posebej priporoča v hladnih mesecih, ker pripomore k temu, da lajša nekatere zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo.

Mi smo kislo zelje tokrat namesto svežega rdečega uporabili kot prilogo naši martinovi pojedini. Da pa je vseeno imel rdečo barvo, smo mu dodali svež paradižnik in sladko mleto papriko.

Sestavine za 3 – 4 ljudi

  • 500 g kislega zelja
  • 2 sveža paradižnika
  • 1 čebula
  • čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • 2 jedilni žlici suhega rdečega vina
  • 2 jedilni žlici paradižnikove mezge (ali 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata)
  • sol (po potrebi)
  • nekaj žlic olja

Priprava

Čebulo drobno nasekljamo in jo popražimo na nekaj žlicah olja. Olupimo in narežemo tudi paradižnika.

kislo zelje, paradižnik

Drobno narezan paradižnik (Foto: Falajfl)

Ko je čebula lepe zlate barve, ji dodamo rdeče vino in narezane paradižnike. Dobro podušimo, da se paradižnik povsem razpusti.

kislo zelje, paradižnik

Dušimo toliko časa, da se paradižnik razpusti (Foto: Falajfl)

Kislo zelje operemo pod tekočo vodo in ga odcedimo. Dodamo ga k paradižniku in premešamo.

kislo zelje, paradižnik

Če zelja ne operemo, bo gotova jed močnejšega in kislejšega okusa (Foto: Falajfl)

Kislemu zelju dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj pražimo še dobrih 15 do 20 minut, da se zelje navzame okusov in barve paradižnika in paprike. Po potrebi dodamo sol in tekočino (vodo ali bistro juho).

kislo zelje, paradižnik

Kislo zelje dobro popražimo (Foto: Falajfl)

Postrežemo skupaj s kruhovimi ocvrtki, žganci, mlinci ali krompirjem h glavni mesni jedi.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Martinovanje je najbolj priljubljen vinski praznik pri nas

  2. Pingback: Bibimbap po slovensko je jed, ki smo jo pripravili iz žgancev namesto riža

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh