Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Črnelo | ujeto v objektiv

Grad Črnelo ne spominja na mogočno graščino kot jo je v Slavi vojvodine Kranjske predstavil Valvasor (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Črnelo | ujeto v objektiv

Ko se pripeljemo pred grad Črnelo, ki stoji v bližini mesta Domžale, nas s svojim videzom ne navduši. Sicer mogočna stavba je zapuščena in v slabem stanju. Zunanjost bolj kot grad izgleda kot večje kmečko poslopje. Grad Črnelo spominja na vse kaj drugega kot na mogočno stavbo, ki jo je v Slavi vojvodine Kranjske predstavil Valvasor.

Pogosto sodobne predelave in poškodbe, ki jih je grad utrpel skozi stoletja, zakrivajo razburljivo in zanimivo zgodbo magične stavbe, ki nosi ime grad. Za Črnelo to ne velja. Grad Črnelo ima enako dolgočasno zgodovino kot to namiguje njegova podoba. Današnja stavba je bila zgrajena šele konec sedemnajstega stoletja iz materialov starejše graščine z bližnje vzpetine. Dvorec je bil zgrajen na nižini, ko lokacija na griču ni več pomenila strateške prednosti. Ker od starega gradu Črnelo ni ostalo nobenega sledu, lahko zanesljivo sklepamo, da so pri gradnji novega porabili material s starega gradu.

Grad na Hribarjevem hribu

Domžale z bližnjo okolico ležijo na ravnini na produ, ki ga je naplavila reka Kamniška Bistrica. Ravnico obdajajo nizki predalpski griči, katerih mnogi vrhovi so bili v preteklosti pozidani s sakralnimi ali posvetnimi stavbami. Dolina reke Kamniške Bistrice je zagotavljala obilico plodne zemlje, zato je poseljena že od pradavnine. Prav tako je skozi dolino vodilo več poti proti severnim in vzhodnim deželam, v katerih so pogosto bivali gospodarji teh dežel.

Nekoč mogočen grad Rottenbichell je stal na vrhu Hribarjevega hriba. Podoba iz Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske prikazuje grad v 16. stoletju, ko je bil na vrhuncu (Vir: Slava vojvodine Kranjske, 1689)

Hribarjev hrib se iz ravnine komaj opazno dviguje vzhodno od gradu Jable. Nekdaj, za časa Valvasorja, je na gradu stal mogočen grad z obrambnim zidom in velikim osrednjim stolpom. Graditelji so grad Črnelo postavili na strateško obrambno točko, ki se je dvigala nad bližnjo ravnico. Iz dvignjenega položaja so imeli prednost pri obrambi in velik nadzor nad prometom v okolici. Grad je na hribu stal že vsaj konec trinajstega stoletja, v petnajstem stoletju pa so ga prevzeli Lambergi. Ti so grad temeljito prezidali v štirioglato stavbo z obrambnimi stolpi.

Leta 1515 so stavbo poškodovali uporni kmetje. Tudi zato je bil grad kasneje dodatno utrjen z obrambnim zidom. Tako je bil grad nekoliko bolj varen pred turškimi vpadi in kmečkimi vstajniki. Takšen grad Črnelo je ovekovečil Valvasor v svoji knjigi. Spominska plošča, na kateri piše, da je z gradnjo pričel Žiga Lamberg leta 1449, je danes vzidana v sodoben grad.

Grad Črnelo v enaindvajsetem stoletju

Danes je grad Črnelo v zasebni lasti, obeta pa se mu temeljita prenova. Grad je že dve desetletji v lasti podjetnika, ki ima za poslopje velike načrte. Preden je prišel v roke novodobnega graščaka, je v dvorcu živelo osemnajst družin. Čeprav neradi, so prebivalci grad zapustili, kar je bil predpogoj za pričetek del. Seveda je obnova gradu Črnelo velik finančni zalogaj, zaradi česar se dokončna obnova gradu odmika v prihodnost.

Falajfl na gradu Črnelo

Na bližino gradu nas je opomnil sodoben navigacijski sistem, ki zna popotnika popeljati tudi do gradov. Čeprav se mnogokrat peljemo mimo, nismo pomislili, da tu stoji grad. Kot smo zapisali v uvodu, nas grad ni navdušil. Malo smo se razgledali po okolici in se odpeljali naprej. V bližini se morda splača povzpeti na Hribarjev hrib ali obiskati športni park Radomlje. Do zaključka prenove se na grad najverjetneje ne bomo več vrnili.

Grad Črnelo na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Črnelo

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

  1. Pingback: Grad Krumperk, dom Adama Ravbarja, poveljnika kranjske konjenice

  2. Pingback: Grad Brdo pri Lukovici je rojstni dom pisatelja Janka Kersnika

  3. Pingback: Veliko planino se splača obiskati jeseni, ko narava menja barve

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh