Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Cerkev sv. Ane, Tunjice | ujeto v objektiv

sv. Ana, Tunjice
Cerkev sv. Ane s Kamniškimi Alpami v ozadju (Foto: Falajfl)

Kraji

Cerkev sv. Ane, Tunjice | ujeto v objektiv

Iz gozdnatih gričkov med Kamnikom in Komendo se nad krošnjami dreves dviga mogočna cerkev sv. Ane. Cerkev že od poznega osemnajstega stoletja služi kot župnijska cerkev župnije Tunjice. Zgrajena v poznobaročnem slogu s svojo velikostjo in mogočnostjo vabi obiskovalce od blizu in daleč.

Romarska pot

Na Vinskem vrhu je cerkev stala že v zgodnjem srednjem veku. Vas pod njo se omenja konec štirinajstega stoletja, v bližini cerkve pa so našli tudi rimske zlatnike iz petega stoletja. Prva cerkev je bila zgrajena v gotskem slogu in je stala na istem mestu kot sedanja. Cerkev je dolgo časa sodila v sklop župnije v Komendi, župnijska cerkev pa je od leta 1875.

cerkev sv. Ane v Tunjicah

Cerkev sv. Ane se dviga iznad gričkov med Kamnikom in Komendo (Foto: Falajfl)

Prvotna gotska cerkev se je ponašala z enim zvonikom in obzidjem. Cerkev, posvečena sv. Ani, je v času turških vpadov služila tudi kot tabor. Cerkev so podrli v časih, ko ohranjanje kulturne dediščine ni bil niti koncept, kaj šele skrb. Med letoma 1762 in 1766 so pod vodstvom župnika Petra Pavla Glavarja zgradili novo cerkev, prav tako posvečeno sv. Ani. Glavar je cerkev posvetil svoji mami, katere zavetnica je bila sv. Ana.

Nekdaj je romarska pot do cerkve sv. Ane vodila iz Komende. V cerkev so leta 1796 prenesli relikvije sv. Peregrine, katere je v procesij nosilo štirinajst deklic, starih štirinajst let. Sveta Ana je kot simbol materinstva čaščena že od šestega stoletja. Prav zato so se matere in nerodovitne žene že od nekdaj zatekale k tej svetnici. V časih, ko medicina ni bila znanost, je sv. Ana nudila upanje in zavetje ženskam, ki so imele težave s plodnostjo. Pri nas je bila sv. Ana priprošnjica tudi za srečno zadnjo uro.

Cerkev sv. Ane v Tunjicah v ospredju, v ozadju Triglav, obsijan z dopoldanskim soncem (Foto: Falajfl)

Peter Pavel Glavar

Župnik, ki je dal zgraditi cerkev sv. Ane, je zanimiva zgodovinska osebnost. Rojen je bil kot nezakonski sin barona Petra Jakoba Testaferrate z Malte in domačinke iz Komende. Območje današnje vasi Komenda je bilo šest stoletij v posesti malteških vitezov. Baron Testaferrata je v Komendi služboval kot duhovnik lokalne cerkve. Neznana mati je novorojenega Petra s potrdilom o krstu pustila pred vrati komendske graščine.

Peter je bil preko cerkvenih kanalov poslan v rejo k družini iz okolice Cerkelj. Izkazal se je za odličnega učenca in je po končanem jezuitskem kolegiju v Ljubljani šolanje nadaljeval v Gradcu. Tam je pri enaindvajsetih dosegel naziv magistra teologije. Ker je bil rojen izven zakona, mu je bila pot v želeni poklic duhovnika sprva zaprta. Po očetovem posredovanju je že julija naslednje leto prejel papeževo dovoljenje in bil na Reki posvečen v duhovnika. Takoj se se je vrnil v rodno Komendo kot najemnik malteškega posestva in komendski kaplan. Za župnika je bil imenovan leta 1751, ko mu je bilo trideset let.

Glavar je zelo dejavno skrbel za duhovni in telesni blagor svojih župljanov in podložnikov, za kar je namenil precejšen del svojih dohodkov. Leta 1753 je s pomočjo barona Testaferrate iz rimskih katakomb sv. Priscile pridobil za Komendo relikvije sv. Urbana, zaradi katerih je komendska župnijska cerkev postala cilj številnih romarjev. Zgraditi je dal cerkev sv. Ane, katero je v veliki meri tudi financiral. Po zaključeni gradnji mu malteški viteški red ni več podaljšal zakupne pogodbe in preselil se je na Dolenjsko, kjer je kupil graščino Lanšprež. Preostale dni se je posvetil čebelarstvu ter pisanju in prevajanju strokovne čebelarske literature.

Tunjice

Mogočna poznobaročna cerkev sv. Ane (Foto: Falajfl)

Falajfl na sv. Ani v Tunjicah

Do cerkve vodi lepo vzdrževana asfaltirana cesta iz samega središča Kamnika. Ob cerkvi je veliko parkirišče, namenjeno romarjem, ki pa je bilo za časa našega obiska prazno. V preteklosti smo se kdaj pa kdaj tudi sprehodili skozi gozdove do cerkve. Grički, ki obdajajo sv. Ano, so prepredeni s potmi in kolovozi, ki v vročih poletnih dneh pohodnikom ponujajo dobrodošlo ohladitev.

Cerkev sv. Ane na zemljevidu

Galerija fotografij sv. Ane

  • cerkev sv. Ane v Tunjicah
  • Tunjice
  • cerkev sv. Ane v Tunjicah
  • Tunjice

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 29. januar - 4. februar 2018

  2. Pingback: Komenda je bila nekoč središče posesti malteškega viteškega reda

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh