Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Veverice v ljubljanskem parku Tivoli | ujeto v objektiv

Veverica v parku Tivoli se odloča, ali naj Falajflov logotip pograbi in odnese v svoj brlog (Foto: Falajfl)

Kraji

Veverice v ljubljanskem parku Tivoli | ujeto v objektiv

Park Tivoli je največji ljubljanski park, ki je nastal iz parkov, ki sta obdajala grad Podturn ter Cekinov grad. Načrt za park je pred dobrima dvema stoletjema pripravil francoski inženir J. Blachard. Park danes meri približno pet kvadratnih kilometrov. Najbolj izoblikovan je vzhodni del parka, katerega od centra mesta loči le železniška proga. Mestni park so v njegovi zgodovini pomagali snovati mnogi arhitekti, med njima tudi Jože Plečnik in Stanko Bloudek.

Veverice v parku Tivoli

Park Tivoli je oaza zelenja v prestolnici, v njej pa rastejo tako mogočna drevesa kot bujna podrast. Veverice park naseljujejo že desetletja in so vajene soobstajanja z meščani in obiskovalci parka. Čeprav mestna občina Ljubljana na svojem območju prepoveduje hranjenje prostoživečih živali, so veverice in ptiči v parku te prepovedi izvzeti. Tivolske veverice so med meščani vseh starosti zelo priljubljene. Te so Ljubljančani k sebi včasih klicali z ‘Muki’ ali ‘Mukec’, ne glede na to, ali so bile moškega ali ženskega spola.

Falajfl in veverice

Falajflovci obožujemo veverice, zato vsak obisk parka Tivoli izkoristimo tudi za opazovanje teh prikupnih sesalcev. Zadnjo soboto januarja smo se nekaj ur zadržali tudi v mestnem parku in poskusili v objektiv ujeti katero od pripadnic veveričjih družin. Čeprav koledar vztrajno trdi, da je zima na vrhuncu, so nas sonce in pomladne temperature zvabile na sprehod. Tudi veverice so bile na vrhuncu aktivnosti in opazovali smo vsaj tri različne pripadnike vrste med njihovimi vsakdanjimi aktivnostmi.

Čeprav nam ni uspelo prepričati nobene od veveric, da nam z roke vzame priboljšek, so imeli drugi obiskovalci več sreče in z navdušenjem smo opazovali male glodavce, ko so zbirali in zakopavali priboljške po vsem parku. V galeriji si oglejte nekaj fotografij z našega sprehoda.

Park Tivoli na zemljevidu

Galerija fotografij veveric parka Tivoli

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh