Tortilje so vrsta mehkega, tankega, kruhu podobnega popečenega testa. Izvirajo iz Mehike, kjer so jih pripravljali iz koruzne moke. Tortilje iz pšenične moke so novejšega datuma, ko so priseljenci iz Španije v Novi svet prinesli pšenico.
Piščančje ali zelenjavne tortilje so jed, ki so si že dodobra utrdile svoje mesto na naših jedilnikih. Takšni jedi se pravzaprav reče piščančje ali zelenjavne chimichangas, katerih glavni in neobhoden sestavni del so tortilje.
Da bodo naše tortilje/chimichangas zares okusne in sočne, pa je potrebna skrbna priprava nadeva. Za res popoln in zaokrožen obrok dodamo še svežo solato in belo omako, ki jo pripravimo sami.
Takšne piščančje tortilje/chimichangas vas bodo s svojim polnim okusom in sočnostjo nedvomno navdušile. Na mizo boste postavili jed, ki bo poleg tega še prava paša za oči.
Sestavine za 4 tortilje oz. chimichangas
Tortilje/chimichangas
- 4 tortilje
- 200 g piščančjih prsi
- 1 čebula
- 3 paradižniki
- 1 paprika
- 80 g rdečega fižola
- 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
- ščepec čilija v prahu
- ščepec popra
- ščepec soli
- 10 dag sira (naribanega)
- nekaj jedilnih žlic olja (za praženje čebule)
- 6 večjih listov zelene solate
Omaka
- 100 ml kisle smetane
- čajna žlička mlete rdeče paprike
- ščepec čilija v prahu
- ščepec popra
- ščepec soli
Priprava
Čebulo nasekljamo, paradižnike in papriko pa narežemo na majhne kocke.

Zelenjavni nadev je najboljši, če ga pripravimo iz svežih sestavin (Foto: Falajfl)
V ponvi na olju popražimo čebulo ter dodamo paradižnike in papriko in vse skupaj dušimo. Nato dodamo fižol ter mleto rdečo papriko, čili v prahu, poper in sol po okusu ter premešamo.

Paradižnike in papriko podušimo (Foto: Falajfl)
Piščanca narežemo na kocke in ga dobro popražimo ali pa že vnaprej pripravimo okusna nacefrana piščančja prsa, o čemer smo že pisali.
Solato operemo in jo narežemo na trakove. Pripravimo še omako, kar storimo tako, da v posodici zmešamo kislo smetano, mleto rdečo papriko, čili v prahu, poper in sol.

Solata bo piščančjim tortiljam dodala svežino (Foto: Falajfl)
Ko sta zelenjava in piščanec gotova, tortilje nadevamo tako, da na vsako naložimo zelenjavo, piščanca in nariban sir. Po želji lahko dodatno nakapljamo še pekočo čili omako.

Če ste ljubitelj zelo pekočih jedi, si nakapljajte toliko čilijeve omake, kot vidite na naši fotografiji, sicer pa bo dovolj znatno manjša količina ali celo nič (Foto: Falajfl)
Tortilje zvijemo in jih polagamo na pekač eno ob drugo. Potresemo jih s preostankom sira in jih pečemo v pečici, predhodno segreti na 180 stopinj, dokler se sir ne stopi.

Tortilje lahko zapečemo tudi v kombinirani mikrovalovni pečici na žar programu (Foto: Falajfl)
Postežemo tako, da tortiljo postavimo na sredino krožnika in jo na obeh straneh obložimo s solato. Belo omako postrežemo v servirni posodici.

Gotove piščančje tortilje oz. chimichangas bodo sočne, okusne in mamljive že na pogled (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!