Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Piščančje tortilje oz. chimichangas | recept

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana, chimichangas
Piščančje tortilje oz. chimichangas postrežemo s svežo solato in belo omako (Foto: Falajfl)

Okusi

Piščančje tortilje oz. chimichangas | recept

Tortilje so vrsta mehkega, tankega, kruhu podobnega popečenega testa. Izvirajo iz Mehike, kjer so jih pripravljali iz koruzne moke. Tortilje iz pšenične moke so novejšega datuma, ko so priseljenci iz Španije v Novi svet prinesli pšenico.

Piščančje ali zelenjavne tortilje so jed, ki so si že dodobra utrdile svoje mesto na naših jedilnikih. Takšni jedi se pravzaprav reče piščančje ali zelenjavne chimichangas, katerih glavni in neobhoden sestavni del so tortilje.

Da bodo naše tortilje/chimichangas zares okusne in sočne, pa je potrebna skrbna priprava nadeva. Za res popoln in zaokrožen obrok dodamo še svežo solato in belo omako, ki jo pripravimo sami.

Takšne piščančje tortilje/chimichangas vas bodo s svojim polnim okusom in sočnostjo nedvomno navdušile. Na mizo boste postavili jed, ki bo poleg tega še prava paša za oči.

Sestavine za 4 tortilje oz. chimichangas

Tortilje/chimichangas

  • 4 tortilje
  • 200 g piščančjih prsi
  • 1 čebula
  • 3 paradižniki
  • 1 paprika
  • 80 g rdečega fižola
  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
  • ščepec čilija v prahu
  • ščepec popra
  • ščepec soli
  • 10 dag sira (naribanega)
  • nekaj jedilnih žlic olja (za praženje čebule)
  • 6 večjih listov zelene solate

Omaka

  • 100 ml kisle smetane
  • čajna žlička mlete rdeče paprike
  • ščepec čilija v prahu
  • ščepec popra
  • ščepec soli

Priprava

Čebulo nasekljamo, paradižnike in papriko pa narežemo na majhne kocke.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Zelenjavni nadev je najboljši, če ga pripravimo iz svežih sestavin (Foto: Falajfl)

V ponvi na olju popražimo čebulo ter dodamo paradižnike in papriko in vse skupaj dušimo. Nato dodamo fižol ter mleto rdečo papriko, čili v prahu, poper in sol po okusu ter premešamo.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Paradižnike in papriko podušimo (Foto: Falajfl)

Piščanca narežemo na kocke in ga dobro popražimo ali pa že vnaprej pripravimo okusna nacefrana piščančja prsa, o čemer smo že pisali.

Solato operemo in jo narežemo na trakove. Pripravimo še omako, kar storimo tako, da v posodici zmešamo kislo smetano, mleto rdečo papriko, čili v prahu, poper in sol.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Solata bo piščančjim tortiljam dodala svežino (Foto: Falajfl)

Ko sta zelenjava in piščanec gotova, tortilje nadevamo tako, da na vsako naložimo zelenjavo, piščanca in nariban sir. Po želji lahko dodatno nakapljamo še pekočo čili omako.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Če ste ljubitelj zelo pekočih jedi, si nakapljajte toliko čilijeve omake, kot vidite na naši fotografiji, sicer pa bo dovolj znatno manjša količina ali celo nič (Foto: Falajfl)

Tortilje zvijemo in jih polagamo na pekač eno ob drugo. Potresemo jih s preostankom sira in jih pečemo v pečici, predhodno segreti na 180 stopinj, dokler se sir ne stopi.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Tortilje lahko zapečemo tudi v kombinirani mikrovalovni pečici na žar programu (Foto: Falajfl)

Postežemo tako, da tortiljo postavimo na sredino krožnika in jo na obeh straneh obložimo s solato. Belo omako postrežemo v servirni posodici.

tortilje, piščanec, recept, mehiška hrana

Gotove piščančje tortilje oz. chimichangas bodo sočne, okusne in mamljive že na pogled (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh