Regrat je ena tistih naravnih dobrin, do katere ni težko priti. Raste na travnikih in kaj hitro imamo nabranega vsaj toliko, da si ga privoščimo kot solato. Najbolj osnovna je pripravljena s krompirjem ali trdo kuhanimi jajci, ponudimo pa jo poleg skoraj katerekoli glavne jedi. Naš pomladni predlog za kosilo je bela pica z regratom, h kateri se bo več kot odlično podala skledica regratove solate.
Vsekakor bo okusna regratova solata še bolj bogata, če ji bomo namenili malce več časa za pripravo in nekaj dodatnih sestavin.

Najboljši regrat je sveže nabran (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 2 osebi)
- 2 skodelici svežega očiščenega regrata
- 3 jajca
- 2 srednje velika krompirja
- 80 g pekorino sira
- 3 rezine pršuta
- sol
- ekstra deviško olivno olje
- balzamičen kis
Priprava
Za dobro regratovo solato potrebujemo svež regrat, ki ga očistimo in operemo. Če je vsemu navkljub nekoliko ovenel, ga za nekaj časa namočimo v vodo.

Čiščenje regrata nam bo vzelo še največ časa (Foto: Falajfl)
V tem času skuhamo krompir in jajca ter ohladimo pod tekočo vodo, ko je kuhano. Ohlajen krompir in olupljena jajca narežemo na kolobarje.

Najbolje bo, če kuhamo cel, neolupljen krompir, a če nam primanjkuje časa, ga bomo primorani kuhati narezanega na kose (Foto: Falajfl)
Sir pekorino narežemo na tanke rezine. Pršut natrgamo na trakove in ga na hitro popečemo na olivnem olju.

Pršut popečemo z obeh strani (Foto: Falajfl)
Ostane nam samo še sestavljanje naše regratove solate. Liste regrata naložimo v skledice, v katerih ga bomo servirali. Rahlo ga osolimo, pokapljamo z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter vse skupaj z rokami nekoliko premešamo.

V vsako skledico naložimo zajeten kupček svežega regrata (Foto: Falajfl)
Preko regrata naložimo rezine sira, krompirja in jajc. Na vrh naložimo pršut in nekaj dodatnih lističev regrata. Regratova solata je končana in pripravljena, da jo ponudimo h glavni jedi. Preden jo začnemo jesti, jo lahko premešamo, da bodo njene sestavine enakomerno porazdeljene.
Pa dober tek!