Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Bela pica z regratom | recept

pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica
Pozdravimo pomlad s svežo in slastno domačo pico z regratom (Foto: Falajfl)

Okusi

Bela pica z regratom | recept

Pomlad je letni čas, ki ga ljubitelji regrata najbolj težko čakajo. Ko se umakne sneg in zaživi narava, prično travniki privlačiti nabiralce, ki hitijo z nabiranjem te nadvse okusne zeli. Regrat je pri nas zelo razširjena travniška rastlina in ker ni zaščiten, ga lahko naberete toliko, kot ga lahko pojeste. Regrat lahko nabirate celo na zasebnih neobdelanih kmetijskih zemljiščih. Slovenska zakonodaja namreč lastnikom zemljišč izrecno zapoveduje, da morajo vsakomur dovoliti rekreativno nabiranje regrata. Pri tem seveda lastniku zemljišča ne smete delati škode.

V domači kuhinji regrat pogosto uporabljamo za odlične pomladne solate. Regrat je bogat vir vitaminov in mineralov, še posebej vitaminov A, C in K. Regrat vsebuje obilico kalcija, kalija, železa in mangana, surova rastlina pa vsebuje tudi visoke stopnje antioksidantov. Regrat se že tisočletja uporablja za zdravljenje vnetij, povečanih bezgavk ter za razstrupljanje ledvic in jeter. A pozabimo vse to, saj bomo danes pekli belo pico z regratom in slastnimi siri.

pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica

Košare so obvezna oprema vsakega spomladanskega sprehoda po naravi. Nikoli ne veste, kdaj boste naleteli na plodno najdišče naravnih dobrot. (Foto: Falajfl)

Sestavine (za 4 osebe)

  • testo za pico
  • 2 skodelici zelenega očiščenega regrata
  • 3 srednje velike mlade čebule
  • 380 g mehkega sira mocarela
  • 200 g feta sira
  • 100 g ribanega sira pekorino
  • sol, bel in črni poper ter origano
  • ekstra deviško olivno olje
pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica

Kot vsaka jed bo tudi pica z regratom najbolj okusna, če uporabite najbolj sveže in kakovostne sestavine, ki so vam na voljo (Foto: Falajfl)

Priprava

Osnova vsake dobre pice je pravo testo. Če boste testo pripravljali sami, sledite navodilom iz našega recepta za domačo pico iz kvašenega testa. Enostavnejša pot je, da testo za pico kupite že pripravljeno v trgovini. Pri pripravi slednjega sledite navodilom proizvajalca.

pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica

V večji ponvi popražimo čebulo in nato hitro na njej pokuhamo še regrat (Foto: Falajfl)

Priprava bele pice je nadvse enostavna. Največ časa porabimo za nabiranje in čiščenje regrata. Za pico potrebujemo le liste rastline brez korenin. Od zrelosti rastline je odvisen njen okus, za našo pico pa bodo najbolj primerni srednje veliki listi regrata. Regrat temeljito speremo z vodo. Če ga ne boste porabili takoj, regrat hranite v hladilniku. Ko je regrat očiščen, očistimo še čebulo in jo narežemo na tanke kolute.

pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica

Testo obložimo s sirom in na vrhu razporedimo regrat. Vse skupaj nato potresemo še s tanko plastjo sira pekorino. (Foto: Falajfl)

V večjo ponev natočimo kanček olivnega olja, dodamo čebulo in pražimo na srednjevisoki temperaturi. Med mešanjem dodajamo sol in črni poper ter pražimo tako dolgo, da se čebula razpusti in rahlo porjavi. Nato dodamo dve skodelici regrata in mešajte, dokler se regrat ne povesi, dobro minuto ali dve. Upoštevajte, da je v regratu veliko vode in da na videz velika količina regrata v ponvi hitro izgubi volumen. Zato naj vas ne skrbi, če spočetka kaže, da pripravljate jed za ducat ljudi. Po potrebi odlijemo odvečno tekočino in pričnemo z oblaganjem pice.

pica, recept, rerat, feta, mocarela, bela pica

Pico z regratom postavimo v pečico. Če pripravljamo s kupljenim testom za pico, je jed končana, ko je sir stopljen in skorja hrustljava, kar bo okoli 15 minut. (Foto: Falajfl)

Peka v pečici

Če pripravljate pico s kupljenim testom, sledite navodilom na embalaži in pečico segrejte do navedene temperature, sicer pa sledite navodilom iz našega recepta za pico iz kvašenega testa (180 stopinj). Testo razprostremo po papirju za peko in zgornjo stran tanko premažemo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Sir mocarela narežemo na pol centimetra debele rezine ter ga enakomerno razporedimo po vrhu pice. Feta sir narežemo na kocke ter z njim enakomerno zapremo vrzeli med mocarelo. Nato pico rahlo potresemo z origanom. Na sir enakomerno porazdelimo kuhan regrat s čebulo. Nazadnje čez regrat potresemo riban pekorino in pečemo po navodilih kupljenega testa oz. pol ure, če sledite našemu receptu za kvašeno testo. Pica bo pečena, ko bo skorja hrustljava in sir stopljen.

Belo pico z regratom postrežemo s kozarcem belega vina, zraven pa ponudimo tudi solato iz svežega regrata

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh