Sarme sodijo med najbolj priljubljene jedi, ki jih pripravljamo za novo leto. V nekaterih kulturah naj bi zelje simboliziralo denar, v liste zelja zavite sarme pa spominjajo na zvitke denarja. Tako naj bi uživanje te jedi na prvi dan novega leta zagotovilo bogato in uspešno novo leto. Po drugi strani so, kot večina enolončnic, sarme najbolj okusne pogrete. Pripravimo jih lahko dan ali dva prej in nam tako novega leta ni potrebno pričakati v kuhinji. Ker uživanje močnih jedi, kot so sarme, pomaga pri preganjanju novoletnega mačka, bi brez njihove pomoči marsikdo počasneje pokukal v novo leto. Sarme brez mesa so naša verzija te priljubljene novoletne jedi, ki jo lahko pripravite kadarkoli v letu.
Izviren recept za sarme narekuje nadev iz mesa in riža, mi pa smo meso zamenjali s sojo. Takšne sarme znajo biti dokaj puste, zato smo bogat okus dosegli z mešanico zelenjave namesto riža.
Sestavine za sarme brez mesa (za 12 sarm)
Sarme
- 1 glava kislega zelja (potrebujemo ducat listov)
- 125 g sojinih koščkov
- 2 korenčka
- 1 paprika
- 1 pest sveže špinače
- ¼ porovega stebla
- ¼ čebule
- nekaj žlic olja
- nekaj ščepcev soli (po okusu)
- 1 jedilna žlica gustina
Omaka
- nekaj listov narezanega kislega zelja (kar ostane od glave za sarme)
- 200 ml paradižnikove mezge
- 200 ml vode
- ¾ čebule
- 1 čajna žlička mlete sladke paprike
- ¼ čajne žličke mlete kumine
- 1 lovorjev list
- nekaj ščepcev soli (po okusu)
- ½ čajne žličke popra v zrnju
- nekaj žlic olja
- 1 jedilna žlica gustina
Priprava

Sestavine za sarme brez mesa (Foto: Falajfl)
Priprava sarm se morda zdi kot zapletena kuharska naloga, a tako je le, dokler se jih ne lotite. Če ste že kdaj skuhali polnjene paprike, potem vam je celoten postopek dobro poznan.
Za sarme brez mesa bo najprej potrebno iz zeljne glave odrezati 12 listov. To storimo tako, da izrežemo bet, nato pa pobiramo liste enega za drugim.

Zeljni glavi izrežemo trd sredinski del, bet oz. storž (Foto: Falajfl)
Pazimo, da listov ne strgamo! Odlagamo jih na krožnik, enega na drugega. Kar nam zeljne oglave ostane, jo zrežemo na tanke trakove, ki jih bomo porabili za omako.

Potrebovali bomo 12 listov kislega zelja (Foto: Falajfl)
Nato olupimo korenčka in ju zrežemo na majhne kocke. Enako na kocke narežemo papriko. Por in špinačo narežemo na trakove, čebulo pa drobno sesekljamo. Za pripravo nadeva za sarme bomo potrebovali četrtino čebule, preostanek pa za omako. Sojo namočimo v toplo vodo, da se zmehča.

Namesto mesa uporabimo sojo (Foto: Falajfl)
V ponvici na malo olja prepražimo čebulo in por z malo dodane soli. Tako bomo dobili bogatejši okus, kot če bi za osnovo uporabili le čebulo.

Čebulo in por popražimo, da zarumenita (Foto: Falajfl)
Nato dodamo korenje in papriko ter dušimo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Nazadnje dodamo še svežo špinačo in sojo, ki smo jo dobro odcedili.

Zelenjava za sarme (Foto: Falajfl)
Sestavine za sarme brez mesa dobro premešamo in vse skupaj še nekaj časa dušimo. Po okusu dosolimo in zalijemo z malo vode (res malo!), ki smo ji primešali jedilno žlico gustina, ki bo nase vezal odvečno tekočino iz soje.

Bogata mešanica okusov (Foto: Falajfl)
Zavijanje sarm brez mesa
Tako, na vrsti je polnjenje zeljnih listov. Nadev razdelimo na 12 enakih delov, kar bo približno 2 jedilni žlici za vsak list kislega zelja. Sojin nadev položimo na zgornjo stran zeljnega lista.

Na vsakega od zeljnih listov položimo nekje dve jedilni žlici sojino-zelenjavnega nadeva (Foto: Falajfl)
Zelje z obeh strani zapognemo in zvijemo po dolžini, konce pa s prstom zavihamo navznoter, da se sarme brez mesa med kuhanjem ne bodo razprle.

Morda zavijanje sarm zveni zapleteno, pa v resnici sploh ni (Foto: Falajfl)
Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka zeljnih listov.

Rolice iz soje in zeljnih listov (Foto: Falajfl)
Ko imamo pripravljene vse rolice oz. naše sarme brez mesa, jih postavimo na hladno ter se lotimo priprave omake.

Sarme brez mesa pred kuho (Foto: Falajfl)
Priprava omake in kuhanje sarm brez mesa
Za omako za sarme brez mesa uporabimo preostalo čebulo, ki je nismo porabili za pripravo nadeva, ter ostanke zeljne glave, zrezane na trakove. Čebulo z malo soli prepražimo na nekaj žlicah olja. Dodamo trakove kislega zelja, kumino, rdečo papriko, lovor in poper v zrnju. Vse skupaj dušimo slabih 10 minut, nato zalijemo s paradižnikovo mezgo in vodo. Dobro premešamo ter po potrebi dosolimo. Ko je omaka nared, vanjo naložimo naše sarme brez mesa.

Sarme v omaki (Foto: Falajfl)
Sarme brez mesa kuhamo v pokritem loncu pri nizki temperaturi dobro uro. Medtem imamo čas pripraviti še prilogo: zelo se prileže krompir v kosih ali pire. Dobrih 10 minut pred koncem kuhanja sarmam dodamo še gustin, ki ga vmešamo v malo vode, da omako nekoliko zgostimo.

Sarme s krompirjevo prilogo (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!