Pozabite na kuhano vino, ki ga je v teh prazničnih dneh polno vsepovsod. Lani smo pili kuhan gin, letos pa bodite še bolj kreativni in navdušite vse okoli sebe tako, da pripravite omamno dišeče kuhano pivo!
V pijačo bomo vmešali vse prave božične dišave: cimet, klinčke, med in ingver, da bomo pričarali čarobno praznično vzdušje. S takšno mešanico vseh pravih prazničnih okusov in vonjav bo to pravi favorit.
Takšno pivo lahko pripravimo tudi vnaprej in ga, skupaj s klinčki in cimetom ter krhlji mandarine, shranimo v dobro zaprti steklenici. Preden pivo postrežemo, ga bo potrebno segreti. Pri tem zelo pazite, da ne zavre, saj boste ob tem izgubili nekaj alkohola in spremenili okus pijače.
Sestavine za praznično kuhano pivo (Foto: Falajfl)
Sestavine za kuhano pivo (za 2 osebi)
- 660 ml IPA piva
- 2 cimeta v skorji
- ¼ čajne žličke mletega ingverja
- ¼ čajne žličke mletega kardamoma
- 6 jedilnih žlic medu
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 5 klinčkov
- 1 limona
- 1 mandarina
- ščepec soli
Priprava
Sestavine za kuhano pivo vlijemo v kozico, razen limone in mandarine. Mandarino olupimo in jo razdelino na krhlje, limono pa ožamemo. Sok limone in krhlje mandarine damo v kozico k ostalim sestavinam in na štedilniku vse skupaj segrevamo na srednji moči.
Pivo med pripravo (Foto: Falajfl)
Pivo počasi kuhamo toliko časa, da zavre, nato štedilnik ugasnemo, pijačo pa pustimo počivati še nekaj minut, da se bodo okusi lepo prepletli. Nato pivo precedimo skozi cedilo s fino cedilno mrežo.
V vsakega od kozarcev naložimo nekaj krhljev mandarine in po eno cimetovo skorjo. Prilijemo kuhano pivo in postrežemo še vroče.
Kuhano pivo za mrzle decembrske praznične dni (Foto: Falajfl)
Pa na zdravje in lepe praznike!