Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Alpski zeliščni čaj za hladne dni | recept

alpski čaj
Zeliščni čaj bo najboljši, če bomo zeli nabrali sami (Foto: Falajfl)

Okusi

Alpski zeliščni čaj za hladne dni | recept

Decembrska praznovanja in pojedine so za nami in dosti nas je, ki si v januarskih dneh želimo malo prečistiti svojo paleto. Ne glede na to, ali smo sprejeli novoletne zaobljube o tem, da bomo v letu, ki je pred nami, bolj pazili na zdravo prehranjevanje (in količine), se bo v teh hladnih dneh prav prilegel topel alpski zeliščni čaj. Najboljši je seveda tisti, za katerega sami naberemo zeli.

A nanj bo treba pomisliti v najtoplejših mesecih leta. Morda pa bi to bila dobrodošla zaobljuba – da si bomo privoščili več sprehodov po naravi in nabirali njene darove? Upamo, da vam bo naša skodelica alpskega zeliščega čaja, ki nam greje hladne zimske dni, dala kakšno vzpodbudno idejo. Mi smo zeli za alpski zeliščni čaj nabrali v poletnih mesecih na travnikih Velike planine.

Velika planina poleti

Velika planina poleti (Foto: Falajfl)

Sestavine za alpski zeliščni čaj (za 1 skodelico)

  • 2,5 dcl vode
  • 1 merica sušenih zelišč (5 do 10 g)
  • ½ čajne žličke medu

Priprava

Alpski zeliščni čaj je čaj, v katerem je ujeta lepota in moč naravnega okolja, v katerem so zelišča zrasla, zato se njegova pot začne prav tam, na planinah v mesecih, ko cvetijo. Pri nabiranju upoštevajmo nekaj osnovnih pravil in prvo je vsekakor spoštovanje narave.

Velika planina poleti

Med nabiranjem zelišč spoštujmo naravo, ne pretiravajmo in bodimo skrbni (Foto: Falajfl)

Naberimo toliko zelišč, kolikor jih potrebujemo in ne na zalogo za nekaj let. Pazimo tudi na to, da naberemo le tiste dele rastlin, ki jih potrebujemo in vsekakor le zeli, ki jih poznamo. Nikakor ne ruvajmo korenin iz zemlje! Najboljši čas za nabiranje so dopoldanske ali poznopopoldanske ure, ne pa prezgodaj zjutraj ali prepozno zvečer, ko se je že nabrala rosa. Zeli za alpski zeliščni čaj nabiramo v košarico ali vrečko iz blaga in jih ne natlačimo, da “dihajo” in da se v poletni vročini ne pregrejejo.

alpske zeli za čaj

Nabrana zelišča morajo ostati zračna (Foto: Falajfl)

Doma nabrane darove narave prečistimo (verjetno smo skupaj z zelišči prinesli še nekaj trave, prsti in kakšno žuželko) in jih damo sušiti. To storimo tako, da jih na tanko razprostremo preko večje ravne površine, uporabimo npr. nizke kartonske škatle, pekače itd. Sušimo v suhih in zračnih, čistih prostorih. Če zelišča sušite zunaj, pazite, da vam jih veter ne razpiha vse naokoli in da jih hlad noči ne bo spet navlažil.

zelišča za alpski čaj posušimo

Nabrana zelišča doma prečistimo in osušimo na zraku (Foto: Falajfl)

Suha zelišča se po svoji barvi ne smejo znatno razlikovati od svežih rastlin. Ko so osušena, jih shranimo v posodah ali škatlah, ki dobro tesnijo in ščitijo pred svetlobo.

bogata mešanica zeli za čaj

Zeli za alpski zeliščni čaj ne stremo in jih shranjujemo v dobro zaprtih posodah. Papirnate vrečke pridejo v poštev le takrat, ko je prostor, kjer jih shranjujemo, res suh. (Foto: Falajfl)

Zelišča iz našega alpskega čaja

Zelišča nabiramo glede na čas cvetenja in le tista, ki jih poznamo. Nekaj idej lahko dobite iz naše mešanice, ki je bila, kot smo že dejali, nabrana na Veliki planini v poletnih mesecih.

materina dušica za alpski čaj

Bogati planinski travniki Velike planine (Foto: Falajfl)

  • Ranjak: raste na sončnih pobočjih, cveti pa od aprila do avgusta v rumeni barvi, ki je v gorskem svetu lahko tudi močnejše oranžne barve. Rastlina se že od nekdaj uporablja za zdravljenje ran, čaj iz njenih cvetov pa zdravi vnetja, pomaga pri želodčnih težavah in lajša kašelj.
  • Materina dušica: imenujemo jo tudi divji timijan. Raste na suhih, sončnih pobočjih, cveti pa od junija do oktobra v škrlatni barvi. Materina dušica pomaga pri zdravljenju zgornjih dihal, lajša kašelj in pomirja.
  • Šentjanževka: raste na prisojnih in suhih legah ter cveti od junija do avgusta v zlatorumeni barvi. Pomaga pri izčrpanosti ter deluje blago pomirjevalno.
  • Plahtica: raste na vlažnih legah – na gozdnih obronkih in gorskih travnikih, cveti pa od konca aprila do avgusta v rumeno-zeleni barvi. Rastlina ima posebno mesto kot zelišče za ženske težave, pomaga pa tudi premagovati zastajanje vode in debelost.
  • Rman: je zelo razširjena rastlina, ki jo najdemo na travnikih, ob njivah, ob poteh in še kod. Cveti od junija do septembra v beli barvi, cvetovi pa so združeni v koške. Je eno najbolj poznanih zelišč, njegov čaj pa uporabljamo pri prehladu ali gripi, gastrointestinalnih težavah, pomaga pri glavobolih in deluje blago pomirjevalno.

Kako skuhamo alpski zeliščni čaj

Sama kuha alpskega zeliščnega čaja je preprosta. Zavremo 2,5 dcl vode, zelišča pa z roko rahlo stremo, oblikujemo v kroglico in jo damo v cedilo oz. mrežico za čaj. Cedilo z zelišči za nekaj minut potopimo v skodelico z vrelo vodo. Načeloma pijemo nesladkan čaj, če pa želimo, ga lahko osladimo s polovico žličke medu. Pri tem je potrebno upoštevati, da bo med izgubil svoje zdravilne lastnosti, če bo voda imela več kot 40 stopinj. A če ga potrebujete le kot sladilo, vam ni potrebno počakati, da se čaj nekoliko ohladi.

skodelica alpskega čaja

Alpski zeliščni čaj se zelo prileže v hladnem zimskem obdobju (Foto: Falajfl)

Pa na zdravje in na veliko zdravja!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh