Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

V imenu detelje – dan sv. Patricka | zanimivosti iz sveta

St. Patrick's day, dan svetega patrika
Zelena barva in triperesna detelja sta neizbrisno povezana z legendo svetega Patricka (Foto: Pixabay)

Zanimivo

V imenu detelje – dan sv. Patricka | zanimivosti iz sveta

Irska je majhen otoček v severnem Atlantiku, kjer rastejo detelje in živijo magična bitja. Zgodovina irskega naroda nikoli ni bila pisana z zlatimi črkami na rožnat papir, zato so Irci srečnejše življenje pogosto iskali drugod po svetu.

Danes po svetu biva približno osemdeset milijonov ljudi irskega porekla in le pet na Irskem. Ostali so razpršeni po vsem svetu, največ jih je v Združenih državah Amerike, skoraj trideset milijonov. Zato ne preseneča, da praznik svetega Patricka, zavetnika Irske, danes slavijo po vsem svetu.

Patrick, sveti Patrick

Sveti Patrick se je rodil v rimski Britaniji enkrat v petem stoletju. Pri šestnajstih so ga zajeli irski pirati ter ga odpeljali v suženjstvo. Šest let ujetništva je bilo ključnih za njegov duhovni razvoj. Ko je pobegnil in se vrnil v rodno Britanijo, se je izučil za duhovnika in bil posvečen v francoskem mestu Auxerre. Po viziji se je odločil sprejeti poslanstvo pokristjanjevanja Irske. Na smaragdni otok se je vrnil kot misijonar.

St. Patrick, Sveti Patrick

Parada na dan svetega Patricka v New Yorku sodi med največje in najbolje obiskane (Foto: Pixabay)

Na točki, ko se je Patrick vrnil na Irsko, se njegova biografija dodobra pomeša z legendami. Prva je njegova povezava z deteljami. Legenda pravi, da je sveti Patrick s pomočjo detelje poganom pojasnil načelo troedinosti. Čeprav se ta zgodba pojavi šele v osemnajstem stoletju, je detelja vseeno postala osrednji simbol dneva svetega Patricka.

Če je uporaba neobičajnih didaktičnih pripomočkov povsem verjetna, pa se legenda o Patriku in kačah brezskrbno spogleduje s fantazijo. Legenda pripoveduje o Patrickovem štiridesetdnevnem postu, ki ga je Patrick opravljal na vrhu hriba. V njegovem početju so ga zmotile kače in svetnik jih je za kazen izgnal z otoka za vedno. Pri tem je bil tako uspešen, da kač na otoku ni bilo tudi v ducat tisočletjih pred njegovim prihodom, ko se je končala poledenitev otoka.

Rahlo nenavadna je tudi povest o Patrickovi palici, ki je drevo postala. Med svojim misijonarskim popotovanjem po otoku se je Patrick opiral na leseno palico. Na vsakem postanku je palico zapičil v tla in širil krščanski nauk. Legenda pravi, da se je v nekem kraju tako dolgo trudil pojasniti krščansko dogmo lokalnim prebivalcem, da je njegova palica pognala korenine in se spremenila v drevo. Ni to zadnja od legend, povezanih s svetim Patrickom, je pa vsekakor zadnja, o kateri bomo tokrat pisali.

Na dan svetega Patricka si Irci lahko izjemoma privoščijo priboljške, ki so sicer v postnem času prepovedani (Foto: Pixabay)

Dan, ko je tudi pivo zeleno

Praznik svetega Patricka je v veliki meri povezan z irsko diasporo, predvsem v Severni Ameriki. Čeprav so Patricka kot svetnika slavili že vsaj v devetem stoletju, je na irskem državni praznik šele od leta 1903, ko je bila država še del Velike Britanije. Tega leta so priredili tudi prvo parado, čeprav so slednje izpopolnili in popularizirali šele v Ameriki.

Sveti Patrick se obhaja vsako leto 17. marca, ko Irci in ljudje dobre volje nazdravijo svojemu zaščitniku. Irska še danes sodi med katoliško najbolj konzervativne države, kje mnogi spoštujejo 40-dnevni post pred veliko nočjo. Ker pa bi se Irci težko zabavali brez alkohola, so si za praznik svojega zaščitnika izgovorili odpustek in ta dan pivo teče v potokih. Nedvomno so prav obilne količine Guinnessa, Jamesona in drugih opojnih tekočin z otoka povzdignile profil praznika v svetu.

Pri nas Ircev ni prav veliko, so pa vse bolj priljubljeni irski pubi, kjer vsako leto slavijo zavetnika vseh Ircev. Če se boste odpravili na praznovanje, se ne pozabite obleči v zeleno, kakšna detelja v gumbnici pa prav tako ne bo odveč. Irci se nad kulturno apropriacijo ne bodo pritoževali. Vsaj ne, dokler teče viski.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 12. - 18. marec 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh