Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Reaktor TRIGA in reaktorski center Podgorica | zanimivosti

TRIGA reaktor
Reaktor TRIGA v reaktorskem centru Podgorica (Foto: Falajfl)

Zanimivo

Reaktor TRIGA in reaktorski center Podgorica | zanimivosti

Institut Jožef Stefan je slovenski raziskovalni zavod, ki zbira, ustvarja in širi naravoslovno in tehniško znanje na ravni odličnosti v dobrobit Slovencev in celotnega človeštva. Tradicionalni dnevi Jožefa Stefana potekajo ob koncu marca, saj 24. marca praznujemo obletnico rojstva velikega slovenskega znanstvenika, po katerem institut nosi ime. Dnevi Jožefa Stefana se zaključijo z dnem odprtih vrat, ki je namenjen obiskom javnosti. Z dnevom odprtih vrat, ki je vedno v soboto, se tudi zaključi jubilejni teden.

TRIGA reaktor

Na vrhu reaktorja. Sredica je v bazenu za varnostnim trakom (Foto: Falajfl)

Reaktorski center Podgorica

Na obrobju Ljubljane, med naseljema Brinje in Pšata, že več kot pol stoletja tiho deluje jedrski reaktor TRIGA. Z izgradnjo reaktorja je takratna Jugoslavija storila prve korake na poti do izgradnje lastne jedrske elektrarne. Temeljni kamen za objekt so postavili leta 1963, reaktor TRIGA pa je z obratovanjem pričel tri leta kasneje. Zanimivo arhitekturna zasnova reaktorskega bloka ne pomirja strahov mimoidočih pred jedrsko energijo, saj je zasnovana tako, da spominja na gobo, ki nastane po jedrski eksploziji. Za zasnovo reaktorskega centra je arhitekt Jugovc prejel celo nagrado Prešernovega sklada.

Reaktorski center poleg glavnega objekta, v katerem je nameščen TRIGA reaktor, sestavljajo še pomožni objekti. V centru Podgorica delujejo štrije odseki in osem raziskovalnih centrov IJS, ki so bolj ali manj povezani z atomsko znanostjo. Reaktor državi ne predstavlja velikega finančnega bremena. Povprečnega slovenskega davkoplačevalca stane obratovanje reaktorja TRIGA le približno 15 centov na leto.

TRIGA reaktor

Pogled proti sredici reaktorja (Foto: Falajfl)

TRIGA reaktor

Reaktor, ki je nameščen v reaktorskem centru Podgorica, je tipa TRIGA. Te reaktorje so zasnovali v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Ameriki, narejeni pa so posebej za šolanje in raziskave. Reaktor TRIGA ne proizvaja energije, pač pa se uporablja za urjenje (Training), raziskave (Research), produkcijo izotopov (Isotopes) in splošno atomiko (General Atomics). V razvojni skupini je sodeloval tudi ‘oče vodikove bombe’ Edward Teller.

TRIGA reaktor

Pod reaktorjem (Foto: Falajfl)

TRIGA reaktorji so bili zasnovani tako, da je njihovo delovanje izjemno varno. Edward Teller je želel izdelati reaktor, “na katerem bi se lahko skupina srednješolcev igrala brez skrbi, da bi se pri tem kdo poškodoval.” Prvi prototip reaktorja (TRIGA Mark I) je bil zagnan maja leta 1958 na sedežu podjetja General Atomics v San Diegu. V Sloveniji je nameščen reaktor druge generacije, TRIGA Mark II, ki je eden od 66 reaktorjev tega tipa, zgrajenih po svetu. V dobre pol stoletja delovanja noben od teh reaktorjev ni utrpel omembe vredne nesreče.

Čeprav je TRIGA reaktor zasnovan, da deluje brez zadrževalnega hrama, je reaktor pri Ljubljani nameščen v ločeni stavbi, ki zagotavlja dodaten nivo varnosti. Nekatere druge ustanove, na primer na Dunaju, reaktor brez težav uporabljajo blizu središča prestolnice. Moč reaktorja je 250 kW, sredica pa se nahaja na dnu bazena, napolnjenega z demineralizirano vodo. Ker je bazen na vrhu odprt, je skozi vodo mogoče videti v sredico reaktorja. Reaktor za gorivo uporablja 20% obogaten uran v posebni zlitini, ki zagotavlja varno delovanje reaktorja. V primeru, da moč reaktorja hitro narašča, se gorivo segreje in reaktivnost v hipu pade.

vroča celica

Vroča celica (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Reaktorski center, v katerem deluje TRIGA reaktor, smo obiskali v okviru dneva odprtih vrat IJS. Po opravljenih vstopnih formalnostih smo se pridružili vodenemu ogledu jedrskega reaktorja. Zgodovino in delovanje reaktorja nam je predstavil vodja reaktorja, doc. dr. Luka Snoj. Dr. Snoj je na razumljiv in dostopen način predstavil namen in način delovanja reaktorja. Predavanje, ki je potekalo v nadzorni sobi reaktorja, je popestril z zanimivimi anekdotami ter odgovarjal na vprašanja prisotnih.

Po uvodnem delu se je celotna skupina pomaknila na sam vrh reaktorja, kjer smo si lahko ogledali v samo srce naprave. Reaktor je bil med obiskom zaradi varnosti povsem zaustavljen. V nadzorni sobi smo opazili prižgano opozorilno lučko z oznako SCRAM. Takrat ima reaktor vstavljene kontrolne palice in reakcija ne poteka. Kasneje smo se spustili še v klet pod reaktorjem in v sosednji objekt, kjer smo si ogledali vročo celico. V tem delu kompleksa je mogoča manipulacija z radioaktivni vzorci s pomočjo daljinsko vodenih klešč. Ogled smo zaključili s prikazom merjenja radioaktivnega sevanja. Z zaključkom ogleda so se razprli tudi oblaki nad betonsko gobo in odpravili smo se v sončen dan in novim spoznanjem na proti.

Lokacija reaktorja TRIGA v reaktorskem centru Podgorica

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 19. - 25. marec 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh