Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pozdrav pomladi | zanimivosti

Štirje letni časi nad Kamnikom. S pričetkom pomladi smo vstopili v najbolj zelen del leta (Foto in fotomontaža: Falajfl)

Zanimivo

Pozdrav pomladi | zanimivosti

Naša Zemlja se na svoji poti okoli Sonca kar trapasto suče okoli svoje osi. Ker je os vrtenja nagnjena, se dolžina dne vse leto spreminja. Pol leta se krajša, drugega pol leta pa daljša. Le dvakrat na leto pa se po vsem svetu pripeti, da je dan enako dolg noči. To velja tako za skrajni točki na severu in jugu kot na ekvatorju. Letos se je pomladno enakonočje primerilo v torek, 20. marca, z njim pa se je pri nas tudi uradno pričela pomlad.

Začetek pomladi na vesoljski mandarini

Na severni polobli smo vajeni, da se pomlad prične na dan pomladnega enakonočja, katerega prihod niha med 19. in 21. marcem. V perzijski kulturi je prvi dan pomladi prvi dan prvega meseca, imenovanega Farvardin. Farvardin prične 20. ali 21. marca, medtem ko druge kulture ob enakonočju praznujejo vrhunec pomladi in ne njenega začetka.

Pomlad je najbolj dobrodošel letni čas. Naši predniki so se je veselili in jo klicali, kot so vedeli in znali. S prihodom pomladi je severna polobla deležna več sonca in rastlinje se prebudi. Zato ne preseneča, da so s pomladjo povezana mnoga vraževerja in verovanja. Pomlad navdihuje tudi umetnike. S pisanimi barvami cvetja navdihuje slikarje, z novim življenjem pisatelje in z mlado ljubeznijo pesnike.

Kulturna obeležja, povezana s pomladjo

Prihod pomladi je tako velik dogodek leta, da se mnoga slavja in obredi pričnejo že dolgo pred njenim prihodom. Med najbolj zgodnje zagotovo sodijo karnevali in pustna praznovanja. Pri nas se pusta pokoplje celih štirideset dni pred veliko nočjo, ki je globoko povezana s pomladjo. Kristjani verjamejo, da je takrat Jezus vstal od mrtvih, praznovanje pa sovpada s časom, ko se tudi narava prebuja iz ledu in mraka.

Pomlad in z njo pomladno enakonočje je bila za mnoge civilizacije fiksna točka, s katero so povezovali svoja praznovanja. Tako Judje svoj praznik opresnikov (pasha) običajno praznujejo prvo polno luno po pomladnem enakonočju. Enako je z veliko nočjo, ki jo kristjani obhajajo na prvo polno luno na ali po marčnem enakonočju. Cerkev je za dan enakonočja določila 21. marec.

V Iranu se na enakonočje pričnejo slavja, povezana z novim letom. Norwuz, kot se praznik imenuje, se proslavlja dva tedna, obeležuje pa dan, ko se je mitološki kralj Perzije, Jamshid, povzpel na prestol. Mnoge arabske dežele pa na enakonočje proslavljajo materinski dan.

V antični Grčiji so začetek pomladi povezovali z grško boginjo Persefono, ki jo je v rani mladosti ugrabil bog podzemlja Had, česar njena mati, Demeter, boginja zemlje in rodovitnosti, ni mogla sprejeti in začela zanemarjati svoje dolžnosti. To je privedlo do tega, da je Zemlja začela umirati, zato je bog Zevs od Hada, svojega brata, zahteval, da Persefono vrne na površje. Had se je medtem s Persefono že poročil in ji dal jesti pečke granatnega jabolka, zato ni mogla za vedno ostati na površju. Toliko mesecev, kolikor je pojedla pečk (število se razlikuje), je v podzemlju in vsakič, ko se vrne na površje, s seboj prinese pomlad in življenje, kajti njena mama Demeter ne dovoli, da bi na Zemlji karkoli rastlo, dokler je njena hči v podzemlju.

Tudi na južni polobli so nekatere kulture enakonočje slavile kot poseben dan. Tako se še danes vsako leto na ta dan v Teotihuacánu zbere preko milijon ljudi. Mnogi se povzpnejo na vrh piramide sonca ter pozdravljajo sonce. Simbolizem je v razmerju med svetlobo in temo, kar je del verskih obredov nekaterih novodobnih gibanj.

Veselo v pomlad

Morda letos nekoliko zamuja, a nič ne de. Pomlad je pred nami in vsi se je že močno veselimo. Kmalu bomo odvrgli topla zimska oblačila in se veselili dolgih, toplih pomladnih dni. Tudi mi na Falajflu se bomo potrudili ujeti našo deželo v njenih najlepših pomladnih barvah.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh