Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Oskarja prejme … | zanimivosti iz sveta

Oskar
90. nagrade oskar bodo podeljene 4. marca v Los Angelesu (Foto: AMPAS)

Zanimivo

Oskarja prejme … | zanimivosti iz sveta

Oskar je najbolj prestižna nagrada ameriške filmske indstrije. Odkar so leta 1929 podelili prvega, je kipce prejelo že na stotine umetnikov in tehnikov v filmski industriji. Danes, v nedeljo, bodo podelili nagrade v kar štiriindvajsetih kategorijah, nagrade pa bodo prejeli tako igralci, režiserji in producenti kot frizerji, zvočni tehniki in drugi specialisti.

Akademsko priznanje

Nagrade oskar so stanovska nagrada, ki jo podeljuje ameriška Akademija filmskih znanosti in umetnosti (AMPAS), katere člani so aktivni in upokojeni delavci v filmski industriji. Danes akademija šteje skoraj 6700 članov, povečini vidnih članov svojih poklicev. Član akademije je moč postati le ob povabilu, katerega prejme vsak nominiranec za nagrado. Če posameznik nima sreče z oskarji, ga lahko za članstvo predlagata dva člana iste veje.

Člani akademije so razdeljeni v 17 vej, ki predstavljajo različne discipline filmske umetnosti. Za razliko od slikarstva je ustvarjanje filmov skupinski podvig, kar je očitno vsakemu, ki je čakal do konca Marvelovih filmov za dodatne prizore. Akademiki so v veliki večini belopolti (preko 90%) moški (preko 75%), starejši od 50 let (preko 50%), kar ne izstopa od tipičnih akademij. Vseeno se AMPAS trudi izboljšati ta razmerja, zato je bilo med novimi akademiki leta 2016 kar 46% žensk in 41% ljudi, ki niso bele polti.

Oglejte si seznam vseh nominirancev za 90. nagrade oskar

Sestava akademije zna pojasniti nekatere vprašljive nominacije in prejemnike nagrad. Članstvo v akademiji je dosmrtno, razen če se član sam ne odloči za izpis. Do danes je AMPAS izločil le dva člana. Leta 2004 je članstvo izgubil Carmine Cardi, ker je dovolil presnemavanje oglednih kopij filmov. Ker morajo člani akademije videti kar največ filmov, jim organizacija omogoča brezplačen ogled v lastnih kinematografih, prav tako pa so na voljo ogledne kopije, ki so DVD ali BluRay verzije filmov, dolgo preden so le-ti na voljo za nakup. Drugi član, ki so ga nagnali iz akademije, je bil Harvey Weinstein, zaradi razkritja njegovih zločinov nad ženskami.

Pisanih devet desetletij

Od prve podelitve oskarjev do danes se je industrija temeljito spremenila, čeprav ostajajo metode povečini enake. Film so zamenjali diski, črno-bela tehnika je danes stvar izbire, računalniki pa omogočajo filme, ki bi nekoč ne bili mogoči. Poglejmo si nekaj vrhuncev in zanimivosti podelitev nagrad oskar.

Začnimo s kipcem, ki ga prejme vsak nagrajenec. Vsak kipec v višino meri 34 cm in tehta skoraj štiri kilograme. Izdelani so iz pozlačenega brona na temnem podstavku. Kipci ob podelitvi niso gravirani, saj dobitniki niso napovedani vnaprej. Po prejemu mora vsak dobitnik kipec vrniti, da se njegovo ime vgravira na podstavek. Nekdaj je to trajalo več tednov, danes pa dobitnik kipec prejme nazaj še isti dan.

Prve nagrade oskar so podelili na večerji s 350 povabljenci leta 1929 v hotelu Hollywood Roosevelt Hotel v Los Angelesu. Letošnje nagrade bodo uprizorili v gledališču Dolby Theatre pred destkrat večjim občinstvom in stotinami milijonov gledalcev pred domačimi ekrani.

Ta trapasta akademija

Okusi akademije se bolj redko ujamejo z okusi običajnih gledalcev, čeprav se filmski kritiki pogosto strinjajo z nagrajenci. Vseeno je moč v zgodovini nagrad oskar najti nemalo nenavadnih zmagovalcev. Tako mnoge še vedno bega, kako je ‘Shakespeare in Love’ leta 1998 prejel oskarja za najboljši film namesto Spielbergovega ‘Saving Private Ryan’. ‘Pulp Fiction’ je moral priznati poraz ‘Forrestu Gumpu’ leta 1995, ‘Crash’ je leta 2006 premagal ‘Brokeback Mountain’, medtem ko je ‘Rocky’ podrl vso konkurenco. ‘Taxi Driver’, ‘All the President’s Men’ in ‘Network’ so klonili pod Stallonejevimi udarci. In ne pozabimo, da ‘2001: A Space Odyssey’ sploh ni bil vreden nominacije za najboljši film.

Sem ter tja se zgodi, da po glasovanju ni jasnega zmagovalca. Dosedaj se je to zgodilo že šestkrat. Najbolj znan primer je iz leta 1696, ko sta Katharine Hepburn in Barbra Streisand prejeli enako število glasov, 3.030. Akademija je oskarja podelila obema igralkama, čeprav ga je osebno prevzela le Barbra, Katharine pa se podelitve ni udeležila. Prav tako se je zgodilo, da nagrajenec ni želel prevzeti oskarja. Nagrado je leta 1973 zavrnil Marlon Brando, ki je dobil oskarja za vlogo v filmu The Godfather. V njegovem imenu je nagrado prejela aktivistka za pravice Indijancev Sacheen Littlefeather.

Če dodamo k temu, da je leta 1974 na oder pritekel nagec in presenetil Davida Nivena, da je Jack Palance let 1992 delal sklece z eno roko, da je Elen DeGeneris leta 2014 posnela najboljši selfi vseh časov in da so lani za najboljši film razglasili napačnega zmagovalca, je očitno, da se na oskarjih lahko zgodi karkoli.

 

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

6 komentarjev

6 Comments

  1. Pingback: Vsi prejemniki oskarjev 2018, podeljenih 4. marca v Hollywoodu

  2. Pingback: Vsi nominiranci za 91. nagrade oskar, ki bodo podeljene 24. februarja

  3. Pingback: Najljubša (The Favourite) je film o izjemnih ženskah v nevsakdanjih vlogah

  4. Pingback: Črni KKKlanovec (BlackKklansman) se poteguje za 91. nagrade oskar

  5. Pingback: Film Vice ponovno dokazuje, da lahko Christian Bale postane kdorkoli

  6. Pingback: Roma je eden najbolje ocenjenih filmov leta in najboljši kandidat za oskarja

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh