Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Na gregorjevo se ptički ženijo | zanimivosti

na gregorjevo se ptički ženijo
Ptiček sedi na veji in nestrpno čaka gregorjevo (Foto: Falajfl)

Zanimivo

Na gregorjevo se ptički ženijo | zanimivosti

Zime so bile nekoč dolge in temne in ljudje, ki so živeli od prihodkov zemlje, so se jih bali. Zato ne preseneča, da je mnogo obredov povezanih s praznovanjem prihajajoče pomladi. V naših krajih je del takšnih običajev preporoda in plodnosti tudi gregórjevo ali grickovanje. Po ljudskem izročilu se 12. marca ptički ženijo, na predvečer pa je značilno spuščanje barčic po rekah in potokih.

Gregorjevo potuje po koledarju

Čas okoli pomladanskega enakonočja predstavlja upanje za novo letino. Čeravno je enakonočje še kak teden stran, 20. marca, je sv. Gregor še vedno povezan s prvim dnem pomladi. Nekdaj, ko je bil v uporabi še julijanski koledar, je Gregor Veliki godoval prav na prvi spomladanski dan. Ko so leta 1582 julijanski koledar zamenjali z gregorijanskim, pa se je njegov god premaknil na 12. marca.

Čeprav je bilo gregórjevo odtlej zimski praznik, to ljudi ni preveč zmotilo. Danes se dogodki za gregórjevo odvijajo na predvečer praznika, 11. marca. Cerkev je v dvajsetem stoletju god svetega Gregorja še enkrat preselila na povsem drug del koledarja in sicer na 3. september. Motilo jih je, da je papež Gregor godoval sredi postnega časa in so za novi dan izbrali dan njegovega posvečenja.

Gregorjevo ni le dan, ko se ptički ženijo

Slovensko valentinovo, kot nekateri pravijo prazniku, še danes praznujejo po mnogih krajih po Sloveniji. Star običaj pravi, da so se dekleta na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je ugledalo dekle, je naznanila, kakšen bo njen mož.

Še posebej priljubljena tradicija pa je spuščanje gregorčkov po rekah in potokih. Gregorčki so majhne barčice, na katerih običajno stojijo razsvetljene hišice.

Po starih običajih na ta dan sv. Gregor ‘luč v vodo vrže’, kar obeležujejo razsvetljene barčice. V obrtniških krajih na Gorenjskem, še posebej v Kropi, so se daljših dni še posebej razveselili. V časih pred elektriko s prihodom daljših dni za svoje delo niso več potrebovali svetilke. Z metanjem gorečih predmetov v manjši potok so proslavili prihod sonca in pomladi. To šego so pri nas ponovno oživili po drugi svetovni vojni.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Na predvečer gregorjevega smo po Kriškem ribniku spuščali gregorčke

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh