Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Jaslice nekdaj in danes | zanimivosti in tradicije

(Foto: Falajfl)

Zanimivo

Jaslice nekdaj in danes | zanimivosti in tradicije

Jaslice upodabljajo prizor Jezusovega rojstva kot je opisan v evangelijih Mateja in Luke. Kot zgodbo pripoveduje Luka, je rojstvo Jezusa pastirjem naznanil angel, ki so nato obiskali hlevček, v katerem je Marija povila svojega sina (Luka 2:8-20). Matej pripoveduje o modrecih (treh kraljih), ki so obiskali hišo, v kateri je prebival Jezus z Marijo (Matej 2,1-12). V tradicionalnih jaslicah sta ti zgodbi združeni in pogosto so upodobljeni prizori svete družine, obdane s pastirji, živalmi in svetimi tremi kralji.

Nastanek prvih jaslic

Po pripovedih naj bi prve jasli uprizoril sveti Frančišek Asiški v začetku 13. stoletja, ker je želel božično slavje vrniti k izvirni zgodbi kristusovega rojstva. Že takrat je božično slavje postajalo izgovor za potrošniški materializem in jasli naj bi opomnile kristjane o pravem pomenu tega praznika. Frančiškove jasli so bile igrane in uprizorjene v jami pri vasici Greccio v Italiji. Podobono tradicijo tudi danes nadaljujejo v slovenskem biseru krasa, v Postojnski jami.

Na slovenskem so prve jasli uprizorili Jezuiti v Ljubljani leta 1644, danes pa jih postavljajo v večini cerkev pri nas. Jasli se med seboj razlikujejo tako po velikosti kot pestrosti, vse pa na tak ali drugačen način upodabljajo zgodbe iz svetega pisma. Jaslice v cerkvah se pogosto iz leta v leto razlikujejo, običajno pa župniku pri postavljanju pomagajo otroci in farani.

Jaslice pridejo v dom

Domače jaslice so bila sprva domena plemstva in bogatih družin, kasneje pa so jih, v skromnejši obliki, pričeli postavljati tudi po domovih preprostih ljudi. V Rimu so jaslice v domovih postavljali že od 17. stoletja, drugod v naši okolici pa so postale stalnica božičnega praznovanja do 18. stoletja. Domače jasli predstavljajo maketo igralskega prizora žive uprizoritve, katerim so bili priča v cerkvah, in naj bi neme in negibne nadaljevale sporočilo, ki se je predhodno odvijalo na domu.

Jaslice pri nas

Jaslice so na slovenskem izjemno priljubljena oblika obeleževanja božiča in mnogi rokodelci in umetniki pri nas vsako leto predstavijo umetelno izdelane jaslice. Na Brezjah deluje celo Muzej jaslic, ki hrani preko 400 primerov jaslic z vsega sveta, kjer si je mogoče ogledati celotno zgodovino nastanka jaslic, poleg božičnih pa si je moč ogledati tudi pasijonske, binkoštne ter vstajenjske jaslice. O priljubljenosti jaslic priča tudi dejstvo, da v Sloveniji deluje Društvo ljubiteljev jaslic, ki organizira razstave in romanja na oglede jaslic.

Kakšne so prave jaslice

Svetopisemski viri so skopi, a v preteklih stoletjih so se razvile tradicije postavljanja jaslic, ki jim sledimo še danes. Čeprav pri sami upodobitvi Jezusovega rojstva prihaja do regionalnih in kulturnih razhajanj, so ključni elementi jaslic prepoznavni vsem vernikom. V sredini vsake postavitve je sveta družina z Marijo in Jožefom ter zibelko, v kateri leži novorojeni odrešenik. Dogodek je postavljen v scensko upodobitev jasli s tremi stenami, ki je odprta proti gledalcu. Običajno je na vrhu jasli upodobljena zvezda, ki je oznanila Kristusovo rojstvo, pogosto pa v bližini najdemo tudi angela, ki oznanjuje rojstvo odrešenika. Poleg teh osnovnih delov skoraj nobene jaslice niso popolne brez gruče pastirjev in manjše čredice drobnice, ki priča rojstvo Jezusa. Jasli so lahko postavljene na dno božične jelke ali pa stojijo samostojno v domu.

Postavljanje in krašenje jaslic je tradicija, ki pooseblja božični čas, ko se družine zberejo ob domačem ognjišču in skupaj postavijo božično jelko, okrasijo dom ter postavijo jaslice. Otroci še posebej radi pomagajo pri postavljanju figuric svete družine in živali in prav rado se zgodi, da rojstvu Jezusa v domačih jaslicah priča tudi kak Moj mali poni, Pokémon ali katera druga zver iz otroške igralnice.

  • Jaslice na Starem gradu
  • Jaslice na Starem gradu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh