Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Flyte ARC – LED žarnica iz vesolja | zanimivosti iz sveta

Žarnica ARC Flyte, LED žarnica, Kickstarter
Žarnica ARC med svojim potovanjem na rob vesolja (Foto: Kickstarter / Flyte)

Zanimivo

Flyte ARC – LED žarnica iz vesolja | zanimivosti iz sveta

Nekdaj so bile žarnice preprosto žarnice, podobno kot so bili vijaki preprosto vijaki. Ko je žarnica pregorela, si kupil drugo. Vendar sijalke že dolgo niso le tehnično orodje za pretvarjanje elektrike v svetlobo. Žarnica, ki binglja izpod stropa, sobo razsvetli, vendar meče grde, ostre sence, zaradi katerih je bivanje v takšnem prostoru neprijetno.

Ljudje smo občutljivi na svetlobo. Svetloba je dolga tisočletja vplivala na preživetje. Ljudje so častili sonce in ogenj. Šele, ko smo resnično obvladali svetlobo, smo stopili iz teme. Danes je ponudba žarnic ogromna, na voljo so v vseh barvah in različnih močeh. Z uporabo varčne LED tehnologije ima žarnica lahko skoraj katerokoli obliko. Potrebujete deset metrov dolgo osvetlitev kuhinjskega pulta? LED trak je idealna izbira. Svetloba za branje, osvetlitev dvorišč in ulic, za vsako potrebo je LED žarnica. Vendar to nekaterim ni dovolj. Zato so poslali žarnico v vesolje. Skoraj.

Za nore ideje se na Kicksterterju vedno najde denar

Se spomnite ‘Goat mug‘? Izjemno nepriročnega lončka za kavo slovenskih oblikovalcev? Preko deset tisoč ljudi je porabilo skoraj pol milijona dolarjev za pogojno uporaben izdelek. ‘Goat mug’ v teoriji deluje odlično, a nikoli ne bo nadomestil tradicionalnega lončka. Preveč je okoren, premalo funkcionalen, predvsem pa tega sploh ne želi doseči. Pomemben je videz in zgodba. Uporabnost je samo marketinška fraza.

Enako velja za žarnico ARC,  minimalno LED žarnico, ki je (skoraj) šla v vesolje. Kickstarter projekt je delo švedskih oblikovalcev Flyte, ki so bili do sedaj znani po svojih lebdečih svetilkah. Kot bi od oblikovalcev pričakovali, jim je oblika znatno pomembnejša od funkcije. Ker je osnovna funkcija žarnice, da sveti, se v svojem projektnem videu s tem skoraj ne ukvarjajo. Njim je pomembno, kako je žarnica videti. Ter, da so jo poslali v vesolje. Ogromen del videa so posvetili zgodbi o tem, kako so žarnico obesili pod balon.

Sodobni oblikovalci niso samo oblikovalci, so mnogo več. So pripovedovalci zgodb, sodobni trubadurji. Le kakšno zgodbo lahko pove žarnica? Kdorkoli? Karkoli? Fantje so pobrskali naokoli, našli balon in jeklenko helija ter žarnico poslali, kolikor visoko je šlo. Zamisel morda ni smiselna, morda je celo nesmiselna, a nekaj je bolje kot nič. Brez zgodbe bi morali prostor zapolniti s tehničnimi podatki. Z vsemi dolgočasnimi, nedramatičnimi podatki.

Daleč v vesolje je letel ARC, če je vesolje dobrih 30 kilometrov visoko (ni), nakar je padel nazaj na zaledenelo zemljo. A kam? Nihče ne ve. GPS je odpovedal in v zgodbo pripeljal zaplet in dramo. Bodo sploh kdaj izvedeli, kaj se je zgodilo z žarnico? Je potovanje preživela ali je ostala ujeta med zemljo in nebom? ARC je k sreči varno treščila v švedsko grudo, našel jo je ribič in poklical lastnike. Človek je dober, ARC je dober, kupite ARC. Petintrideset evrov je celo premalo za tako prestižno zgodbo izdelek.

Žarnica mora v prvi vrsti imeti dobro zgodbo

Flyte oblikovalci so si zadali nalogo izdelati žarnico, ki je edinstvena in lepa. Žal so edinstvene in lepe žarnice danes na vsakem koraku. Tovarne na Kitajskem množično proizvajajo žarnice klasičnih oblik s sodobno tehnologijo za nekaj centov na kos. Za prgišče evrov je moč naročiti edinstvene in lepe žarnice iz daljnega vzhoda. Z brezplačno poštnino. ARC mora biti res nekaj posebnega.

Skrivnost ARC žarnice je v obliki. V kapljasto oblikovani žarnici se nahaja polnilo v obliki črke U. Oblikovalci so tehnične elemente skrili pred očmi, v ospredje pa postavili obliko. Kar je razumljivo, saj je ARC tragično slaba žarnica. ARC projekt je opremljen z mnogo čudovitimi fotografijami žarnice med delovanjem. Fotografije jasno razkrivajo dejstvo, da ARC nikakor ni zmogljiva žarnica. Avtorji nikjer v opisu izdelka ne omenjajo moči žarnice. Govorijo o topli svetlobi, medtem ko o moči ni besede. Niti med pogosto odgovorjenimi vprašanji se z močjo ne ukvarjajo. Skoraj bi lahko pomislili, da ta podatek skrivajo.

Kupci so bili vseeno radovedni in v komentarjih iz avtorjev izvlekli priznanje, da je ARC svetel približno toliko kot klasična žarnica moči 25W.  Takšne žarnice oddajajo približno 350 lumnov svetlobe, kar ni veliko. Za primerjavo, 10W LED žarnica oddaja 800 lumnov svetlobe, klasična 100W žarnica sveti z močjo 1600 lumnov. A zgodba se tu šele dobro zaplete.

Upor med neumitimi množicami

Uradno torej ARC sveti z največ 350 lumni svetlobe. Vendar to nikakor ne drži. Flyte so so pod pritiskom kupcev v komentarjih priznali, da je dejanska svetlost žarnice kar petkrat manjša, le 70 lumnov. Flyte to primerja s 15W žarnico, kar je morda resnica, a ne zveni kot resnica. Nekatere kupce je priznanje presenetilo, saj je 35 evrov visoka cena za brlivko. Za koristno uporabo bo potrebno kupiti vsaj pol ducata žarnic, kar postane že zelo draga investicija.

Pod pritiskom svojih podpornikov so pri Flyte za nekaj dni utihnili, nakar so objavili popravljeno oceno moči žarnice. Uradno ARC sedaj sveti z 90 lumni. To je največja svetlost žarnice, ki je prikazana tudi na fotografijah. Zakaj tako majhna svetlost? Svetilnost LED žarnice, katero uporablja ARC, je okoli 200 lumnov, ko pa svetloba potuje skozi umetelno oblikovan svetilni element, se razprši in izgubi več kot polovico uporabne svetlobe. Če je komu to preveč, pa je jakost žarnice možno zmanjšati tudi za 90%.

Flyte resnično ne želi, da o ARC razmišljate kot o žarnici. ARC je vrhunski izdelek industrijskega oblikovanja, ki je le slučajno hkrati tudi sijalka. Te žarnice ne osvetlijo prostora, s svetlobo predvsem privlačijo poglede in pozornost. ARC v prvi vrsti razsvetljuje samo sebe. Kot taka je žarnica vredna toliko, kolikor je njena oblika vredna kupcu. ARC ni funkcionalen objekt, ARC je predmet občudovanja. Ko enkrat zaplavamo v aromatičnih, a kalnih vodah visokega dizajna, običajna pravila trga ne veljajo več. Kar vprašajte Starcka.

Je ARC pravi zame? Če odpirate butik, v katerem boste stregli brokolijevo vodo iz pipet, potem bo ARC idealen za vaš lokal. Pletete nogavice za kuščarje, na sončnih pečeh cvrete presne krofe ali kosila gostom strežete na lopatah namesto na krožnikih? Potem ste ARC že naročili. Ne enega, ne petih. Pozabimo na števila. Dovolj ARC žarnic za vaš veganski lokal v starem mestnem jedru.

Če kupujete žarnico za garažo, raje prebrskajte AliExpress.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh