Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Befana, edina dobra dama | zanimivosti iz sveta

Namesto Božička italijanske otroke v nakupovalnih središčih obišče Befana (Foto: Antonio Marano, Flickr)

Zanimivo

Befana, edina dobra dama | zanimivosti iz sveta

Vse pridne dečke in še bolj pridne deklice je zadnji mesec v letu obiskal vsaj en dobri mož. Miklavž, Božiček in Dedek Mraz se ustavijo na domovih in na krožnikih ali pod drevesi pustijo dobrote za male in malo manj male otroke. A že malo čez mejo, v Italiji, otroci ne čakajo na darila v decembru, pač pa na predvečer svetih treh kraljev pričakujejo čarovnico Befano in njena darila. Befana je znana tudi pod imenom ‘Božična čarovnica’.

Legende o Befani

Krščanska legenda pripoveduje o čarovnici Befani, na katero so biblični sveti trije kralji naleteli le nekaj dni pred Jezusovim rojstvom. Čeprav jih je vodila božična zvezda, so Befano pobarali o lokaciji jaslic, v katerih je ležal božji sin. Žal Befana ni imela odgovora, a je kraljem ponudila zatočišče za noč, saj je slovela kot najboljša gospodinja v vasi in z najbolj prijetnim domom. Naslednjega dne so trije kralji Befano povabili s seboj, a jih je zavrnila, saj je imela preveč dela s skrbjo za svoj dom. Kasneje se je La Befana premislila in je poskusila poiskati svete tri kralje in novorojenega Jezusa, a ji tiste noči to ni uspelo. Odtlej Befana išče novorojenega božjega sina ter pridnim otrokom pušča igrače in darila (‘caramelle’) ali sadje, med tem ko poredni otroci dobijo premog (‘carbone’), čebulo ali česen.

Verzij legende je še nekaj, tudi temačnejših, ki pripovedujejo o Befani in otroku, ki ga je izgubila. V stanju zmanjšane prištevnosti ji je na uho prišla novica o Jezusovem rojstvu, zato je pohitela k njemu. Ko je stopila predenj, ga je obdarovala v želji, da bi ga osrečila. V zahvalo je Jezus Befano obdaroval z nazivom matere vseh otrok v Italiji. Priljubljena tradicija pravi, da La Befana vsakogar, ki jo vidi s svojo metlo, hitro udari po zadnji plati. Ta del tradicije ima tudi uporabno stran, saj na predvečer svetih treh kraljev otroci trepetajo pod rjuhami, namesto da bi se smukali po domu in iskali darila.

Zgodovina

Befana se med Italijani dolgo ni prijela, priljubljena je postala šele v preteklem stoletju. Ker izvira v Rimu, je obdarovanje Befane najbolj priljubljeno v osrednji Italiji, kjer je bila edina tradicionalna osebnost, ki je obdarovala otroke pred prihodom Božička iz Amerike v letih po drugi svetovni vojni.

Mnogi menijo, da ime Befana izhaja iz napačne izgovorjave grške besede epifania ali epiphaneia (slovensko sveti trije kralji). Drugi menijo, da je ime izpeljanka Basgtrine, daril, povezanih z boginjo Strino. Ta razlaga kaže na predkrščanski izvir tega praznika, kar ima veliko skupnega z večino obhajanj in tradicij v času božiča in drugih praznikov, katere danes povezujemo s krščanstvom. Strina je bila povezana s praznovanji v času saturnalij, podobno kot božič.

Zanimiva teorija povezuje sodobno tradicijo izmenjave daril z rimljanskim slavljenjem v čast Ianusa in Strenie, ko so ob začetku leta Rimljani izmenjevali darila. Tradicija Befane vključuje tudi druge predkrščanske elemente. Nekateri Befano povezujejo z Nicevenn, staro čarovnico, ki predstavlja minulo leto. Nenazadnje pa naj bi imela Befana tudi povezave z mitološko Pehto, ženskim demonom v južno nemškem, avstrijskem in slovenskem alpskem svetu, ki si z Befano deli mnoge značilnosti.

Befana danes

Danes Befano praznujejo po vsej Italiji, kjer je postala nacionalna ikona. V mestu Urbanianv italijanski deželi Marke vsako leto praznujejo festival Befane, katerega se udeleži od 30.000 do 50.000 ljudi. Prisotnih je na stotine Befan, ki se vrtijo z glavnega stolpa. Tradicionalno lahko vsi italijanski otroci v svojih nogavicah pričakujejo tudi ‘premog’, ki je pravzaprav črno obarvan bombon, saj noben otrok ni bil povsem priden skozi vse leto.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zanimivo

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh