Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Vodni stolp v Mariboru | Falajfl na obisku

Maribor, vodni stolp, vinoteka
Vodni stolp v Mariboru je bil nekoč pomembna utrdba mestnega obzidja štajerske prestolnice (Foto: Falajfl)

Kraji

Vodni stolp v Mariboru | Falajfl na obisku

Vodni stolp v Mariboru je eden zadnjih ostankov srednjeveškega obrambnega obzidja. V nasprotju z običajno rabo imena vodni stolp, ki tradicionalno označuje njegovo uporabo, je bil Vodni stolp v Mariboru poimenovan po lokaciji. Vodni stolp namreč leži tik ob reki Dravi in je služil kot obramba pred napadi z vode. Vodni stolp na isti lokaciji stoji že od leta 1556.

Maribor, vodni stolp, vinoteka

Vogal vodnega stolpa kaže njegovo starost. Stavba v obliki peterokotnika ima rahlo nagnjene stene, kar stavbi pomaga pri obrambi pred strelnim orožjem. (Foto: Falajfl)

Maribor za obzidjem

V srednjem veku je zidano obzidje predstavljalo pomembno ločitev med mesti in manjšimi naselji, kot so bili trgi. Sprva obzidja niso imela samo obrambne funkcije, pač pa so ločevala podeželje s fevdalno ureditvijo od svobodnih mest. Na naših tleh so mestna obzidja igrala pomembno vlogo v 15. in 16. stoletju, ko so prebivalce varovala pred turškimi vpadi.

Maribor je prvo obzidje dobil v sredini trinajstega stoletja. Poleg obzidja je bil na treh stranicah izkopan še obrambni jarek, v katerega so kasneje speljali vodo iz bližnjih potokov. Vrhunec razvoja je obzidje doseglo v šestnajstem stoletju. Zaradi vse bolj razširjene uporabe strelnega orožja stari zid ni več opravljal svoje funkcije, poleg tega pa je bil močno poškodovan med turškim obleganjem v septembru leta 1532.

Z denarno pomočjo Štajerske dežele je mesto dobilo štiri nove utrdbe, zgrajene v skladu z renesančnimi utrdbenimi načeli. Kmalu po obnovi obzidja so se z zmago pri Sisku leta 1593 končali turški vdori na slovensko ozemlje. Novo obzidje je tako izgubilo svojo osnovno funkcijo in kmalu je postalo nepotrebno breme za mesto in meščane. Utrdbe so brez vzdrževanja pričele propadati, od osemnajstega stoletja dalje pa so jih namerno odstranjevali.

Maribor, vodni stolp, vinoteka

Vodni stolp je bil zgrajen za obrambo mestnega pristanišča pred napadi z reke. Še danes so vidni ostanki strelnih lin v stenah in v strehi Vodnega stolpa. (Foto: Falajfl)

Vodni stolp

Vodni stolp je danes najbolje ohranjena utrdba mestnega obzidja. Obrambni stolp je bil postavljen na jugovzhodnem vogalu mestnega obzidja. Skupaj z obrambnim stolpom višje ob reki, ki so ga kasneje poimenovali Benetke, je pomagal braniti mestno pristanišče na reki.

Čeprav danes stolp stoji kot samostojna stavba, je bil v preteklosti z obzidjem povezan s starejšim Židovskim stolpom. Po vrhu obzidja je potekal lesen obrambni hodnik, poleg stolpa pa so bila v zidu tudi vhodna vrata, primerno imenovana Vodna vrata. Vodni stolp je oblike peterokotnika, stene pa niso navpične, pač pa so rahlo nagnjene navznoter. Obrambno funkcijo stolpa razkrivajo strelne line ter pultne odprtine v strehi, namenjene obrambi pred bližnjimi napadalci.

Maribor, vodni stolp, vinoteka

Vrata visoko nad tlemi so nekoč povezovala Vodni stolp z mestnim obzidjem. Ker so pričakovali, da bo obzidje nekoč rekonstruirano, so vrata ostala tam, kjer so bila že stoletja. (Foto: Falajfl)

Čeprav so sile razvoja že stoletja ogrožale obstoj Vodnega stolpa, se je sredi dvajsetega stoletja znašel v skoraj neizhodni situaciji. Zaradi izgradnje hidroelektrarne Zlatoličje je živahno reko Dravo zamenjalo akumulacijsko jezero, ki bi zalilo lokacijo stolpa. Prav zaradi višanja gladine reke je bil porušen stolp Benetke, podobna usoda pa je grozila tudi Vodnemu stolpu. K sreči so v spomeniški službi mesta našli rešitev za Vodni stolp. Celotno stavbo, ki je tehtala 1500 ton, so dvignili za poltretji meter ter zagotovili, da se je ta pomemben zgodovinski spomenik ohranil do današnjih dni.

Falajfl na obisku

Danes Vodni stolp stoji osamljen na bregu akumulacijskega jezera, ločen od ostalih stavb v mestu. Med reševanjem stavbe je bilo obzidje porušeno z namenom, da se kasneje rekonstruira. Žal ta dan ni prišel in danes Židovski in Vodni stolp stojita ločeno. V stolpu je prostor za prireditve, občasno pa v pritličju deluje vinoteka, ki pa je bila med našim obiskom zaprta.

Maribor, vodni stolp, vinoteka

Za mesto, ki se ponaša z eno najstarejših vinskih trt na svetu, se spodobi, da vina iz regije nekje predstavi. Temu je namenjen prostor v pritličju Vodnega stolpa. (Foto: Falajfl)

Vodni stolp je zanimiv ostanek časa, ko je imelo mesto ob Dravi povsem drugačne skrbi kot danes. Čeprav od obzidja ni več ostalo veliko, pa je danes ob reki urejen prijeten sprehajalni prostor, v bližini stolpa pa se radi zadržujejo labodi, ki željno pričakujejo koščke kruha, ki jih s seboj prinesejo otroci in drugi obiskovalci.

Lokacija mariborskega Vodnega stolpa na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh