Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Tabor nad Cerovim | ujeto v objektiv

Tabor nad Cerovim sodi med najbolje ohranjene tovrstne objekte na Slovenskem (Foto: Falajfl)

Kraji

Tabor nad Cerovim | ujeto v objektiv

Tabor nad Cerovim je srednjeveška utrdba v gozdovih na južnih obronkih Grosupeljske kotline. Utrdba stoji blizu poti, ki povezujejo Grosuplje s Turjakom. Morda so prav zaradi obrambe poti plemiči s Turjaka na svojem ozemlju dovolili postavitev kmečke utrdbe. Čeprav sodi Tabor na Cerovim med manjše tovrstne utrdbe, pa je zaradi izjemne ohranjenosti zagotovo vreden obiska.

tabor-cerovo-foto01

Vhod v Tabor nad Cerovim je skozi vrata na severi strani obzidja. Vrata so v obzidje vzidana poldrugi meter od tal, do vhoda pa je vodil mostovž, ki ga je bilo v primeru nevarnosti moč naglo podreti. (Foto: Falajfl)

Kmečka utrdba

Tabori so utrdbe, ki so jih postavljali kmetje za obrambo pred napadalci. Na Slovenskem so jih postavljali v času turških vpadov med 15. in 17. stoletjem. Po Valvasorju je ime povzeto po češkem mestu Tabor. Drugi avtorji zagovarjajo tezo, da je beseda prišla iz turščine. Tam najdemo tabya (ali tabyur), ki jo prevajamo kot reduta ali utrdba. Za tabor nad Cerovim je to ime nadvse primerno.

Tabor nad Cerovim se ponaša z mogočnim obzidjem povprečne višine 6,5 metra. Ker utrdba stoji vrh 492m visokega griča, višina obzidja niha ter ob vhodu doseže skoraj 10 metrov. Zidovi utrdbe so sestavljeni iz kamnitega lomljenca, ki je vezan z živoapneno malto. V sredini obzidja, ki meri skromnih 32 x 18 metrov, stoji podružnična cerkvica sv. Mihaela. Med obzidjem in cerkvijo je približno 5,5 metrov širok prostor, vrh obzidja pa je pokrit s temeljito rekonstruiranim obrambnim hodnikom. Ta je omogočal obrambo pred napadi z vseh smeri.

tabor-cerovo-foto06

Glavni obzidni stolp je postavljen tako, da brani glavni dostop s ceste. Na desni strani stolpa je vzidana posebna strelska lina za strelno orožje. Kasneje je bil stolp prezidan v mežnarijo. (Foto: Falajfl)

Trn v peti Turkov in plemstva

Tabori med zemljiškimi posestniki niso bili priljubljeni, kar je eden od razlogov, da se jih je do danes ohranila le peščica. Utrdba, zgrajena za obrambo pred tujimi napadalci, je lahko postala priročna postojanka med kmečkimi upori. Obdobje turških vpadov je namreč sovpadalo z velikimi kmečkimi upori.

Največji na naših tleh, Vseslovenski kmečki upor leta 1515, je trajal skoraj pol leta, v njem pa je sodelovalo okoli osemdeset tisoč upornikov. Še dve desetletji pred porazom Turkov pri Sisku, s katero se je zaključila največja nevarnost na naših tleh, je na naših tleh divjal tudi Hrvaško-Slovenski kmečki upor.

Ker tabori niso bili zgrajeni po enakih standardih, kot gradovi in vojaške utrdbe, so bili bolj dovzetni za zob časa. Kmetje so tabore gradili sami z minimalnimi sredstvi. Čeprav je cerkev postavitev taborov dovoljevala, jih ni financirala. Vse dajatve, ki so jih pobirali za obrambo pred Turki, so porabili za utrjevanje redkih samostanskih središč. Čeprav so se tja lahko zatekli tudi kmečki prebivalci, pa to zaradi velikih oddaljenosti pogosto ni bilo praktično.

tabor-cerovo-foto18

V notranjosti tabora je zid visok približno štiri metre in je obdan z obnovljenim obrambnim hodnikom. Na levi strani je cerkev sv. Nikolaja, desno pa v mežnarijo predelan obrambni stolp. (Foto: Falajfl)

Življenje v taboru

Tabori so bili namenjeni le kratkotrajnemu bivanju. Večina jih je služila predvsem za shranjevanje kmečkega živeža. To je bilo shranjeno v kaščah, naslonjenih na notranje obzidje. Večina branilcev je stražo prebila na obrambnem hodniku, zatočišče pa so našli tudi v treh obrambnih stolpih. S štetjem strelskih lin v obzidju je mogoče oceniti, da je Tabor nad Cerovim branilo med petdeset in šestdeset branilcev.

Oborožitev je bila preprosta in v veliki večini improvizirana. Strelsko orožje je bilo drago in večina strelskih lin na taboru je zasnovana za uporabo samostrelov. Strelske line za puške imajo namreč značilno krožno odprtino na dnu. Dobro ohranjen primer takšne odprtine hranijo v gradu Velenje. Na Cerovem so uporabi strelnega orožja prilagojene tri strelske line. Tista v glavnem stolpu je namenjena ročnemu topu ali trdnjavski puški. Čeprav to ne pomeni, da so imeli branitelji na voljo le tri puške, te možnosti ni mogoče izključiti.

Preostali branitelji so bili opremljeni bolj skromno. Večinoma so uporabljali prilagojeno kmečko orožje, pogoste pa so bili tudi kmečki meči, sulice in kose. Ker so bili kmetje s podobnim orodjem vajeni ravnati, so napadalci pogosto tvegali visoke izgube. Tabor nad Cerovim v srednjem veku še ni bil opremljen s cisterno, tako da so morali branitelji vodo prinesti s seboj. Ker Turki taborov niso oblegali več kot nekaj dni, je to pogosto zadoščalo.

tabor-cerovo-foto11

Skromno notranjost cerkve krasijo obnovljene freske in čudovit izrezljan oltar. Žal je bila cerkev pogosto tarča nepridipravov, ki so iskali dragocenosti in denar. (Foto: Falajfl)

Cerkev sv. Nikolaja

Tabor je bil zgrajen okoli majhne podružnične cerkve, ki je na vrhu griča stala že v trinajstem stoletju. Cerkev stoji na živi skali in je podobno kot obrambni zid zgrajena iz lomljenega apnenca iz okolice. Prvotna romanska cerkev je bila kasneje predelana v gotskem slogu. Cerkev je bila redno vzdrževana in dograjevana. Tako je bila v času baroka cerkvena ladja povišana, cerkev je dobila zvonik, prizidana pa je bila tudi zakristija.

Čeprav so dimenzije cerkve skromne, je njena notranjost odlično ohranjena. Prezbiterij je bil dekorativno poslikan že v gotiki. Poslikave so bile restavrirane konec devetnajstega stoletja, ko je današnjo podobo dobil tudi zvonik. Z vrha zvonika se odpira čudovit pogled tako na bližnjo, kot tudi daljno okolico. Čeprav je branitelje zagotovo bolj zanimala neposredna okolica tabora, je nas navdušil odličen razgled na Julijske Alpe s Triglavom in na bližnje Kamniško-Savinjske Alpe z dobro poznanim sedlom.

tabor-cerovo-foto20

V obnovljenem obrambnem stolpu je urejena galerija z razstavo, posvečeno prenovi Tabora nad Cerovim. V nekdanji mežnariji so tudi prostori, ki so primerni za posebne priložnosti. (Foto: Falajfl)

Neosvojena trdnjava

Čeprav o Taboru nad Cerovim ni točnih zgodovinskih podatkov, ohranjenost utrdbe kaže, da ta nikoli ni padla. Zgodovinske listine so pisali v gradovih in mestih, kjer se s tegobami ljudstva na podeželju niso pretirano ukvarjali. Tabor med vpadi tudi ni služil kot zavetišče bližnjih kmetov. Ti so varnost raje poiskali v bližnji Taborski (danes Županovi) jami pod hribom. V taboru samem so bile predvsem kaše za žito in drug živež ter dragocenosti kmetov.

Tako je tabor prve poškodbe utrpel šele med drugo svetovno vojno. Takrat so nanj streljali italijanski okupatorji, zmotila pa naj bi jih slovenska zastava, izobešena na zvoniku. Napad večje škode ni povzročil. Še najbolj so trpela okna iz barvnega stekla na cerkvi, od katerih je napad preživelo le eno. Zadet je bil tudi zvonik. Čeprav je granata zadela svojo tarčo, je v zvoniku le oškrtnila enega zvonov, in nato pot nadaljevala skozi okno na drugi strani, ne da bi povzročila dodatno škodo.

Še največ škode je povzročilo zanemarjanje objekta po vojni. Propadajoč objekt je pred uničenjem rešila občina, ki je leta 1994 pričela z obnovitvenimi deli, s katerimi so objektu povrnili nekdanjo slavo. Dela so potekala kar ducat let, v tem času pa je bil obnovljen in rekonstruiran tudi obrambni hodnik s streho.

tabor-cerovo-foto23

Tabor Cerovo stoji vrh 493 metrov visokega hriba na robu Grosupeljske kotline. Vseeno je ta pomemben srednjeveški spomenik enostavno dostopen v vseh letnih časih. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Tabor nad Cerovim smo obiskali v zgodnjem oktobru, ko so drevesa že počasi pričela spreminjati barve. Ker Tabor stoji ob nekdaj pomembni cesti, se je do njegovega vznožja moč pripeljati po cesti. Najbolj direkten pristop je iz Grosupelj, kjer smo sledili cestam proti Turjaku. V Ponovi vasi smo zavili na lokalno cesto, ki kmalu postane makadamska. Po slabih dveh kilometrih makadama nas je pričakalo prostrano parkirišče.

Od parkirišča je do tabora le nekaj minut hoda. Par ovinkov zložnega vzpona nas pripelje do skednja pod obzidjem, ker so med našim obiskom potekala intenzivna gradbena dela. S pomočjo evropskih sredstev bodo v skednju uredili informacijsko točko s sanitarijami. Tu nas je pozdravil lokalni vodič, g. Kozlevčar, ki nam je z navdušenjem razkazal utrdbo od dna obzidja do vrha zvonika. Prav njemu se imamo zahvaliti za bogastvo informacij in slikovnega gradiva, ki smo ga uspeli zbrati med našim obiskom.

Vodeni ogledi so ob nedeljah ob 16.30, za ogled zunaj tega termina pa se je moč dogovoriti na telefonskih številkah 031 660 028 in 070 660 983.

Lokacija Tabora nad Cerovim na zemljevidu

Galerija fotografij Tabora nad Cerovim

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh