Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Smučišče Kandrše Vidrga | ob poti

Kandrše, Vidrga, smušišče, smučanje, ski, zima
Smučišče Kandrše Vidrga je eno najnižjih slovenskih smučišč, a vseeno obratuje tudi v tistih zimskih dneh, ko narava ne ponuja snega (Foto: Falajfl)

Kraji

Smučišče Kandrše Vidrga | ob poti

V bližini Ljubljane, ob starodavni cesti, ki povezuje Moravče in Zagorje ob Savi, stoji smučišče Kandrše Vidrga. Kandrše so s svojimi 416 m nadmorske višine najnižje smučišče pri nas. Dokaj položna proga dolžine 220 metrov ne zagotavlja adrenalinskih doživetij in je kot taka idealna za vse, ki se prvič podajajo na sneg.

V poletnih mesecih grič za gostiščem pri Vidrgarju sameva in služi le kot idilična kulisa za nedeljska kosila ali izhodišče za sprehode po naravi. Ko pa temperature padejo, na griču zabrnijo stroji, ki pobočje pobelijo s snegom. Čeprav je smučišče Kandrše Vidrga med manjšimi v Sloveniji, zagotavlja obiskovalcem smučanje tudi tedaj, ko so zime bolj zelene.

Kandrše, Vidrga, smušišče, smučanje, ski, zima

Snežni topovi poskrbijo za sneg tudi takrat, ko narava ne (Foto: Falajfl)

Smučišče Kandrše Vidrga

Ob gostišču pri Vidrgarju je na pobudo gostilničarja Franca Vidrgarja smučišče zraslo konec osemdesetih let. Gospod Franc je bil vnet podpornik slovenskih smučarjev. Leta 1981 so se tod ob poletnih pripravah mudili člani takratne jugoslovanske smučarske reprezentance. Morda je prav druženje z Rokom Petrovičem in Bojanom Križajem g. Franca vzpodbudilo k uresničitvi projekta smučišča.

Prvo smučišče je bilo pripravljeno ljubiteljsko, brez žičnic in opreme za pripravo snega. Smučišče je kmalu pridobilo žično vlečnico, kasneje pa so opremo nadgradili še s teptalcem snega in topovi za umetno zasneževanje. Tako se po griču poženejo smučarji tudi v zimah, ki sicer varčujejo s snegom.

Kandrše, Vidrga, smušišče, smučanje, ski, zima

Smučišče ima dve vlečnici, ki sta primerni na najmlajše in začetnike (Foto: Falajfl)

Ob poti

Smučišče Kandrše Vidrga stoji tik za gostiščem, ob vznožju Zasavske svete gore, nedaleč od vasi Vače in geometričnega središča Slovenije. Iz smeri Moravč boste na poti do smučišča najprej peljali mimo gradu Tuštanj, dokler ne prispete do velikega gostišča tik ob cesti. Tu lahko pustite svoje vozilo in se odpravite na smučanje, manj aktivni pa se lahko medtem okrepčate v gostišču.

Kandrše, Vidrga, smušišče, smučanje, ski, zima

Smučišče je idealno za otroke, ki premagujejo svoje prve smučarske zavoje (Foto: Falajfl)

Po končanem smučanju lahko pot nadaljujete naprej proti Trojanam, kjer se boste peljali najprej mimo Medijskega gradu, kasneje pa boste ob poti naleteli tudi na ostanke Klančišarjeve domačije, ki so ohranjeni kot spomenik na dogodke iz druge svetovne vojne.

Kandrše, Vidrga, smušišče, smučanje, ski, zima

Proga dolžine 220 metrov je ravno pravšnja za začetnike in manj vešče smučarje (Foto: Falajfl)

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh