Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Slap Šum pri Besnici | ujeto v objektiv

Slap Šum na potoku Nemiljščica je največji potočni slap v Sloveniji (Foto: Falajfl)

Kraji

Slap Šum pri Besnici | ujeto v objektiv

V Besniški dolini pri Kranju se iz globeli sliši bučanje vode. V globoki kotanji oblike visokega vrča se skriva najvišji potočni slap v Sloveniji. Slap Šum na Nemiljščici prijetno preseneti sprehajalca, ki se je podal raziskovati čare podeželja v okolici gorenjske prestolnice.

Zgornja razgledna ploščad nas slapom Šum

Besniška dolina

Le nekaj kilometrov zahodno od Kranja leži Besnica. Idilična dolina je s treh strani obdana z predalpskim gorovjem. Med ljubitelji narave so gozdovi v okolici Besnice znani po bogatih najdiščih gob, ki se jeseni radi podajo v te kraje. Ugodna lega na desnem bregu Save Besnico varuje pred industrijskimi vplivi Kranja, zato je lokacija idealna za aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Slap Šum

Slap Šum

Skozi Besnico teče potok Nemiljščica, ki izvira 850 metrov visoko pod Lajško goro. Nemiljščica je dolga 6,7 kilometrov, slap Šum pa se nahaja nekaj sto metrov pred izlivom potoka v reko Savo. Slap pada preko rdečkasto-sivih apnenčastih skladov v 25 metrov globoko kotanjo. Največji padec predstavlja 18 metrov visoki slap Šum.

Še pred stoletjem je bil slap Šum priljubljena turistična točka. Nad vrhom slapu je bil nekdaj postavljen celo lesen most. Kot pravi lokalno izročilo, naj bi most porušili, ker je z njega v globino padlo mlado dekle. Žal je danes slap Šum bolj ali manj pozabljen, čeprav do njega vodi dobro urejena pot.

Potok Nemiljščica in spodnja razgledna ploščad

Falajfl na obisku

Jesen je odličen čas za obisk narave. Listnati gozdovi v poznem oktobru navdušujejo z živahnimi barvami, pozorni sprehajalci pa bodo pod listjem našli gobe, kostanj in še kakšen dar narave. Do slapu Šum smo se pripeljali iz kranjske smeri. Pod Šmarjetno goro smo sledili glavni cesti do Zgornje Besnice in parkirali pri hišah v Novi vasi.

Do slapu Šum vodi dobro označena sprehajalna pot. Žal smo med občudovanjem narave znake povsem spregledali in smo pol ure tavali po čudovitih gozdovih na bregovih Save. V drugo smo imeli več sreče in po petih minutah zložne hoje stali na vrhu slapu. Žal z zgornje razgledne ploščadi slap ni viden v celoti, zato smo se spustili v dolino.

Strma pot do dna soteske

Spust do vznožja slapu

Do dna vrzeli vodi dobro varovana pot s kovinsko ograjo, vendar je spust zelo strm. Sama pot ob ograji je že zelo shojena in je brez dobre obutve ne priporočamo. Odpadlo listje in vlaga naredita svoje, zato spust odsvetujemo vsem, ki niso najbolj stabilni na svojih nogah. Dobrih dvajset metrov nižje je tik nad potokom postavljena spodnja razgledna ploščad, s katere je slap mogoče uživati v vsej njegovi lepoti.

Pod slapom smo se zadržali dobre pol ure in uživali v divji in neokrnjeni naravi. Globoko pod listi na vejah dreves, ki so žarela v žarkih zgodnjega popoldneva, smo preživeli nekaj čudovitih trenutkov miru. Povratek v civilizacijo je bil skoraj takojšen, saj smo od dna slapu do avtomobila potrebovali le dobrih deset minut.

Lokacija slapu Šum na zemljevidu

Galerija fotografij slapu Šum

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh