Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Slap Rinka | Falajfl na obisku

Slap Rinka
Orlovo gnezdo in slap Rinka v ozadju (Foto: Falajfl)

Kraji

Slap Rinka | Falajfl na obisku

Logarska dolina v Kamniško-Savinjskih Alpah sodi med najlepše alpske doline v Evropi. Poleg čudovitega razgleda na vršace Kamniških Alp je velika privlačnost doline v njeni prvobitnosti in nedotaknjenosti. V široki ledeniški dolini se nahaja le nekaj kmetijskih in peščica turističnih objektov, sicer pa prevladuje neokrnjena narava in naravne znamenitosti. Mednje sodi tudi slap Rinka, eden najlepših slapov pri nas.

Slap Rinka

Krajinski park Logarska dolina

Logarska dolina je dolga 7 kilometrov,v povprečju pa je široka 250 metrov. Obdana je z mogočnimi dvatisočaki, med katere sodijo Ojstrica, Planjava, Brana in Turska gora. Čeprav je dolina od Kamnika oddaljena le dobrih 20 kilometrov zračne linije, pa jo prav mogočni očaki branijo pred najslabšimi vplivi civilizacije.

Logarsko dolino delimo na tri dele: Log, Plest in Kot. Za prva dva so značilne travnate zelenice, medtem ko je Kot poraščen z gozdom. Ko se približujemo zatrepu doline, pa se skozi drevesa vse glasneje sliši šum in kasneje bučanje slapu Rinka. Slap Rinka pada v ozkem pramenu čez ledeniški prag 90 metrov globoko in je najvišji med dvajsetimi slapovi v Logarski dolini.

Zaradi omenjenih vrednot je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park. Park obsega celotno dolino do grebenov gora in meri preko dvesto kvadratnih kilometrov. Svojo podobo gradi na sonaravnem trajnostnem razvoju ter na kakovostni turistični ponudbi.

Slap Rinka

Slap Rinka

Slap Rinka je slap reke Savinja oziroma njenega izvirnega potoka. Sodi med najlepše in najbolj obiskane slapove v Sloveniji. Obiskan je v vseh letnih časih. Poleti privlači gornike in turiste, pozimi pa je priljubljena plezalna točka za plezalce po ledenih slapovih. Slap ima več stopenj, med katerimi je najbolj znana spodnja, ki je visoka kar 90 metrov. Zgornji dve stopnji si je mogoče ogledati med vzponom proti Okrešlju.

Slap Rinka

Falajfl na obisku

Logarsko dolino smo obiskali v času, ko se zima in pomlad borita za prevlado. V dolini je še vladal zimski režim, zato se do slapu Rinka ni bilo mogoče pripeljati z avtomobilom. Dolina je še vedno kazala posledice hudega neurja, ki je po dolini pustošilo v prvi polovici decembra. Močan veter s slovitimi nalivi je poškodoval drevesa in infrastrukturo v celotni občini Solčava, najhuje pa je prizadejal prav Logarsko dolino.

Med neurjem je bilo sproženih več zemeljskih plazov, uničena pa je bila tudi mitnica, v kateri pobirajo vstopnino za krajinski park. Prvih nekaj kilometrov doline razdejanje ni bilo očitno, a smo kmalu naleteli na ogromne skladovnice lesa in hektare podrtega in posekanega drevja. Najbolj je neurje prizadejalo Kot v Logarski dolini, ki je slovel po svojih gozdovih. V zgodnjem aprilu so gozdarji še vedno odpravljali posledice ujme in le upamo lahko, da se bo narava kmalu spet postavila na noge.

Čeprav je bila cesta do slapu Rinka zaprta, smo se vseeno povzpeli do slapu, višje pa se zaradi talečega snega nismo odpravili. Zagotovo se bo s prihodom toplejših dni v dolino vrnilo tudi življenje in res je bilo med našim obiskom slišati občudujoče glasove v mnogih jezikih Evrope in tudi bolj oddaljenih dežel.

Lokacija slapu Rinka na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Slap Boka je 106 metrov visok slap na zahodnem pobočju Kanina

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh