Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Slap Boka v Soški dolini | Falajfl na obisku

Slap Boka
Slap Boka je med vožnjo po cesti mogoče kaj hitro spregledati, saj se skriva v težko dostopni kotanji (Foto: Falajfl)

Kraji

Slap Boka v Soški dolini | Falajfl na obisku

Slap Boka je eden večjih in veličastnejših slapov pri nas. Čeprav ni najvišji, zmore v času taljenja snega na Kaninskem pobočju prikazati mogočno moč vode. Slap se nahaja v težko dostopni kotanji v dolini Soče v bližini naselja Žaga. Do razgledne točke je urejena pešpot.

Slap Boka

Kaninsko pobočje

Slap Boka vode črpa iz Kaninskega pobočja, katerega od preostalih Julijskih Alp ločuje idilična Soška dolina. Pogorje stoji na meji med Slovenijo in Italijo na tradicionalno slovensko govorečem območju. Na vzhodnih pobočjih se spušča v Rabeljsko dolino z ledeniškim Rabeljskim jezerom, ki se na prelazu Na Žlebeh stika z dolino Reklanice. Na zahodnih pobočjih se pogorje spušča v Soško dolino.

Najvišja gora kaninskega pobočja je Veliki Kanin, ki se dviga 2587 metrov nad morje. Najbolj zahodni vrh verige je Rombon, pod katerim so Avstrijci pred prvo svetovno vojno zgradili mnogo obrambnih utrdb. Če ste se proti slapu Boka namenili iz italijanske smeri, boste ob cesti opazili ohranjene ostanke trdnjav Predel in Kluže.

Pobočja Kanina so dobro obiskana vse leto, saj se tu nahaja najvišje slovensko visokogorsko smučišče. Le-to se nahaja nad višino 2000 metrov, zaradi česar omogoča smučanje skoraj vso zimo. Poleti pa se je z žičnico mogoče hitro in brez napora povzpeti v alpski raj.

Slap Boka

Slap Boka

Kot večina alpskih slapov, je Slap Boka najbolj dejaven pomladi ali v času večjih deževij. Vode s pobočij Kanina se zlivajo čez 106 metrov visoko zadnjo stopnico. Čeprav slap ni najvišji, pa v širino meri zavidljivih 18 metrov. V dolino lahko tako na sekundo pade tudi do 100 m³ čiste alpske vode.

Dostop do slapu ni najbolj enostaven in nikakor ni priporočljiv v času velike aktivnosti. Zato so lokalni turistični delavci postavili razgledno točko na drugi strani soteske, odkoder je slap lepo viden. Če avtomobil pustimo pri mostu Boka na cesti med Kobaridom in Bovcem, je do razgledne točke kakšne pol ure hoje. Če vas res mika priti do samega slapu, pa vas čaka debela ura plezanja po obilnih balvanih, ki jih je reka odkrušila gori.

Slap Boka

Falajfl na obisku

Slapovi s svojimi vodnimi tančicami odstirajo pogled v moč narave, ki z neumornim delovanjem preoblikuje pokrajino. Naša dežela je blagoslovljena z visokimi gorami in mnogimi čudovitimi slapovi. Peričnik, Rinka in Orglice so le nekateri od bolj ali manj poznanih slapov pri nas. Mnogi se skrivajo v težko dostopnih kotanjah, kjer presenetijo radovednega pohodnika.

Slap Boka smo si ogledali na vrhuncu turistične sezone, ko njegove vode niso bile najbolj mogočne. Vseeno je navdušil s svojo močjo in nam dal moči za nadaljnje odkrivanje čarov in lepot doline reke Soče in širšega Posočja.

Slap Boka

Lokacija slapu Boka na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh